najpierw, ja, inteligent od siedniu bolesci, wlozylem plytke z gparted z efi wylaczylem flage boot, a wlaczylem ja w partycji z chameleonem 2 (Snow)... no i sie zaden chameleon nie uruchomil
wiec z powrotem: wkladam gparted i "cofam" te zmiany: zdejmuje ze snowa flage boot, a daje taze flage partycji pierwszej (efi)
i co? i nic ^^ nadal zaden chameleon nie wstawal!
Ech... a było tyle razy pisane... jak masz tabele hybrydowe to NIE wolno używać GParted, ponieważ je uwala... potem jedynie można jeszcze je uratować narzędziem gptsync.
Poradzilem sobie z chameleonem wgrywajac go na partycje "Dane", czyli tam, gdzie mam zainstalowanego iDeneba
No i oczywiscie to ja instaluje tego mac osa, wiec sa klopoty: wykrywa mi dysk Mac OS X Install DVD, jednak poczas uruchamiania go dostaje kernel panic (czy jak to sie to nazywa, ze ekran sie "przyciemnia" i pisze by zresetowac komputer w kilku jezykach)
problem w tym, ze nie mam przy sobie zadnego aparatu, wiec nie moge uchwycic mazgrolow, ktore pojawiaja sie, gdy bootuje tenze dysk z -v
Wysłany: 2010-02-07, 21:51
Zawartość kext extra sprawdź czy jakiś sleeper nie powoduje wysypania się.
Poza tym ostro motasz. Nie instaluj na każdą partycje chameleona. Zrób to na docelowej, już po zainstalowaniu snow. Jeśli robisz alternatywną metoda to wgraj go tam gdzie będzie zainstalowany system.
_________________ iHack ProMultiboot Chameleon 2.1 RC5 r18xx Asus Rampage II Extreme # Intel Core i7 920 D0 @ 4.0GHz (Noctua NH-U12P SE1366) # nVidia GTX285 @ 702/2592 # SupremeFX X-Fi Audio Card # Kingston 1600MHz HyperX CL9 (3x2048) # Belkin Mini BT Adapter # Asus WL-138g v2 # Thermaltake Kandalf VA9003BWS # Dell UltraSharp U3011ADD: Logitech MX Revolution, Logitech diNovo Edge, WD My Book Studio II 2TB, Seagate 750GB External Free Agent PRO <- truposz, niedługo pier*** go przez okno Browser Speed Comparisons / Piszę poprawnie po polsku!
jak nie zainstalowalem chameleona na partycji z aktualnie postawionym systemem, tylko na tej docelowej, to podczas restartu wlaczal mi sie chameleon 1.0.12 (ten od ideneba)
i wtedy plytka instalacyjna sie nie odpalala
jezeli mam zainstalowac chameleona po zainstalowaniu snow, to dlaczego w poradniku jest inaczej ?
instalacje snowa odpalilem wedlug poradnika rzoffa, i niby wszystko bylo ok, ale jak uruchomilem komputer ponownie - znow panic :|
Pomógł: 16 razy Wiek: 27 Dołączył: 11 Lut 2009 Posty: 1148 Skąd: Pol [Białystok]
Wysłany: 2010-03-30, 19:17
Zmieniłaś aktywne partycje? (Jaki Chameleon instalujesz?)
"jezeli mam zainstalowac chameleona po zainstalowaniu snow, to dlaczego w poradniku jest inaczej ? "
Jest to przykład akurat pod taki sposób instalacji. Jeśli normalnie idzie ci instalacja z OSInstall.mpkg to nie musisz kombinować z przywracaniem instalacji na dysku.
//
Drobna Aktualizacja
_________________ iHack ProMultiboot Chameleon 2.1 RC5 r18xx Asus Rampage II Extreme # Intel Core i7 920 D0 @ 4.0GHz (Noctua NH-U12P SE1366) # nVidia GTX285 @ 702/2592 # SupremeFX X-Fi Audio Card # Kingston 1600MHz HyperX CL9 (3x2048) # Belkin Mini BT Adapter # Asus WL-138g v2 # Thermaltake Kandalf VA9003BWS # Dell UltraSharp U3011ADD: Logitech MX Revolution, Logitech diNovo Edge, WD My Book Studio II 2TB, Seagate 750GB External Free Agent PRO <- truposz, niedługo pier*** go przez okno Browser Speed Comparisons / Piszę poprawnie po polsku!
Ja ostatnio zmieniałem układ z MBR na GPT/MBR. System SL przywróciłem z time machine.
Zauważyłem, że znacznie szybciej się ładuje, nawet Paragon NTFS szybciej montuje partycje windowsową. Nie wiem czemu, ale Mac odpalany na GPT chodzi szybciej...
_________________ Mac OS X Snow Leopard 10.6.8 (Retail x86_64)|Samsung R510|Magic Mouse
Core 2 Duo T6400 2GHz|4GB DDR2 800MHz|PM45 + ICH9M|GeForce 9200M GS 512MB|ALC262|HM500JJ|Yukon 88E8055|BCM94321MC Piszę poprawnie po polsku!Nie pomagam prywatnie przez PW. | Kext Wizard | Chameleon Wizard | HDA Wizard
Pomógł: 3 razy Dołączył: 17 Lis 2009 Posty: 220 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-08-18, 19:14
Uruchomiłem instalator winxp.No i niestety przy wykrywaniu partycji wyskakuje BSOD,próbwałem już 3 razy.Wiem że jest to spodowane że windows "głupieje" na widok partycji HFS+,wiecie jak obejść ten problem?
Pozdrawiam.
_________________ Mac OS X 10.7.2|MacBook Pro (5,5) 13,3" | 2,26GHz Intel C2D | 4GB DDR3 | NVIDIA GeForce 9400M 256MB Mac OS X 10.4.11|eMac (USB 2.0) | 1,25GHz PowerPC G4 | 1,5GB DDR SDRAM | ATI Radeon 9200 64MB
Windows nie powinien głupieć z powodu partycji HFS+, bo po prostu jej nie rozpozna...
Na pewno zrobiłeś dysk MBR/GPT? Jeśli masz samo GPT, to nie pójdzie.
_________________ Mac OS X Snow Leopard 10.6.8 (Retail x86_64)|Samsung R510|Magic Mouse
Core 2 Duo T6400 2GHz|4GB DDR2 800MHz|PM45 + ICH9M|GeForce 9200M GS 512MB|ALC262|HM500JJ|Yukon 88E8055|BCM94321MC Piszę poprawnie po polsku!Nie pomagam prywatnie przez PW. | Kext Wizard | Chameleon Wizard | HDA Wizard
Uruchomiłem instalator winxp.No i niestety przy wykrywaniu partycji wyskakuje BSOD,próbwałem już 3 razy.Wiem że jest to spodowane że windows "głupieje" na widok partycji HFS+,wiecie jak obejść ten problem?
Klasyczny problem - XP działa tylko i wyłącznie na ostatniej partycji, ale nie dalej niż 4-rta (liczymy łącznie z ukrytą EFI).
Np dwa systemy:
disk1s1 - EFI
disk1s2 - OS X
disk1s3 - XP
Np trzy systemy + parę kombinacji:
disk1s1 - EFI
disk1s2 - OS X
disk1s3 - Fat32 - partycja do wymiany danych i na niej instalujemy GRUB'a
disk1s4 - XP
disk1s5 - Dane - HFS+
disk1s6 - Linux
disk1s7 - Linux Swap
Problem dotyczy tylko XP, Vista i siedem można instalować na dowolnej partycji.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.