Wysłany: 2011-11-03, 22:17 Lion 10.7.x - Jaki laptop kupić
Witam. Od dłuższego czasu zastanawiam się nad zakupem nowego lapka. Obecnie mam Asusa K52JU. Ciężko na nim z mac-iem ponieważ ma on ATI 5470. Teraz chciałbym kupić coś innego. Nie miałem nigdy maca więc jestem w nim zielony i interesowała by mnie maszyna na której będzie instalacja możliwie jak najprostsza. Chcę aby był to laptop więc ważne też aby się nie grzał. Ten co obecnie mam jest jednym z zimniejszych sprzętów więc podczas wyboru też brałbym to pod uwagę. Jednocześnie chciałbym aby działał na nim mac jak najbardziej wydajnie i żeby nie było problemów z filmami i photoshopem. Cena jaka mnie interesuje to 2500zł (+/-100zł)
Na początek mały offtop:
Od 10.6.8 na OS X da się odpalić mobilne karty ATI HD.
MietasSR ma nawet dokładnie ten sam model grafiki co Ty.
A teraz na temat:
Musisz poprzeglądać HCLe. Z laptopami są problemy: zwykle nie działa WiFi, sleep, regulacja podświetlania albo coś jeszcze innego.
Dość ciężko znaleźć model, na którym wszystko działa idealnie.
_________________ Mac OS X Snow Leopard 10.6.8 (Retail x86_64)|Samsung R510|Magic Mouse
Core 2 Duo T6400 2GHz|4GB DDR2 800MHz|PM45 + ICH9M|GeForce 9200M GS 512MB|ALC262|HM500JJ|Yukon 88E8055|BCM94321MC Piszę poprawnie po polsku!Nie pomagam prywatnie przez PW. | Kext Wizard | Chameleon Wizard | HDA Wizard
Najlepiej szukać Acerów - w większości nawet nie trzeba poprawiać DSDT aby odpaliło PM czy sleep.
Pamiętaj tylko o tym żeby nie władować się w Optimusa - wtedy tak czy tak masz lipę.
I tak jak pisze @janek202 - jeśli będzie możliwość przed zakupem zerknij na kartę WiFi/ew. możliwość jej wymiany. Jeśli okaże się że nie działa wstawisz sobie inną.
Z mojego doświadczenia w tej cenie polecam Acera Aspire 5741g (model z i3-330M i GT320M) - po drobnej modyfikacji DSDT odpala sleep, do płyt głównych z tej rodziny zrobiłem też LegacyHDA. IMO jeden z lepszych notebooków pod OS X. Jedyne co - WiFi - w większości sztuk było BCM4357 które nie rusza - szukaj wersji z Atherosem AR9285/AR9287 - ew. wymiana.
Jeśli twój Asus jest na Intelu (słyszałem o podobnej serii z Radeonem 5470 i prockiem AMD) i ma natywną rozdzielczość ekranu 1366x768 to możesz próbować.
_________________ eMachines E730G (MBP8,2) | i5-430M | 2GB RAM DDR3 | HDD 320GB | Radeon HD5470 512MB | Atheros AR9287 | Win Vista SP2 & Kubuntu 11.10
Gigabyte GA-K8VT800 Pro (iMac7,1) | Sempron 2600+ | 1GB RAM DDR | HDD 40GB/60GB | Radeon 9200 128MB | Win XP SP3/OS X 10.5.8
Modyfikuję framebuffery ATI Pisać w razie potrzeby.
Piszę poprawnie po polsku!
vayneertz Pomógł: 2 razy Wiek: 18 Dołączył: 18 Kwi 2010 Posty: 62 Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-11-06, 12:00
Jako szczęśliwy posiadacz Acera Aspire 5741G, o którym pisze MietasSR, mogę potwierdzić że działa Lion bez zarzutu. Tak jak pisze Mietas, wymiana WiFi konieczna, ale to nie są duże koszta
Ja jeszcze chciałem zapytać czy ten 4530s też tak głośno pracuje na mac os x jak na windowsie??
Podobno w nocy wiatrak jest bardzo słyszalny nawet w stanie idle.
A może w mac os x jest lepsze zarządzanie energią i nie ma tego denerwującego halasu?
Dzięki i pozdrawiam
Działa wszystko, sleep, USB 3.0, BT 3.0, ale po sleepie niestety BT przestaje działać i trzeba robić power off.. Po reboocie również BT nie działa, trzeba robić wyłączenie i "zimny" start.
Czasami są problemy z jasnością ekranu i na 3 pasku już jest MAX a na 1 jest minimum, jest jeszcze spodowodane niedopracowaniem. Zarządzanie energią jest jak na razie niedopracowane, więc cudów się nie spodziewaj. Po 7 godzinach pracy mam tem proc. 52stC. Wiatrak chodzi praktycznie cały czas, ale zwykle jest on mało słyszalny, czasami gdy się zagrzeje, to robi się głośniej.
Czyli BT można napisać, że nie działa i magic mouse można odpuścić.
Jasność też szwankuje, zarządzanie energią jak piszesz też.
Głośny wiatrak hmmm
Dziękuję za informację. Jednak rezygnuję z tego laptopa.
Chciałem swojego zamienić na coś co będzie przypominało macbook pro ale jak widzę mój laptop jest o wiele bardziej dopracowany.
Chyba ja mógłybm śmiało napisać , że u mnie działa wszystko. Jest tylko jeden maleńki mankamencik, który niestety zaczyna mnie drażnić.
Znaczy wiesz, zależy dla kogo..
Wiatrak chodzi tak jak na windows, wiec mi to wisi.
BT nie używam, wiec jest mi to zbędne. Jedyne co może irytować, to jasność.
No i trzymanie baterii. Windows ~ 4,5h. Mac ~ 2.5h z mocnym bólem...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.