Wysłany: 2011-12-18, 12:07 FakeSMC - odczyt prędkości wentylatorów (Winbond W836x)
Witam!
Od jakiegoś czasu próbuję zmusić FakeSMC (wersja 3.1.0) do odczytu obrotów wentylatorów na mojej płycie głównej (konfiguracja w stopce). Na forum Project OS X znalazłem plugin SuperIOFamily i plugin do obsługi chipów Winbond W836x, który zainstalowałem wewnątrz FakeSMC, który znajduje się w folderze /E/KS. Wygląda to tak jak na załączonym obrazku (plugin W836x.kext znajduje się w SuperIOFamily.kext/Contents/Plugins).
Niestety, chociaż IntelCPUMonitor i NVClockX ładują się i mam odczyt temperatur z nich w iStacie, to ani SuperIOFamily ani W836x nie widnieją na liście załadowanych kextów i odczyt prędkości wentylatorów nie działa.
Próbowałem zarówno w /E/KS i w /S/L/E - bez zmian.
Czy ktoś z forum spotkał się z podobnym problemem, a może komuś udało się przy pomocy FakeSMC odczytać prędkości obrotów wentylatorów?
Udało mi się "coś" ruszyć za pomocą starego fakesmc, niestety tym "czymś" jest na razie czujnik FAN0, który jednak pokazuje skrajnie zawyżone wartości obrotów. Fanlimit ustawiony na 3, tjmax 100.
Zanim jednak będę dalej kombinował z tym starym fakesmc, to chciałbym spytać, czy jest możliwe odpalenie na nim odczytu temperatury karty graficznej NVidia (tak jak na nowym + NVClockX)? Bo jeśli nie, to chyba wrócę do eksperymentowania z pluginami...
A właśnie, jak to jest z modyfikacją DSDT pod nowe fakesmc? Z tego co udało mi się wyczytać, to nie jest ona wymagana do SuperIOFamily, ale do ACPIMonitora już tak. Czy to dobre informacje?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.