Zna ktoś sposób na zmuszenie iStat w najnowszej wersji 3.19 pokazywania temperatury CPU na P8Z68 Deluxe/GEN3 + i5-2500k? Sprawdzałem z starym dobrze działającym FakeSMC 2.5 jak i nowym FakeSMC r493 + najnowszy IntelCPUMonitor.kext, ale iStat wciąż nie chce pokazać temperatury CPU...
To i na oryginalnym netkasowym FakeSMC 2.5 są w 2.0... ba nawet są w iStat 3.02, sęk w tym że iStat w lionie działą dobrze dopiero od bodajże wersji 3.18.
iStig napisał/a:
a zerknij czy w widgecie istat pro jest ?
Są, ale tylko dla dwóch CPU A i B... tak samo w iStat nano.
EDIT, inaczej, czy komukolwiek iStat 3.19 działa pod lionem? Chodzi o odczyt temperatur CPU.
KP przy starcie od AppleTyMCEDriver, po usunięciu wstał, był błąd z usb i numeracją urządzeń, ale odczyty pojawiły się, tylko czemu 6 pozycji Jak nic jakiś bug jest w iStat...
Nie podoba mi się zmiana oznaczenia na MacPro5,1, to zupełnie inny sprzęt, mogą dziać się cuda od PM, sleep'u, USB itp itd... ale jak widać to wątek o gigafail'u więc wszystkiego się chwytają aby odpalić...
Mam taką teorię (być może błędną), że w nowych macach z Sandy Bridge wartości temperatur są w innych kluczach, niż w poprzednich generacjach. iStat pewnie ma wklepaną listę modeli i kluczy pod jakimi są wpisane dane wartości.
Pluginy do FakeSMC natomiast wpisują wartości ciągle do tych samych (starych) kluczy.
To by tłumaczyło, dlaczego wersja w SMBios ma wpływ na pokazywanie temperatur...
_________________ Mac OS X Snow Leopard 10.6.8 (Retail x86_64)|Samsung R510|Magic Mouse
Core 2 Duo T6400 2GHz|4GB DDR2 800MHz|PM45 + ICH9M|GeForce 9200M GS 512MB|ALC262|HM500JJ|Yukon 88E8055|BCM94321MC Piszę poprawnie po polsku!Nie pomagam prywatnie przez PW. | Kext Wizard | Chameleon Wizard | HDA Wizard
janek202, Twoja teoria ma jak najbardziej sens... na razie dorwałem wszystkie wersje iStat i testuję po kolei...
iStat 3.02, 3.05, 3.06 i pewnie niższe - pokazuje ok
iStat 3.10-3.18 pokazuje 6-ść rdzeni - tak jak na identyfikacji MacPro5,1 - co jest błędne wg mnie.
iStat 3.19 - nie pokazuje w ogóle temp CPU.
Pytanie - czy i jak możemy sprawdzić jakie klucze SMC są używane do odczytu temperatury.
Jeśli teoria janka byłaby prawdziwa, to dziwną rzeczą byłoby to że monitorowanie temperatur działało mi na SMBIOS od MBP8,2...
A czemu tak uważasz? Raczej stawiam że dla desktopowego Core i, IntelCPUMonitor podstawia dane pod złe klucze...
EDIT:
Na starym FakeSMC 2.5 iStat 3.18 pokazuje temperatury poprawnie. Wersja 3.19 nie pokazuje w ogóle - podejrzewam że jest skopana... Natomiast IntelCPUMonitor źle "wstrzykuje" klucze lub czort wie co innego że w iStat 3.10-3.18 pokazują się w 6-ściu pozycjach zamiast w 4-rech...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.