1. Asus UL30VT
2.Procesor: C2D SU7300 (SSE1-4.1)
3.Mostek: Intel 82801IM (ICH9-M)
4. Dodaktowy kontroler napędów: Zewnętrzne DVD Samsung na USB SE-S084 (nie wiem czy to o to chodzi)
5. Intel GMA 4500 / GeForce G210M Optimus (brak możliwości wyłączenia w biosie)
6.Dźwięk: ALC 269 (10EC 0269)
7. Sieciówka: Artheos AR8131
8.Wifi: Artheos AR9285
9. Dysk podłączony przez SATA, napęd optyczny przez USB. Cały dysk poświęcam na Maca więc partycje bez znaczenia.
10. Mysz USB, gładzik i klawiatura w laptopie.
Generalnie Maca udało mi się już postawić, ale jest czysty. Nie mam bootloadera, żadnych kextów, DSDT i wielu innych rzeczy o których nie mam pojęcia bo jestem jeszcze zielony w temacie.
Wyczytałem gdzieś na zagranicznych forach, że ludzie odpalają GMA 4500 a g210 wyłączają w DSDT by nie ciągnęło prądu, ale nigdzie nie znalazłem żadnych poradników jak to zrobić.
Na początek chciałbym jednak wiedzieć jakiego bootloadera pod Liona wrzucić no i podstawowe kexty i DSDT by ruszyło przynajmniej wifi bo bez tego muszę na dwa laptopy lecieć. Jeden do netu a na drugim mac.
Z góry dzięki za odpowiedź... i jeżeli można to raczej proste instrukcje dla mnie ponieważ przygodę z osx na pc zacząłem wczoraj
Wyczytałem gdzieś na zagranicznych forach, że ludzie odpalają GMA 4500 a g210 wyłączają w DSDT by nie ciągnęło prądu, ale nigdzie nie znalazłem żadnych poradników jak to zrobić.
To niestety źle wyczytałeś - wszystkie pochodne GMA X4500 z góry dyskwalifikują laptopa jako hackintosha. W przypadku optimusa na Core iX I lub II generacji można walczyć z odpowiednio Intel HD (5700?) oraz Intel HD 3000, a nvidę wyłączyć... W Twoim przypadku jednak takiej możliwości nie ma. Gdyby nie ten Intel, miałbyś potencjalnie świetnego hacka.
Jeśli mimo absolutnie pewnego braku akceleracji chcesz się bawić z OS X - opis postkonfiguracji z podstawowymi kextami masz w poradnikach intalacji za pomocą BootCD (10.6) lub USB (10.7) - nie będziemy Ci przepisywać poradników do prywatnego wątku
Wifi - w dziale kart sieciowych mach legacy kext autorstwa jednego z forumowiczów (bodaj IOLegacyAtheros). Powinien bez problemu odpalić Twoją kartę zarówno na Snow (10.6.5+) jak i na Lionie.
_________________ Snow Leopard 10.6.8 Retail on Lenovo ThinkPad R61i 8932-FDG - This one is resting in peace now.
Lenovo ThinkPad Edge E420s 4401-6YG | Core i5-2430M | HM65 | Intel HD 3000 | Conexant CX20590 | Realtek RTL8111/8168B | Intel Centrino 1000 Nie licz na prywatne konsultacje via PW/GG! | Piszę poprawnie po polsku! | Precz z dystrybucjami na vanilliowym sprzęcie! ~Hack 'em all!~
W specyfikacji na stronie ASUS'a nie ma nic napisane że to optimus... owszem jest coś o przełączalnych VGA, ale bez sprawdzenia nie da się jednoznacznie skreślić albo potwierdzić możliwości instalacji...
To prawda - ul30vt nie ma optimusa, ale... można ustawić w biosie tryb wyłączności karty nvidia (nie wiem czemu w ustawieniach sata), i w wersji 10.7 osx'a działa z pełną akceleracją graficzną. Polecam poczytać zagraniczne fora. Nie jestem jednak w stanie udzielić porad jak doprowadzić system do 100% współpracy , gdyż mój osx na ul30vt nie działa od czasu gdy robiłem upgrade do 10.7, a w starszym nie było akceleracji
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.