DSDT - to tabele ACPI, są czytane przy starcie z biosu. Patch DSDT "łata" niezgodności tabel ACPI biosów PC aby wyglądały jak na maczkach.
DSDT to w uproszczeniu tablica w ktorej zapisane sa informacje o wszystkich skladnikach systemu/plyty glownej. Jest tego troche, bo sa to Zegary RTC, Podsystemy zarzadzania, Wszelkiego rodzaju mostki i bufory oraz porty I/O , AZAL, GFX, USB i inne. DSDT zawiera takze informacje o sposobie zarzadzania energia kazdego ze skladnikow.
Producenci plyt stosuja wlasne identyfikatory (dlatego miedzy innymi potrzebne sa sterowniki plyty glownej pod WIN)
Patch DSDT odczytuje zawartosc tej tablicy z pamieci sprawdza czy sa w niej bledy (najczesciej kod producentow plyt jest marny), nanosi poprawki i ujednolica (mozemy wprowadzic wlasne) i tyle, powstaje plik DSDT.aml na ktory jest podmieniane to co daje bios.
i co daje instalacja pod osx86?
W DSDT można upchać wiele ciekawych rzeczy, m.in. fix do time machine, dźwięk, odpalenie VGA... zastępujesz wiele drobnych kextów i fixów jednym...
Latka DSDT zalatwia czasem sporo problemow takich jak usypianie/restart, ilosc rdzeni i kompatybilnosc CPU a w
laptopach np. dzialajace usypianie przy zamknietej klapie, regulacje jasnosci matrycy oraz dzialanie klawiszy specialnych itp. itd. Dzialajacy HPET sprawia (oczywiscie glownie) ze cos takiego jak AppleIntelCPU... nie wywali calego systemu...
Funkcja newHPET wymusza nadpisanie czesci HPET jesli patcher nie zrobi tego samoczynnie) Generalnie poprawnie utworzony plik dsdt sprawia ze nie trzeba stosowac zadnych stringow czy loaderow/injectorow czy disablerow. Niestety utworzenie czagos takiego dla kazdej plyty glownej wygladalo bedzie inaczej dlatego DSDT patcher robi tylko kilka podstawowych rzeczy.
Jesli zmodyfikowane DSDT zapiszemy w biosie to sprzet bedzie juz od poczatku widziany poprawnie.
są różne opcje instalacji DSDT :
Co daje DSDT z opcją o nazwie "Force Compile"?
Force Compile wymusza utworzenie nowej tablicy DSDT nawet jesli zawiera ona bledy (nie poleca sie)
Mozna tym doprowadzic ze system sie nie uruchomi "KP!"
Jak sprawdzić czy dobrze się zainstalowało DSDT i spełnia właściwie swoje zadanie?
Najlatwiej sprawdzic jakie rozszerzenia sie zaladowaly jesli na liscie jest AppleHPET.kext tzn ze DSDT dziala.
Instalacja samego DSDT
to zaden problem Jesli uzywasz chameleona to w / partycji sytemowej masz plik boot nalezy go nadpisac plikiem boot
Klikasz na jabłuszko w lewym górnym rogu / ten mac i informacje o systemie i sprzecie. Tam po lewej masz rozszerzenia. Pisze z pamieci bo nie jestem na maczku
ale co ? użycie DSDT ? Nie ma takiej opcji żeby coś się z biosem stało. DSDT to tylko poprawki dla systemu instalowane w celu jego poprawnego działania [ choć nie zawsze trzeba go używać, ja nie używałem dla swego retail 10.5.6 i 10.5.8 ]
Wrzucane zmodyfikowane DSDT.aml jako plik na partycję nie uszkodzi ci komputera ani BIOS'u... jedynie błędna integracja w plik BIOS'u i późniejsze wgranie takiego uwalonego BIOS'u może spowodować uszkodzenie płyty...
Może niefortunne określenie... jeśli jest załadowanie AppleHPET oznacza że DSDT działa prawidłowo... zabrakło tego dopowiedzenia "prawidłowo".
DSDT jest zawsze - to tabele ACPI bez których komputer nie działał... a patcher powstał po to aby je trochę oczyścić z błędów uniemożliwiających pracę OS X'a.[/list]
a jest możliwość wrzucenia poprawione dsdt do instalatora. Płyta instalacyjna mi nie idze dalej. Pomyslałem, że jakby była jakaś komenda która wymusza w kernelu użycie dsdt.aml to by mi poszło??
_________________ Snow Leopard 10.6.2 by Hazard, Intel Atom 230, 1600 MHz (12 x 133), Bios: AMI7438 v1,
Kontroler IDE Intel(R) 82801G (ICH7 Family) Ultra ATA Storage Controllers - 27DF
Kontroler IDE Intel(R) 82801GB/GR/GH (ICH7 Family) Serial ATA Storage Controller - 27C0, Dysk fizyczny WDC WD1600BEVT-22ZCT0 ATA Device (149 GB, IDE), Karta dźwiękowa Realtek ALC888/1200 @ Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio Controller [A-1]
a jest możliwość wrzucenia poprawione dsdt do instalatora. Płyta instalacyjna mi nie idze dalej. Pomyslałem, że jakby była jakaś komenda która wymusza w kernelu użycie dsdt.aml to by mi poszło??
Żeby je wrzucić, musisz go wpierw mieć... wyciągnij wpierw obecne DSDT...
no udało mi się pod windowsem zrobić dsdt.aml i co dalej? jak je wrzucić do instalatora?
Wpierw musisz wiedzieć po co je tam wkładać... rzadko jest potrzeba. Załóż wątek w odpowiednim dziale, bo dyskusja o tym nie należy do tematu tego wątku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.