Witam. Jako, że intel hd3000 nie okazala się skłonna do współpracy, zakupiłem grafikę sapphire radeon 6670.
Włączyłem w biosie aby grafika byla z pic express i odpalilem liona.
Retail 10.7.2
W chameleonie dalem tylko GE=Yes, oraz pciroot=1.
Grafika odpaliła pięknie, wszystko smigalo, QE/CI, rozdzialka 1920x1080x32 60Hz wszysko na wypasie, zainstalowalem Warcraft 3 dla testow, zagralem gierke w full hd,
potem wylaczylem kompa i podczas kolejnego wlaczenia po wczytaniu lanu gaśnie monitor ;/ komp dalej dziala, ale tak jak by byla nieobslugiwana rozdzialka.
Może trzeba tę grafikę inaczej odpalić ??
Smbios mam z MBP8,1 bo wczesniej probowalem odpalic HD3000 i zostal.
Jakieś pomysły ??
Ciężko używa się kompa z wyłączonym monitorem ;+]
modyfikacje jakie zrobilem w systemie:
Wgrany do S/L/E: fakemsc.kext, atherosLc.kext (cos takiego), orangeiconfix.kext,
dsdt brak, smbios : MBP8,1, za pomoca chameleon wizard.
uzyty speedsteper do 10.7.2
I na tym koniec
Do tego chameleon, 1764 od oswaldiniego z watku ponizej o hd3000
Jesli ma ktos pomysł jak odpalic kompa to pisac kazdy
Pomógł: 227 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4241 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2012-01-03, 19:50
1. Wbij sobie specyfikację kompa w stopkę!
2. Jak załaduje się mac os x i zgaśnie obraz wyłacz monitor na parę sekund i włącz go z powrotem jeśli nie pomoże uśpij go powerem, a potem wybudź (o ile sleep działa)
3. Odpal z komendą AtiPorts=3
4. Zmień smbios na iMac12,x
5. Czy potrzebny jest pciroot=1 ?! Na 99.9999% nie bo jest tam AMI UEFI BIOS jak w Asusie czy MSI!
darknorthpl, zrób porządek w systemie bo jak będziesz miał bałagan to może już nie działać - piję tutaj do tego, że nie odpaliłeś HD3000 i masz w systemie zbędne pciroot=1 co mogło być powodem !
Nie powinno go być... jak wspomniał wyżej oswaldini, bios'y ami mają PCIRoot 0, a jeśli nawet byłby inny, to i tak nowe chameleon'y radzą sobie z poprawną auto-detekcją, więc wymuszanie może prowadzić co najwyżej do błędnego działania...
kexty: fakesmc, orangeiconfix oraz AtherosL1cEthernet
Bez wpisu PCIRootUID=1 widze tylko wyłączony monitor. Poprzednio wykrylo konkretny model karty, teraz jest wykrywana jako Ati Radeon HD6xxx 1024mb, ale juz kilka wyłączeń i włączeń i wygląda, że wszysko zaskoczyło ;]
Pomógł: 227 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4241 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2012-01-03, 22:51
Kod:
<key>DSDT</key>
<string>No</string>
Zbędne. Domyślnie jest "No", Wywal ten wpis.
Kod:
<key>PCIRootUID</key>
<string>1</string>
Już pisałem. Sprzęt, który posiadasz ma PCIRootUID o wartości 1. Skoro nie działa na wartości 0 to nie jest przyczyna, stosujesz półśrodki. Zamieść czyste DSDT.
Wszystkei karty ATI są wczytywane jako "ATI Radeon HD XXXX Series" i jest to prawidłowa identyfikacja.
Nie chce stosować półśrodków, ale w ten sposób udało mi się w końcu odpalić grafike. Być możę i jest domyślnie pcirootUid=1, ale widac cos musi nie grać, bo bez tego wpisu gaśnie monitor i nic sie nie da zrobić.
Bez wpisu PCIRootUID=1 widze tylko wyłączony monitor.
A to dla tego, że z w/w wpisem karta NIE jest uruchamiana w ogóle... działa coś na wzór starego trybu VESA. Nie wierzysz, odpal DVD Player... wykrzaczy się... a teraz skasuj GraphicsEnabler i wywal PCIRoot - zobaczysz że odpali się dokładnie tak samo jak z tymi dwoma parametrami.
Do rzeczy... to że po włączeniu GE=Yes monitor się wygasza to objaw że GE zadział, ale ale albo monitor masz wpiętey w niewłaściwy port, lub framebuffer nie pasuje to kombinacji wyjść i czeka cię edycja framebuffer'a lub wymiana na kartę która ma zestaw wyjść pasujący do framebufferów dostępnych w 10.7.2.
dvd sie wywala, masz racje, zatem istnieje mozliwosc, ze bez wpisu PCIRootUID=1 i z GE=Yes karta działa poprawnie, tylko wysyła sygnał nie na VGA. gdzie mam podpiety monitor, lecz na DVI.
Z frambuferem sobie raczej nie poradzę chyba, ze znajdę jakiś tutek, podejżewam, że tutaj też jest pogrzebana sprawa wybudzania się ze sleepa.
Wysłany: 2012-01-04, 01:13
Są dwie wersję 6670: HDMI+DVI+DSUB lub HDMI+DP+DVI ! Wersja podana przeze mnie jako pierwsza działa w 100% w Lionie - wszystkie wyjścia. Nie wiem jak druga.
wysyła sygnał nie na VGA. gdzie mam podpiety monitor, lecz na DVI.
OMG... podstawy podstaw... UŻYWAJ ZAWSZE MONITORA Z ZŁĄCZEM DVI!!
Jaki zestaw wyjść ma ta karta i czy możesz podłączyć monitor po DVI?
Jaki framebuffer jest ustawiany dla tej karty?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.