Ja poczytałem trochę i nie zrobiłem tego. Panuje powszechnie opinia, że dsmos jest "nowocześniejszy". Niektórym po podmianie parę punktów podskoczyło na Geekbenchu, a niektórym dramatycznie spadła ilość na xBenchu. Nie będę nic zmieniał w końcu można przesadzić. Lepsze jest wrogiem dobrego
Zaktualizowałem Tutorial, obecnie obejmuje najnowsze rozwiązania, aktualizacje Leo 10.5.6, oraz parę linków do ważniejszych kextów i tematów zewnętrznych.
W załączniku efekt 30 minut instalacji, bo tyle mniej więcej zajmuje instalacja Retaila z obrazu + combo 10.5.6 + parę kextów...
System cały od razu po polsku, kreator tworzenia konta jest już po polsku, preferencje są ustawione od razu po polsku, jak i klawiatura i locale...
Po instalacji jedynie podrasowuje coom...boot, czyli dodaje ewentualną zwłokę przy starcie, natywną rozdzielczość w trybie tekstowym i EFI String dla karty sieciowej aby poprawnie działał Time Machine... i tyle... reszta to już zabawa jak na zwykłym maczku.
Witam! mam zasadnicze pytanie ? Ta metoda wymaga od nas dysku usb i nie jest rownoznaczna z przygotowaniem wlasnej plytki dvd która bedzie pasowac tylko pod nasz komputer ? pewnie pytanie durne ale coż musialem .
_________________ Compal FL90 | Intel Core 2 Duo T7300 | NVIDIA GeForce 8600M GT 256 | Asus WL-270N MiniPCI-E | ST9500325AS SATA 3Gb/s 500GB 5400 |
System:OSX Lion 10.7.1
herkules, Nie wymaga dodatkowych dysków, acz mogą one ułatwić/przyspieszyć robotę... dla wygody "robienia" najwygodniej jest instalować z systemu na nowy dysk lub partycję... może to być ten sam dysk i np dwie partycje, lub różne dyski. Ważne jest tylko aby dysk docelowy był dyskiem GPT.
Jak masz jeden HDD w lapciu i nie masz dysku USB, to możesz instalację zrobić np tak:
1. Odpalasz jakąkolwiek dystrybucję Hackintoshową i spod niej dzielisz dysk na dwie partycje GPT, pierwszą docelowo na retail, drugą tymczasową, później można przeznaczyć na dane, skasować, lub posadzić na niej Windows - jak wkrótce nowy tutorial...
2. Instalujesz na drugą partycję jakąś dystrybucję...
3. Szlifujesz ją aby poznać dowiedzieć się jaki masz sprzęt, sprawdzasz co działa i z jakimi kextami, jak już masz wszystko otrzaskane to zaczynasz następny punkt...
4. Instalacja Retail'a z poziomu obecnej instalacji - Tu pomocny tutorial...
5. Doszlifowanie Retail'a - j.w.
Później jak masz dysk o schemacie partycji GPT to możesz partycję dodawać, usuwać i zmieniać rozmiar w locie.... więc jak chcesz mieć później tylko jedną partycję z Retailem, to drugą kasujesz i zmieniasz rozmiar pierwszej.
Można też instalować na zewnętrzny dysk USB, lub z zewnętrznego dysku na wewnętrzny... można wcześniej przygotować sobie płytę BOOT-132 i w ogóle nie posiłkować się żadną dystrybucją hackintoshową... jaki widać pomysłów jest wiele... ale efekt końcowy jest najważniejszy... Jeśli jesteś posiadaczem legalnego Retail'a to najczęściej się cieszysz z idealnie działającej "dystrybucji" bo tak naprawdę wiesz ile i co trzeba podmienić aby wszystko działało na 100%, bez żadnych problemów z zgubionym polskim językiem, czy wysypującymi się preferencjami findera czy nie działającymi panelem klawiatury myszy i touchpada... A jak wiesz co modyfikowałeś, to następne SU np do 10.5.7 nie będzie groźne, bo już wiesz jakie pliki musisz przywrócić lub podmienić na aktualne wersje...
w jaki sposób zmniejsza się partycje na zainstalowanym osx?
Dysk musi mieć schemat partycji GPT a nie MBR... a później to robisz poprzez disk utility (narzędzia dyskowe)... procedura jest na tyle intuicyjna że nawet nie ma co jej opisywać...
Pomógł: 16 razy Wiek: 27 Dołączył: 11 Lut 2009 Posty: 1148 Skąd: Pol [Białystok]
Wysłany: 2009-02-19, 18:17
* Instalację z płyty Retail możemy przeprowadzić tylko i wyłącznie już na posiadanym systemie OSX?
Czyli będę musiał, postawić specjalnie OSX (jakąś dystrybucję) aby zainstalować Retail? Czy może jest inny sposób?
* Czy muszę instalować Mac OS X 10.5.6 Combo Update? Przecież mogę to zostawić na koniec, jak już system będzie gotowy.
"Summary
The Mac OS X 10.5.6 Update is recommended for Mac OS X 10.5 Leopard versions 10.5, 10.5.1, 10.5.2, 10.5.3, 10.5.4, and 10.5.5. It includes general operating system fixes that enhance the stability, compatibility and security of your Mac."
Z teksy apple.com wynika iż jest to niezbędne dla systemów poniżej 10.5.6
* System wstał ci bez DSDT Patcher?
* GPT
Nie chciałbym rozwalać dotychczasowych partycji.
Co to jest to GPT? Czy mogę korzystać z GRUB? I czy muszę koniecznie usuwać dotychczasowe partycje?
_________________ iHack ProMultiboot Chameleon 2.1 RC5 r18xx Asus Rampage II Extreme # Intel Core i7 920 D0 @ 4.0GHz (Noctua NH-U12P SE1366) # nVidia GTX285 @ 702/2592 # SupremeFX X-Fi Audio Card # Kingston 1600MHz HyperX CL9 (3x2048) # Belkin Mini BT Adapter # Asus WL-138g v2 # Thermaltake Kandalf VA9003BWS # Dell UltraSharp U3011ADD: Logitech MX Revolution, Logitech diNovo Edge, WD My Book Studio II 2TB, Seagate 750GB External Free Agent PRO <- truposz, niedługo pier*** go przez okno Browser Speed Comparisons / Piszę poprawnie po polsku!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.