Pomógł: 227 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4232 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-06-15, 18:43
panmateusz, z osx86 teoretycznie nigdy nie wiadomo wszystkiego, ale na logikę przyczyną powinien być napęd DVD.
mikko napisał/a:
rzooff, dzieki za wskazowki retail stoi
a jeszcze przy okazji zapytam jak teraz będzie przedstawiać się sprawa z upgrade'ami ? normanie przez software update ?
Nie ma za co - raczej podziekuj 314TeR'owi bo ja nic nowego w tym temacie nie wniosłem.
Upgrade'y najbezpieczniej robić z ComboUpdate - najnowszy ściągnij sobie ze strony apple. I najlepiej robić tak jak jest napisane w tutorialu. Czyli bezpośrednio po instalacji retaila, którego masz, robisz od razu Update. Potem Chameleon, Extra i masz gotowy aktualny system.
Ale teraz jeśli masz wszystko w Extra też ComboUpdate nie powinno nic popsuć. Problemy są z modyfikacjami w samym S/L/E.
Pobrałem obraz z sieci, rzeczywiście ruszyło. Zrobiłem wszystko wg. poradnika, jednak system nie wstaje. Wyrzuca informację o konieczności zrestartowania systemu. Skorzystałem z Natit'a, gdyż NVkush da się zainstalować tylko na używanym przez siebie dysku. Co mam zrobić, aby móc korzystać ponownie korzystać z iPC? W tej chwili automatycznie wstaje mi Retail, bez możliwości wyboru dysku w Darwinie.
Przy starcie wciskaj F8, to pojawi ci się menu wyboru uruchamiania, z wyborem systemów jak i możliwość wpisania parametrów ich uruchamiania... na początku zawsze wpisuj przy uruchamianiu -v to będziesz wiedział co się dzieje.
PS Wpisz sobie w sygnaturkę jaki masz sprzęt, bo obecnie nie wiadomo co chcesz uruchomić tym natitem/nvkush...
Pomógł: 227 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4232 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-06-18, 18:21
Zrób to sam, co poradziłem mikko. Nie ładuj wszystkiego od razu. Sterowniki do grafiki nie są potrzebne do uruchomienia systemu, więc NVkusha i inne rzeczy - sieć, dźwięk (chyba przyczyna problemu) - sobie możesz zapuścić potem. Będziesz wtedy miał kontrolę nad tym co się dzieje.
Też możesz go zainstalować przed pierwszym uruchomieniem, ale raczej polecam już po. Od razu powiem, że nie działa ładowany z Extra.
Problem ze startem wynika z tego, że masz "vanilliowy" plik com.apple.Boot.plist, gdzie nia masz wpisu:
[code]<key>Timeout</key>
<string>3</string>
(zamiast 3 możesz wpisać inną ilość sekund)
Rzeczywiście, system wstał bez kextów odpowiedzialnych za grafikę i dźwięk. NVkush już zainstalowałem, pozostaje jedynie kwestia dźwięku - kexty podane przez 314TeR do ALC885 nie działają. Może po prostu skorzystać z kextów z iPC (tylko tutaj potrzebuje Waszej pomocy, bo nie wiem jak się nazywają i czy na pewno znajdują się w Extensions)?
Kexty od dźwięku do których jest link na pierwszej stronie, działają w 10.5.6. W 10.5.7 nastąpiły zmiany w AppleHDA i należy samemu znaleźć albo nowsze wersje, albo zdobyć starszy AppleHDA i podmienić.
885 jest najlepszą kartą muzyczną... identyczne są w maczkach. Powinno dać radę odpalić ją na EFI Stringu.
Zadziałałem już HDA Patcher, co prawda jakość dźwięku pozostawia wiele do życzenia, ale nie mam ochoty na razie się tym zajmować. Mam jak na razie inny problem - co zrobić aby korektor wyglądał normalnie i miał ładny gradient? Wczoraj jakieś 10 minut przed północą mi coś takiego się zdarzyło. Ten pasek mnei irytuje.
Pewnie masz wyjście analogowe i głośniki podpięte do nich... obcina Ci pewnie basy i górę... Problem jest w tym, że do line-out jest używany kod "built in speeker" w którym jest kod DSP właśnie obcinający "zbędne" pasmo z myślą o głośnikach laptopowych.
Jedyne wyjście teraz to znaleźć dobrze zrobione AppleHDA lub użyć VoodooHDA, lub zrobić sobie samemu plisty do HDA... a w Twoim przypadku bym jeszcze przetestował działanie EFI Stringu wygenerowanego np z EFI Studio.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.