Wysłany: 2012-01-08, 20:51 Gigabyte GA-H55M i i3-540 GT520 czy jest szansa na Liona
Witam Serdecznie Szanownych Forumowiczów
Jako że jestem początkujący w świecie Mac Os proszę o wyrozumiałość i łagodne traktowanie:)
Próbuję od dłuższego czasu zainstalować jedną z dystrybucji iatkos począwszy od snow a skończywszy na lion,
ostatnio próbuję zainstalować iatkos l2 na konfiguracji:
Gigabyte GA-H55M-S2
Proc. I3-540
Grafika nvidia GT520
4gb RAM GOODRAM 1333
Po zainstalowaniu z dystrybucji iatkos l2 na powyższej konfiguracji (po przeróżnym ustawianu opcji instalacji - wybieram kexty itp)
zawsze po zainstalowaniu i przy pierwszym podnoszeniu niby coś się ładuje a następnie zatrzymuje się na szarym ekranie z jabłkiem i lipa.
Z Mac OS udało mi się tylko postawić jakąś dystrybucję iatkos opartą na snow na moim drugim kompku opartym na mini itx foxcon i atomie, tam
nie było większych problemów, ale bardziej zależałoby mi na lionie na ga-h55m i i3 540 gt520 może ktoś byłby tak łaskawy i napisałby co poklikać
podczas instalacji iatkos l2 i czy w ogóle jest możliwe postawienie liona na powyższej konfiguracji.
Może jakaś inna dystrybucja lub inny sposób?
Jeszcze raz przepraszam jeśli coś mylę w nazewnictwie, jeśli chodzi o mac os to dopiero zaczynam instalować?
Dodam że z rozumieniem partycjonowania i etc. u mnie ok.
A tak na poważnie to napisz coś dobrego pozaznaczał i odpal system z komenda -v, to, że staje na jabłku nic nam nie mówi. Najlepiej wrzuć zdjęcie, zebyśmy zobaczyili na czym staje.
Na moje oko to na tym sprzęcie czysty Lion poleci jak ta lala, nie wiem jak bedzie z grafiką. Ale nie instalowałbym dystrybucji. To samo zło. Na forum są poradniki gotowe.
Procek lux, audio i lan do odpalenia, grafika chyba też.
A jest szansa na pomoc przy doborze kextów w instalacji iatkos l2 na powyższej konfiguracji, bo już trochę instalacji przeprowadziłem i lipa ewentualnie jakaś podpowiedź jak sprawdzić co mu nie odpowiada podczas podnoszenia systemu, jeśli ktoś ma płytę Ga-h55-s2 i instalował iatkos l2 to poproszę o info jakie kexty dał, a jeszcze jedno mi przychodzi do głowy jak wybieram tam kexty dla nvidi to mam dać tylko ten co obsługuj gt520 (bynajmniej ma tak w opisie) czy także jeszcze dać NVENABLER?
My nie znamy na pamięć listy tego co jest w iAtkosie. Na początek daj niezbędne minimum, resztę doinstalujesz później. Do jednego podzespołu zawsze tylko jedno rozwiązanie!
Pomógł: 28 razy Wiek: 20 Dołączył: 05 Maj 2010 Posty: 621 Skąd: Kielce/Kraków
Wysłany: 2012-01-08, 22:41
Przeczytaj Instrukcję obsługi forum i popraw specyfikację, w przeciwnym razie temat wyląduje w koszu - to Twój pierwszy post więc daję Ci szansę poprawy
[ Dodano: 2012-01-09, 07:16 ]
Jestem w trakcie rozpracowywania tematu przez życzliwego forumowicza, dzisiaj wieczorem wracamy do akcji,
jak skończymy to opiszę co i jak. Forumowicze górą.
Ma ktoś jakis pomysł na to ? Tutaj system staje.
iAtkosL2,
- fakeSMC
- stery od netkasa, zeby pozbyc się "pci configuration begin" (oba)
- chameleon
- nullCPUpowermanagment
zarówno na tej GT520 jak i zintegrowanej hd2000,
ponizej screen.
Dostęp tylko do windows, albo CD
Miał ktoś coś takiego ? Wygląda na to, że nie wstaje grafika, ale żeby ani 1, ani 2 nawet w trybie vesa :O
to jest po instalacji, sęk w tym, że to nie ja odpalam tylko pomagalem.
Ten screen zostal zrobiony, kiedy grafika zintegrowaa byla wyłączona w biosie, a grafika podstawową byla gt520.
w org.chameleon.plist nie ma ustawionego grapgicsEnablera, wiec domyslnie powinien byc wylaczony ;/
p.s
pomylilem sie, nie ma hd2000, co nie zmienia faktu, ze na gt520 nie wstaje
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.