Wysłany: 2009-11-04, 01:25 Montowanie hfs+ pod Ubuntu
Witam !
Sadze ze przyda się dla wszystkich którzy nie lubią stawiania systemu od nowa, a posiada znajomość obsługi terminala oraz systemu Linux
Właśnie dzięki live CD dystro Ubuntu jednej z najbardziej popularnych (obecnie)
Można dzieki niej naprawić wszystkie błędy w systemie MAC OSX
Ubuntu właśnie daje możliwość podmontowania partycji hfs+ ale bez RW
Partycja zostanie zamontowana ale bez możliwości zapisu na niej
A teraz podaje rozwiazanie ktore pomaga zamontowac z możlowścią zapisu na niej
Wszystkie czynności robimy w terminalu :
Kod:
1. cd /home/ubuntu/
2. mkdir osx
3. sudo mount -t hfsplus -o force,rw,nosuid,nodev,uid=1000 /dev/sda1 /home/ubuntu/osx
3. cd /home/ubuntu/osx
wszystkie komendy związane z edycją plików wykonywać trzeba jako root ale to małe utrudnienie i robimy to np:
Nie wiem czy rozsądne grzebanie jest w uprawnieniach. Sprawdzał ktoś jak potem taki system się zachowa? OS X to UNIX i dla niego uprawnienia są istotne i nie można sobie ich zmieniać tak od czapy.
Z tego co mi wiadomo, jeśli mamy najnowsze ubuntu, (Ja mam 10.10) po instalacji za pomocą synaptica wyżej wymienionych pakietów wraz z bibliotekami. czyli:
hfsplus
hfsutils
hfsprogs
System sam wykryje partycje i możemy na nią wejść (zamontować ją) najprościej przez górny pasek -> miejsca -> snow
Także nie trzeba zbytnio kombinować , chyba, że ktoś lubi. Z tym, że w ten sposób mamy tylko odczyt.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.