Matisen - tutek ten robilem na podstawie gołego retaila - czyli oryginalnej płytki instalacyjnej takiej jaką mozna zakupic w sklepie. Na takim retailu masz system w wersji 10.6.0.
Powiem szczerze ze zdziwilbym sie gdyby to ruszylo z inna dystrybucja.
Musisz zakupic..ewentualnie załatwic sobie wersje retail (ok 7 giga z hakiem)
co do tego co rzoof napisal - bios 1.5 dziala na bank - wersji 1.6 jeszcze nie sprawdzalem wiec akurat tu nie zagwarantuje czy w wersji 1.6 wszystko bedzie smigac jak trzeba. Na dniach to sprawdze i dam znac.
Przy okazji - dsdt które masz na bootcd ma zaimplementowana obsluge 8800gt, ty jak zauwazylem masz GTX260 - teoretycznie powinno zadzialac - z tym ze raczej nie bedziesz mial pelnej obslugi karty graficznej z QE/CI.
W tym wypadku powinienies uzyc jakiegoś iniektora typu nvenabler64 albo zrobic odpowiedni wpis w com.apple.bios.plist
_________________ pLayer / Suspect
Intel Core i5 3.8Ghz
Msi P55-GD65
8800GT 512mb
Snow Leopard 10.6.3 + Chameleon 2 RC5_pre8 + DSDT
----------------------------------------------
http://szkielkoioko.xsk.pl - czyli hackintoshowy blog o wszystkim
Aha dodam jeszcze ze najprawdopodobniej jutro bedzie u mnie na stronce (jak zdąże zrobić) do sciagniecia nowa wersja w zasadzie calego kataogu /Extra z nowym dsdt, fadt, smbios zeby to wszystko na plycie msi p55-gd65 chodzilo jeszcze lepiej
Intel Core i5 3.8Ghz
Msi P55-GD65
8800GT 512mb
player_sct, Opisz może jeszcze precyzujnie ustawienia BIOS'u... włączenie samego AHCI chyba nie wystarczy aby odpalić OS X?
I tu drobna uwaga/sugestia do BootCD. Chyba najlepiej jest tam wrzucić DSDT bez sekcji VGA, a zamiast niej dodać GraphicsEnabler do com.apple.Boot.plist i ustawić aby OS X wstawał w trybie x32 - zapewni to dość sporą paletę VGA do odpalenia, od popularnych GF6xxx,7xxx przez 8xxx w górę + sporą ilość ATI HD2xxx.
Aktualnie jestem w trakcie zakupu 10.6.0 A jeżeli chodzi o boot-cd, to jeżeli nie bedzie działać QE/CI to spróbuje z tonymacx86-P55BootCD-nv260.iso.zip od tonymacx86 i dam znać jak poszło o ile zmienię płytkę bootującą
314TeR nie głupi pomysł, porobie screenshoty biosu zeby inni nie mieli problemu i wiedzieli jak ustawic bios. A z tym dsdt bez sekcji vga tez juz o tym myslalem wiec na dniach to zrobie
Intel Core i5 3.8Ghz
Msi P55-GD65
8800GT 512mb
to was teraz panowie zaskocze , ale na bootcd nie ma jako takiego kernela
płyty z p55 na pokladzie bootuja sie z kernelem w wersji 10.6.0 z retaila
zawartosc bootcd to odpowiednio spreparowany preboot plus boot z chameleona rc4
startujac plytke komputer odczytuje boot chameleona ładujac z pliku preboot kexty + dsdt + smbios chyba (albo com.apple.bios.plist - nie mam pod reka makowki a nie chce mi sie uruchamiac vmware'a wiec strzelam)
Intel Core i5 3.8Ghz
Msi P55-GD65
8800GT 512mb
Zainstalowałem wg opisu, wszystko gra i buczy, ale nie widzi karty wifi w porcie PCI oraz moja karte graficzną widzi jako nVidia GeForce 8800 GT zamiast GTX260.Próbowałem z płytami od tonymacx86 pod płyte MSI oraz tą ze sterownikami do GTX260, niby się instalacja przygotowuje, ale jak już instalator ma się uruchamiać, to wyłącza mi się monitor na czarno i napis "No signal". Także z tamtymi płytami czapa.
Później zrobiłem próbe ze sterownikami ( NVIDIA Retail Mac Driver Installer 18.5.2f16 oraz Enabler_for_Nvidia_and_multiple_ATI_cards) i z Qartza i Core Image nici.
Tak z ciekawości, jest już może nowy katalog /Extra ?
sorrki nie zdazylem i bije sie w piers "niestety" mialem dzis wolny dzien od pracy i chcialem zobaczyc czym jest Borderlands..i mnie wcielo totalnie. zaraz zrzuce sobie moj katalog extra na pena zabiore jutro do pracy i pod vmware przygotuje nowe dsdt bez 8800gt i nowe extra a ze ide na 12 godzin wiec na pewno bede mial czas to zrobic
EDIT: 29-01-2010
Na stronie już jest nowy wpis z nowa wersja dsdt/boot/extra dla ludzi z 8800gt i bez
Przy okazji przyjrzałem sie bootcd i porządnie sie w głowe popukałem , ale tak to jest jak człowiek jest z dala od kompa i zamiast porządnie sprawdzić to to strzela na chybił trafił.
A chodzi o powyższe pytania na temat kernela w bootcd - oczywiscie że mach_kernel jest w preboot.dmg ale jaka to wersja nie jestem w stanie powiedziec. Zanim stworzylem to bootcd przejrzalem kilkanascie innych roznych wersji i z wiekszosci z nich cos zaczerpnąłem. Najbardziej prawdopodobne jest to ze kernel ktory tu sie znajduje oryginalnie byl w bootcd tonymacx86
Intel Core i5 3.8Ghz
Msi P55-GD65
8800GT 512mb
Zainstalowałem wg opisu, wszystko gra i buczy, ale nie widzi karty wifi w porcie PCI oraz moja karte graficzną widzi jako nVidia GeForce 8800 GT zamiast GTX260.Próbowałem z płytami od tonymacx86 pod płyte MSI oraz tą ze sterownikami do GTX260, niby się instalacja przygotowuje, ale jak już instalator ma się uruchamiać, to wyłącza mi się monitor na czarno i napis "No signal". Także z tamtymi płytami czapa.
Później zrobiłem próbe ze sterownikami ( NVIDIA Retail Mac Driver Installer 18.5.2f16 oraz Enabler_for_Nvidia_and_multiple_ATI_cards) i z Qartza i Core Image nici.
Tak z ciekawości, jest już może nowy katalog /Extra ?
Co do karty wifi to musisz niestety juz sam poszukac odpowiedniego kexta do niej - to co jest w opisie jest tylko do zintegrowanej sieciówki. Ja uzywam na codzien wifi na usb Dlinka DWL-G122 a sterowniki do niej mialem z tej strony http://www.ralinktech.com/support.php?s=3.
sproboj dsdt bez grafiki wrzucic, wlacz w chameleonie graphicenablera, ewentualnie sproboj z nvenabler64.kext. Jak to nie wypali mozesz sprobowac zrobic odpowiedni wpis w com.apple.boot.plist.
Na sieci wszystko ladnie jest poopisywane tak wiec nie powieniens miec problemu ze znalezieniem odpowiedniego tutka.
Intel Core i5 3.8Ghz
Msi P55-GD65
8800GT 512mb
Ściągnąłem sobie nowy katalog Extra bez 8800 GT, i nic się nie zmieniło. Nawet zrobiłem wpis wg poradnika na InfiniteMac do pliku com.apple.Boot.plist.
DSDT.aml z katalogu Extra, mam podmienić na DSDT.aml w katalogu głównym dysku jak poprzednio? Nie wiem, może coś źle zrobiłem, ale tylko usunąłem stare pliki z Extra i przekopiowałem wszystkie z nowego Extra.
BTW. no właśnie jak włączyć w chameleonie graphicenablera?
Teraz jeszcze sobie pomyślałem, czy plik com.apple.Boot.plist, który edytuje wg powyższego poradnika w /Library/Preferences/SystemConfiguration/ nie powinien być skopiowany rónież do folderu Extra w katalogu głównym SL
Pomógł: 193 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 3693 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2010-01-30, 00:26
com.apple.Boot.plist może być w extra, chameleon go z tamtad czyta
poza podmiana kextów musisz jeszcze wygenerowac mkexta
Kod:
sudo -s (i podajemy nasze hasło)
cd /Volumes/Snow (tu należy podać właściwą nazwę partycji)
chown -R 0:0 Extra
chmod -R 755 Extra
kextcache -v 1 -a i386 -a x86_64 -m Extra/Extensions.mkext Extra/KextStore | ew Extensions zamiast KextStore zależy co masz u siebie wpisane w zasadzie
exit
DSDT.aml powinien byc bezposrednio na partycji systemowej OS X /DSDT.aml
Wpis z graphic enabler w com.apple.Boot.plist powinien wyglać tak:
Kod:
<key>GraphicsEnabler</key>
<string>Yes</string>
Polecam te tutki, nie wszystko bedzie Ci potrzebne ale sa tam potrzebne informacje
oswaldini - w jednej rzeczy sie mylisz - dsdt.aml moze byc w katalogu extra - boot rekursora w wersji rc4_2 (czyli ten jaki wczoraj umiescilem na mojej stronie) czyta dsdt.aml zarowno w /extra jak i w głównym katalogu. Najnowszy boot chameleona (rc5) przy ktorym pracuja rekursor, prasys i inni wymaga wprowadzenia sciezki dostepu do pliku dsdt.aml
mkexta mozna duzo łatwiej wygenerowac uzywajac kext utility. wystarczy wtedy recznie skasowac mkext i wrzucic ikonke z extensions na ikone kext utility, w tym momencie calosc sie zrobi automatycznie.
do modyfikowania com.apple.boot.list idealny jest lizard, tam po prostu zaznaczamy dane opcje w programie, robimy zapisz a lizard sam modyfikuje ten plik.
w fazie testow jest juz takze nowy panel preferencji rekursora o nazwie chameleon.prefpanel. spod jego poziomu tez bedzi emozna zarzadzac com.apple.boot.plist
com.apple.boot.plist nie moze a musi byc w /extra
matisen - jesli do tej pory dsdt.aml miales w glownym katalogu - to te moje dsdt,aml z katalogu /extra wrzuc sobie na glowny. ewentualnie zrob jak napisalem na stronie - usun cala zawartosc extra u siebie i skopiuj moje extra do siebie
Inna kwestia ze wrzucenie nowego dsdt.aml bez 8800gt nie sprawi automatycznie ze rozpozna sie twoja karta graficzna. nowe dsdt powoduje tylko to ze nie jest ona na sile rozpoznawana jako 8800gt.
Intel Core i5 3.8Ghz
Msi P55-GD65
8800GT 512mb
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.