Chameleon sam bedzie wykrywał i startował Windowsa po wybraniu danej partycji?
Tak
Mało tego, można taką partycję z windows "podłączyć" pod np Parallels'a lub VMware i uruchamiać tego samego windows'a z poziomu Mac OS X w "okienku" i natywnie przy starcie z chameleon'a.
Udało się Leo Retail i WinXP na jednym dysku smigają aż miło. Mam jeszcze dwa małe pytania, gdzieś chyba była wzmianka o SMBIOSResolver.kext. Jest on potrzebny przy Chameleon 2? A także czy warto się bawić w EFIString dla Geforce 8400M GS? Jest jakaś znaczna różnica w wydajności między użyciem EFIString a NVEnabler?
gdzieś chyba była wzmianka o SMBIOSResolver.kext. Jest on potrzebny przy Chameleon 2
Nie... przy Chameleon'ie 2.0 zamiast Resolverów wystarczy użyć odpowiednio przygotowany smbios.plist.
espe napisał/a:
A także czy warto się bawić w EFIString dla Geforce 8400M GS? Jest jakaś znaczna różnica w wydajności między użyciem EFIString a NVEnabler?
A to sobie już sam odpowiedz... z punktu widzenia użytkowania nie ma to znaczenia... bo po prostu są to dwie metody na osiągnięcie tego samego celu - uruchomienia VGA. Jak dojdziesz do etapu w którym stwierdzisz że samo uruchomienie nie starcza i chcesz mieć system który posiada minimalną liczbę modyfikacji, to się zainteresujesz EFI Stringami.
Pomógł: 227 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4232 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-09-14, 19:19
Dodam tylko, że sam Chameleon już ma w sobie domyślny SMBios. Więc od biedy można się obejść bez żadnych dodatków w tym temacie.
espe napisał/a:
Geforce 8400M GS (...) NVEnabler?
Tego nie polecam. Oczywiście na różnych kompach może być różnie, ale u mnie zestawienie GF 8400GS i NVenabler powodowało KP występujący w różnych dziwnych momentach. Czasem przy starcie systemu, a czasem po kilku minutach bezczynności...
Polecałbym nowy ATY_Init.kext albo EFI Stringa (niestety GS nie zawsze chcą z nim działać). Jeszcze jest opcja Graphic Enabler w Chamleonie, ale z 8400GS nie działa :(
Leo Retail i WinXP na jednym dysku smigają aż miło.
A nie chcesz instalować nowego retail Snowa ?, jest to obecnie najnowszy system od apple. Ja go już z 2 miesiące temu zainstalowałem jak był jeszcze w wersji "beta" i nie miałem żadnych problemów z jego stabilnością. Dla mnie Leo zeszedł na drugi plan nie mam go na dysku, i Snowa z niego nie instalowałem , użyłem pendriva z chameleonem 2 + pc_efi 10.2
aha proponowałbym zmienić kolor Twojego podpisu, bo czerwony "mocno bije po oczach" , domyślny czarny jest w 100% odpowiedni dla tego typu informacji
_________________ Retail Lion 10.7.2 64 bit - Chameleon DSDT|Celeron DualCore E1400 (vanila kernel outof box)|Gigabyte GA-EP41-UD3L -Audio ALC888|AudioUSB SWEEX SC004(outof box)|LAN RTL8111C/D (outof box)|GF 9400GT (EFIString)
Informacje nowości newsy ze świata Hackintosh.Video, poradniki, niezbędne pliki instalacyjne
Więcej na http://forum.osx86.org.pl...t1978.htm#19481
@rzooff
Póki co, nie zauważyłem żadnych błędów przy połączeniu GF8400M GS + NVEnabler. Jeśli będzie coś się działo to zmienię. EFI String niestety nie działa prawidłowo, niby płynniej chodzi aniżeli bez żadnych kextów ale QE nie działa...
@music
Co do Snow, póki co nie mam czasu już się bawić. Nie mam żadnego dodatkowego dysku i sporo się namęczyłem robiąc kopię danych przez sieć na innego kompa, czy też kopiując obraz Leo... A co najważniejsze nie mam obrazu Snow'a a znowu ściągać 7 GB z torrenta mi się nie uśmiecha Poza tym nie wiem czy wszystkie kexty, szczególnie do ALC268 by mi śmigały tak jak chcę (jest dość problemowy, musiałem próbować kilka wersji).
Podsumowując, po co zmieniać coś, co działa dobrze Jak kiedyś znajdę czas i jakiś dysk wpadnie w ręce to czemu nie
Mam jeszcze jedno pytanie, nie chcę zakładać nowego wątku... Jak dodać na pulpicie skrót do Terminala, który wykona określone polecenie? Jakoś nie mogę tego rozgryźć.
Mam jeszcze jedno pytanie, nie chcę zakładać nowego wątku... Jak dodać na pulpicie skrót do Terminala, który wykona określone polecenie? Jakoś nie mogę tego rozgryźć.
To nie temat na ten wątek... nie zakładając nowego wątku śmiecisz w innym...
W sumie w takim razie post kolegi @music też był OT
Nie o to chodzi aby udowadniać "kto miał rację..." zakładając nowy wątek nie śmiecisz, a przeciwnie... utrzymujesz porządek... chyba każdemu zależy aby można było łatwo trafić do szukanej informacji, bez przekopywania się przez tony spamu niezwiązanego z tematem wątku.
A jak wobec faktu istnienia wynalzaku fakesmc wygląda lub powinna wyglądać instalacja 10.5.8?
Czy wspomniany fakesmc zastępuje czy tylko uzupełnia kexty, których obecnie używam, a są to:
AppleDecrypt.kext
Disabler.kext
fakesmc zastępuje AppleDecrypt lub dsmos w zależności co mamy.
Disabler.kext jest potrzebny jedynie jeśli nie mamy poprawnego DSDT i sprawną sekcją RTC i HPET. Jak DSDT jest poprawne, to powinno ładować AppleRTC i AppleHPET, gdzie ten drugi jest potrzebny do uzyskania działania oryginalnego zarządzania energią w systemie, czyli częstotliwością i napięć procesora...
Jak DSDT jest poprawne, to powinno ładować AppleRTC i AppleHPET, gdzie ten drugi jest potrzebny do uzyskania działania oryginalnego zarządzania energią w systemie, czyli częstotliwością i napięć procesora...
Umnie w Profilu Systemu pokazuje więc DSDT jest poprawne i to mnie cieszy. A co ciekawe dsdt ogólnie łatwo się tworzy odpowiednim programem, potem tylko można modyfikacje jego robić - ja musiałem zrobić fixa bo miałem resetu biosu na Snow. Aby modyfikowac, dodawać coś do dsdt trzeba mieć dużą wiedzę o tym, aby właściwie działało dsdt.
_________________ Retail Lion 10.7.2 64 bit - Chameleon DSDT|Celeron DualCore E1400 (vanila kernel outof box)|Gigabyte GA-EP41-UD3L -Audio ALC888|AudioUSB SWEEX SC004(outof box)|LAN RTL8111C/D (outof box)|GF 9400GT (EFIString)
Informacje nowości newsy ze świata Hackintosh.Video, poradniki, niezbędne pliki instalacyjne
Więcej na http://forum.osx86.org.pl...t1978.htm#19481
Poradnik zaktualizowany do najnowszej wersji 10.5.8, oraz uzupełniłem go o najnowsze rozwiązania jak fakesmc, chamleon RC3, nowe kexty do kontrolerów SATA, dodałem screeny z instalacji Chameleon'a...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.