Wysłany: 2009-07-07, 00:35 Instalacja iDeneb 1.4 na ASRock G31M-S
Witam !
Jeśli posiadacie płytę główną ASRock G31M-S to ten tutek jest dla was
Teraz opisze w skrócie co trzeba zrobić by postawić na tej płycie iDeneb 1.4
1.Po pierwsze musicie wymienić bios tej płyty na bios który jest podany w załączniku do tego tutka
2.Następnie po wgraniu BIOSa wchodzimy do niego za pomocą klawisza F2 i ustawiamy wszystkie niżej podane parametry :
CPU Configuration:
Enhanced Halt State [Disabled]
Intel� Virtualization tech. [Enabled] : ta wartość pojawi się wtedy kiedy wasz procesor będzie ja obsługiwał w innym wypadku nie ma jej
CPU Thermal Throttling [Enabled]
No-Execute Memory Protection [Enabled]
Intel� SpeedStep™ tech. [Disabled]
On-Demand Clock Modulation [Disabled]
ACPI Configuration:
Suspend To RAM [Auto]
Repost Video on STR Resume [Yes]
Check Ready Bit [Disabled]
Restore on AC/Power Loss [Power Off]
Ring-In Power On [Disabled]
PCI Devices Power On [Disabled]
PS/2 Keyboard Power On [Disabled]
RTC Alarm Power On [Disabled]
ACPI HPET Table [Enabled]
IDE Configuration:
ATA/IDE Configuration [Enhanced]
Tu są dwa warianty A i B powiem tylko ze ja wybrałem B na PS2 i działa mi mysz na USB wiec drugi chyba lepszy sprawdźcie sami USB Configuration:
A
USB Controller [Enabled]
USB 2.0 Support [Disabled] (jeśli używacie myszy na USB)
Legacy USB Support [Enabled]
B
USB Controller [Enabled]
USB 2.0 Support [Enabled]
Legacy USB Support [Disabled] (jeśli używacie myszy i klawiatury na PS2)
Reszta zostaje bez zmian teraz zapisujecie zmiany w BIOSie za pomoca klawisza F10
I teraz etap instalacji iDeneb 1.4 z płytki
Jak dojdziecie do wyboru składników systemu trzeba wybrać tylko te co tu niżej podam by cieszyć się systemem od razu
Składniki iDeneb do zainstalowania :
Język: Polski
dodatkowe trzcionki: TAK ( polskie)
X11: TAK
iDeneb Essential System: TAK
Patches 10.5.6 Ready:
Alternative Essential Patch:
ACPI Kext 10.5.6: NIE
PS2Fix for ACPI kext 10.5.6 (TAK jesli wybralismy wersje B z PS/2)
AMD Patch: NIE
Audio: solo AppleAzaliaAudio
Chipset: ICHx Fixed + JMicronATA
Kernel: Kernel 9.5.0 Voodoo s
Network: RealtekR1000
Fix: AppleSMBIOS + seatbelt Fix
System Utilities: NIE
Video: dobrać zależnie do swojej karty graficznej
Applications: NIE
Netbook: NIE
I to wszystko teraz potwierdzamy instalacje i czekamy aż się ponownie nam uruchomi komputer z gotowym już iDeneb
Po uruchominiu systemu musimy tylko podmienic kexty wiec odnajdujemy
AppleDecrypt.kext i podmieniamy go na ten z załącznika
To samo robimy z kolejnym IONetworkingFamily.kext Jest to kext odpowiedzialny za prace naszego LANu
Jeszcze mozna wyrzucic jesli wybralo sie wersje A z obsluga USB tego kexta AppleHPET.kext
I teraz uruchamiamy nasz komputer z poleceniem -v -f i cieszymy sie wpełni funkcjonalnym iDeneb 1.4
W załaczniku sa wszystkie potrzebne kexty oraz bios
Pomógł: 234 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4438 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-07-07, 00:41
Czy próbowałeś z kernelem Vanilla (reszta opcji bez zmian) ?
Powinno działać - zresztą tak było w tym tutku, z którego korzystałeś. A to zawsze jest pewniejsza opcja niż choćby najlepszy patchowany kernel.
Podaj też link do oryginalnego tutoriala (tylko w formie code ).
Od siebie dodam tylko, że nie wybierałbym żadnych sterowników do grafiki. Lepiej je doinstalować później jak już system uda się uruchomić.
Po 1 czy jest jakaś możliwość odpalenia tego bez zmiany BIOS'u? bo tutaj może zawsze coś nie wyjść.
Po 2 archiwum z tym BIOS'em(to co jest w środku) jest uszkodzone :]
Pomógł: 234 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4438 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-07-07, 12:30
Przeczytaj sobie cały wątek na temat instalacji velchinaski'ego. Od deski do deski.
Wtedy i znajdziesz odpowiedź na to pytanie jak i linki do Bios'u (nawet kilka wersji).
Jest dokładnie tak jak przewidziałem. Tutek żyje swoim życiem a opis całej instalacji swoim. Odsyłacie teraz do poprzedniego posta bo tam są linki i odpowiedzi na pytania. Po co więc on powstał? Ironizując moja propozycja jest nadal aktualna do każdej płyty głównej tutek! a szybko się nie pozbieramy
Teraz masz juz wszystko podane wiec jak cos zwalisz to tylko sam
Nie bój sie wymiany biosa to tylko sekunda inaczej nie postawiasz na tej płycie żadnego MACa
POWODZENIA
Dzis jestem juz po 20 minutowej instalce iATKOS v7 rzooff na karnelu vanilkowym ide spac bo przyszedlem z pracy po nocce i pod herbatke stawialem od razu wypalilo pozniej napisze co i jak ))
POZDR
Wiec jesli chcesz miec iATKOS v7 10.5.7 to musisz ustawic sam bios plyty glownej tak jak pisalem wczesniej wiec teraz przejdziemy do instalacji komponentow systemu :
Wypisz to co masz zainstalowac
iATKOS SYSTEM
Bootloader
Chameloeon 0.2
X86 Patches
Extra D
DSDT
Decrypters
Apple Decdypters
SMBIOS DRIVER
SMBIOS Resolver
DISABLER
DRIVERS
NVIDIA
Old Enablers
NVinject 0.2.1 ( UWAGA ZAZNACZASZ TYLKO WTEDY TEN DRIVER JESLI POSIADASZ TAKA SAMA KARTE GRAFICZNA JAK JA CZYLI GeForce 9600GT w innym wypadku sprawdzasz na HCLkach jaki driver dziala i instalujesz )
SYSTEM
SATA/IDE
INTEL SATA/IDE
SOUND
Azalia AD
PS/2 Mouse Keybord ( Intsalujesz jesli posiadasz mysz i klawiature na PS/2 jest to takie stare wejscie jesli masz na USB nie istalujesz tego drivera)
NETWORK
Realtek 1000
POST-INSTALL ACTIONS
robisz reseta i masz pieknie dzialajacy iATKOS v7 10.5.7
UWAGA : Nie zaznaczylem instalacji karnela dlatego ze moj procesorek jest czysto wanilowy wiec jesli nie odznaczysz by instalowal vodooo to bedzisz mial waniljowego
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.