Racja, wygłupiłem się z tym megaupload. Tematu już nie zmienie ale chociaż konfigurację poprawnie podam.Więc jeszcze raz:
Nazwa płyty głównej: Gigabyte GA-H55-UD3H
Procesor: QuadCore Intel Core i5 750, 3133 MHz (24 x 131)
Instrukcje SSE2 i SSE3: TAK
Mostek południowy (Southbridge): Intel Ibex Peak H55
Grafika: NVIDIA GeForce GTX 260
Dźwięk: Realtek ALC889 @ Intel Ibex Peak PCH - High Definition Audio Controller
Dźwięk 2: C-Media CMI8788 Audio Chip
Karta sieciowa: Realtek RTL8168D/8111D PCI-E Gigabit Ethernet Adapter (PHY: Realtek RTL8211/8212) PCI
Dysk1: ST31000528AS (9VP1HTAF) cały dla MACa
Dysk2: ST31000528AS
Klawiatura i mysz: Logitech MK250 pod USB
Rozpocząłem instalację retaila. Bootuje się z UniBootX podmieniam na DVD 10.6.3 Rozpoczyna się instalacja na monitorze przelatują logi z -v po czym gaśnie ekran i przechodzi w tryb stand-by.. i tyle. Sprawdzałem na dwóch monitorach to samo. Ostatnie co widzę na monitorze to:
fotka
Nie chciałem zaśmiecać wątku z tutorialem dlatego też piszę o tym miejscu.
[ Dodano: 2011-10-13, 07:15 ]
Po 6 godzinach nierównej walki udało mi się rozwiązać wszelkie problemy związane z instalacją SL na tej płycie głównej. Krótki poradnik dla dalszych pokoleń napisany w stylu przedszkolaka. Wszystkie te informację są dostępne na forum, zlepiłem je tylko w całość. Na przykładzie Snow Leopard 10.6.3
Konfiguracja jak w pierwszym poście
1. Nabywamy Snow Leoparda,
2. Ściągamy obraz iBoot i wypalamy na płycie
3. Wchodzimy do biosu i zmieniamy Tryb SATA na AHCI (to jedyna rzecz jaką ja musiałem zmienić)
4. Wkładamy płytkę iBoot i bootujemy się z niej.
5. Po pojawieniu się menu bootloadera zgodnie z instrukcją wyciągamy iBoota i ładujemy SL 10.6.3
6. Po około minucie wciskamy F5 powinna pojawić się ikona płytki Snow Leopard, wciskamy Enter rozpoczyna się instalacja.
NOTKA: Jako iż u mnie wciśnięcie samego entera powodowało wygaszenie monitora w czasie ładowania instalatora konieczne było dodanie parametru PCIRootUID=1 przed wciśnięciem enter.
7. Po zakończeniu instalacji komputer się restartuje. Bootujemy się ponownie iBoota, a po pojawieniu się menu zaznaczamy dysk na którym zainstalował się system i Enter (możliwe, że trzeba będzie również dodać flagę z notki)
8. Pojawia się nam intro systemu i uruchamia się SL 10.6.3
9. Na osobny komputerze ściągamy i wypalamy na DVD lub kopiujemy na USB update do SL 10.6.8 oraz MultiBeast. Kopiujemy to na pulpit.
10. Odpalamy update i instalujemy go. PO INSTALACJI NIE RESTARTUJEMY KOMPUTERA !
11. Uruchamiamy MultiBeast i instalujemy zaznaczając na drzewie tylko EasyBeast
11. Po instalacji robimy restart (już bez iBoota) powinniśmy ujrzeć menu loadera z możliwością wyboru systemu (ja mam na drugim dysku W7).
NOTKA: Napotkałem problem z trybem SATA gdy przełączony jest na AHCI prawidłowo odpala się Mac a Windows 7 wali Bluescreen. Gdy jest przełączony na IDE normalnie odpala się windows 7 a Mac podczas uruchamiania ma Still waiting to root device. Rozwiązanie znalazłem na tym forum należy zmienić klucz rejestru pod W7 tak aby zainstalował się sterownik AHCI pod 7.
12. Po odpaleniu systemu ponownie uruchamiamy instalację MultiBeast z drzewa zaznaczamy w sekcji drivers & kext:
+ ALC889
+ AppleHDA 10.6.2 rollback
+ DO karty sieciowej lnx2mac driver
+ IOAHCIBlockStorage
13. Po restarcie mamy już dźwięk i sieć.
14. Na końcu konfiguracja karty graficznej. Wchodzimy do Findera następnie klikamy w dysk gdzie zainstalowany jest system i wchodzimy do katalogu Extra. Edytujemy znajdujący się w nim org.Chameleon.Boot.plist dodając wartości jak poniżej (oczywiście wstawiając odpowiednią rozdzielczość):
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.