Wysłany: 2012-02-02, 13:35 Satelite A660 nie działa core duo
TOSHIBA SATELITE A660
1. Płyta główna Toshiba NWQAA/Chipset Intel DMI Host Bridge
2. Intel i7 1.6GHz na rdzeniu obsługuje MMX,SSE(1,2,3,3S,4.1,4.2) 64 bit
3. Mostek połódniowy Intel HM55
4. Brak dodatkowych kontrolerów napędu
5. Karta graficzna Nvidia Geforce 330M (1 GB pamięci )
6. Kodek audio NVidia High Definition Audio (24-bitowa karta dźwiękowa)
7. Karta sieciowa Realtek PCIe GBE Family Controller
8. DVD RW AD-7700S ATA Device, dysk 500GB Serial ATA AHCI 1.0
9. Klawaitura normalna od laptopa + dołączona mysz na USB
10*. 2*2GB RAM (DDR3) częstotliwość taktowania 532MHz dla szyny.
Problem jest taki że kiedy wyłączę w biosie obsługę wielu rdzeni ( dokładnie opcja MULTICOOR ) mac cię włącza ale na jednym rdzeniu działa bardzo mulasto. Kiedy włączam multicoor system zawiesza się podczas ładowania. Wydaje mi się że to wina chipsetu. Czy jest szansa żeby OS uruchomić normalnie? Może jakieś kexty pomogą?
EDIT. Uruchomiłem system z flagami "-v -x -F" na włączonym MULTICOOR. System się resetuje. Jeśli to może pomóc wam w ocenie sytuacji to tak prezentuje się video z próby jego uruchomienia:
Pomógł: 226 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4240 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2012-02-02, 16:33
Wszystko jest OK na fotkach, nie odpala tryb graficzny.
Odpalasz zainstalowany system czy palisz z BootCD ? Odpal z BootCD i zainstaluj ponownie system, bankowo namieszane w kextach. Wg mnie lapek do zrobienia na wypasie.
Z jakiego BootCD instalowałes system ? Co tam jest w ogóle postawione i w jaki sposób ?
Działałem z dwoma oprogramowaniami. Pierwsze to "osx Lion (Hackintosh) " Drugie to był oryginalny mac retail 10.6. Problem był identyczny w obydwu przypadkach.
Teraz jednak działam na Lionie i chciałbym właśnie go postawić na nogi.
Kexy raczej nie namieszane. Problem jest od samego początku zaraz po instalacji. A zasadzie nawet kiedy chcę instalować OS to muszę wyłączać MULTICOOR bo nie chce mi się instalator włączyć (bez znaczenia jaka dystrybucja zawsze to samo).
Ostatnio zmieniony przez endi007 2012-02-02, 16:36, w całości zmieniany 1 raz
Muszę w takim razie specjalnie ściągać Leoporda. Nie jestem jednak do końca przekonany czy to pomorze przy retailu problem jest identyczny. Wystarczy że go zbotuję z płyty przy uruchomionym MULTICOOR i instalator się wiesza (co byto nie była za dystrybucja) po wyłączeniu wielordzeniowości działa mi wszystko nawet najgorszy "szajs".
EDIT. Retaila odpalałem "UniBootX"
Ostatnio zmieniony przez endi007 2012-02-02, 16:44, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 226 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4240 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2012-02-02, 16:44
endi007, jak sie używa syfu to sie ma takie rezultaty. Na tym sprzęcie jedyny sensowny wybór to Retail 10.6.0/3 + UniBootX. Potem aktualizacja 10.6.8 (bo ten chipset jest wspierany chyba dopiero od 10.6.4) i postkonfiguracja.
Jeżeli używasz badziewnego distra albo badziewnego BootCD może nie zaskoczyć bo może być tam stary kernel nie obsługujący tego CPU. Za dużo tych "może" dlatego tylko sprawdzone rozwiązania! UniBootX jest na kernelu 10.8.0 (z MacOS 10.6.8)
No i kurcze nie wstaje Retail 10.6.0 również na multicore. Na początek tak wygląda u mnie BIOS może coś tu jest nie tak. Na czerwono zaznaczyłem opcję którą jak dam na DISABLE to się mi MAC włącza prawidłowo.
Wystartowałem retaila z UinBotX on tam standardowo odpala się z flagą -v więc pluje logami. Pokazał mi coś takiego:
Widać że już mu coś nie pasuje. Potem próbuje startować i dostaję:
po czym takim zwiecha. Zdarzyło mi się również że wystartował ale tak się ciął (rwał) że gest myszką trwa 5 minut (dosłownie) przy MULTICORE startuje bez problemu tylko że w przypadku retalia straszliwie się muli. Czyli jak nacisnąłem przycisk to trzeba bardzo długo czekać żeby zareagował. Pewnie na jednym rdzeniu ma za mało miejsca do "obliczeń".
System jak wstanie to i tak jest kiszka bo rwie tragicznie. Jeśli zatoczę myszką okrąg to na ekranie będzie on szedł takimi skokami że potrwa to z 5 minut. Na upartego mogę go zainstalować za jednym rdzeniu tylko pytanie po co (nie wyrabia na jednym rdzeniu)? Jeśli to brak jakiś kexów to może po instalacji jest szansa je dograć?
Witam jestem tu nowy.Mam dokładnie taki sam lapek jak ''endi007'' i taki sam problem.Nie wiem co robić strasznie spodobał mi się mac a tu taka nie miła niespodzianka.
Witam jest nowe światło na sprawę z toshibą. W biosie nie muszę nic przestawiać system uruchamia się z flagą 'cpus=1' czy istnieje szansa żeby temu zaradzić? Czy na tym sprzęcie niestety nie?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.