Dell XPS L702x
Intel Core i7-2630QM obsługuję SSE(1/2/3/3S/4.1/4.2)
DVD+/-RW DualLayer
NVIDIA GeForce GT 555M
Realtek ALC665 @ Intel Cougar Point PCH - High Definition Audio Controller
Realtek PCIe GBE Family Controller (10/100/1000MBit),
Seagate ST9500420AS, 500GB 7200obr/min
HL-DT-ST DVDRWBD CT30N
Klawiatura i mysz na PS2
Bios A16
Powalczyłem trochę z naszym forumowym poradnikiem instalacji Liona z pena. Musiałem spatchować do obsługi MBR, na GUID dostawałem error "No operating system" - tak jakbym nie zainstalował chameleona... Na MBR śmiga, po instalacji potraktowałem system MultiBeast'em - zainstalowałem kexty:
mam tylko problem z niskim wynikiem w GeekBench - dostaję 7tys punktów, powinno być prawie 10...
I się jeszcze dziwisz...
Zrób porządnie instalację, omijaj szerokim łukiem multishit i przede wszystkim zrób samemu DSDT na podstawie TWOJEGO WŁASNEGO!!!! Inne CPU, inna wielość RAM, inna wersja BIOS i DSDT może być diametralnie inne. Cudze DSDT to od niezdziałania, poprzez złe działanie aż do uszkodzenia i spalenia CPU i mobo włącznie, więc miej świadomość z jakich "dobrych rad" tonego korzystasz.
Ok, w takim razie biorę się jeszcze raz za instalację retaila z pena, wg tutoriala na forum
Czy są jakieś przeciwskazania co do zrzucania DSDT spod OS X? Niektórzy w necie piszą że lepiej z windowsa, niestety nie mam windy...
I czy nic się nie stanie jeśli będę nanosił poprawki stopniowo? Chodzi mi o to że chciałbym już w miarę normalnie pracować na kompie, a wiadomo że dopieszczanie DSDT to kupa czasu...
No i w takiej sytuacji olewam wszystkie inne fora skoro tak nieporządnie tam podchodzą do sprawy
Czy są jakieś przeciwskazania co do zrzucania DSDT spod OS X?
Nie. Rada zrobienia tego w innym systemie wynika z tego, aby zgrać DSDT na pewno z BIOS'u, a nie z pliku DSDT.aml który masz w Extra.
Owczar napisał/a:
I czy nic się nie stanie jeśli będę nanosił poprawki stopniowo?
Nie, a wręcz nawet tak jest zalecane, abyś nie walił ich wszystkich na ślepo, czy są czy nie są potrzebne. Oczywiście możesz użyć te DSDT które ściągnąłeś jak wzór - bardzo się przydaje, ale staraj się zrozumieć która poprawka do czego służy.
Piszę już ze świeżo postawionego liona 10.7.3 z usb
zainstalowany najnowszy chameleon, w /Extra/KextStore siedzą jedynie FakeSMC, NullCPUPowerManagement, VoodooPS2Controller i AppleACPIPS2Nub.
Nie mam wrzuconego żadnego DSDT.aml, w org.chameleon.Boot.plist flaga DSDT - No.
Odpalam DSDT Patcher GUI i jak daję Run DSDT Patcher to dostaję jakieś błędy - w logu same "Found an issue". DSDT.aml dostaję dopiero jak zaznaczę "Force Compile" - tak ma być?
Tak, oznacza to że w DSDT masz błędy i się nie skompiluje. Musisz otworzyć plik z katalogu tworzonego przez DSDT Patcher i usunąć błędy. Poza tym DSDT Patcher ma starą wersję iASL, więc moim zdaniem najlepiej zrób tak:
1. Zaopatrz się w Chameleon Wizard min. 4.0, aktualny iaslMe i (zalecane) TextWrangler
2. Jeżeli w Extra masz dsdt.aml, to je usuń i zrestartuj system
3. Wyciągnij DSDT przez CW (zakładka DSDT -> Kompiluj/Eksportuj -> Zapisz)
4. Zdekompiluj za pomocą iaslMe dsdt.aml i spróbuj otrzymany plik z powrotem skompilować
5. Jeżeli DSDT się nie skompiluje i kompilator wywali ci błędy, to otwórz DSDT w edytorze i po kolei je usuń (są na forum wyjaśnienia na temat popularnych błędów)
6. Jak DSDT zacznie się kompilować, przystąp do nanoszenia poprawek
_________________ Mac OS X 10.6.8 retail|Windows XP Professional ThinkPad T61 8896-2FG- Core 2 Duo T7300 2GHz|2GB DDR2 667MHz|GMA X3100|GM965 + ICH8-M|AD1984|AR5BXB6 a/b/g|Intel 82566MM Piszę poprawnie po polsku! | Legacy kext dla kart Atheros
Jak najbardziej. Jak sobie nie możesz poradzić z błędami możesz zobaczyc w jakis sposób zostały usunięte w tym dsdt, które ściągnąłeś poprzednio. W uzasadnionych przypadkach (bardzo nie polecane) można skorzystać z cudzego DSDT, ja korzystałem na hp 6720s, ale to inna historia, to był mój pierwszy hack i nie działało wszystko poprawnie, zapewne dlatego...
Użyj speedstepera i usuń NullCpupowermanagement.kext
Ja w swoim lapku wyciągałem/kompilowałem/dekompilowałem DSDT programikiem DSDTSE i chyba też wszystko ok
DSDTSE nie jest zalecany z jednego względu - jego edytor tworzy jakieś nietolerowane przez iASL znaki i przy kompilacji zaczynają się pojawiać dziwne błędy.
_________________ Mac OS X 10.6.8 retail|Windows XP Professional ThinkPad T61 8896-2FG- Core 2 Duo T7300 2GHz|2GB DDR2 667MHz|GMA X3100|GM965 + ICH8-M|AD1984|AR5BXB6 a/b/g|Intel 82566MM Piszę poprawnie po polsku! | Legacy kext dla kart Atheros
Witam mam mały problem z L702X mianowicie zainstalowałem Os'a bez zadnych problemów aż do powitalnego screenu - nie działą klawiatura, czy jest jakas mozliwość uruchomienia jej? Nie moge sie dostać do systemu.
Mam wszystko tak jak w pkt5. Mimo tego w dalszym ciągu mi nie działa ani pad, ani keyb. Dodam że przed instalacją działał pad na 100%
[ Dodano: 2012-03-05, 18:17 ]
Szukałem wszędzie na necie i nie znalazłem dobrego rozwiązania, to rozwiązanie z linka który podałeś wcześniej nie działa, tzn miałem juz tak zrobione, nie było tych linijek, może jakiś inne rozwiązanie?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.