Wysłany: 2012-02-17, 10:13 ALC 889 dla Acer Aspire 6935G Pomoc :)
Witam,zainstalowałem iAtkos-a L2 wszystko działa elegancko (tylko wifi intel 5100 :(... ) ale nie wtym sęk po aktualizacji do 10.7.3 poprawił się sleep :P cud.
Jedynym mankamentem jest dzwięk działa ale przez odpalenie VodooHDA 2.7.3 tylko jest strasznie cicho i nie wspiera wbudowanego suba...znalazłem Rtmdump-a z acer-a 8930 jest to bratnia dusza modelu 6935G (ten sam bios ) i reszta też tylko matryca większa ....i czy da rade jakoś przypisać albo w HDEF codec lub dla kexta aplleHDA(posiadam orginalny z 10.7.3 ).
To nie takie proste jak Ci się wydaje... Do DSDT dodaje się co najwyżej procedurę uruchomienia dźwięku...
ALC889 znam dość dobrze i żeby cokolwiek więcej powiedzieć potrzebuję spojrzeć na dump spod ubuntu zrobionym tym skryptem:
http://forum.osx86.org.pl...51,15.htm#61109
Sprawdź czy po użyciu pojawiły się wszystkie pliki łącznie z grafami.
Prawie idealnie... szkoda że nie zrobiły się verbity - byłoby wiadomo czy twój codek ma adres #2 czy #0.
W jednym z dumpów jest:
Kod:
ERROR: This doesn't appear to be an alsa codec dump file
Codec: Realtek ALC889
Address: 0
AFG Function Id: 0x1 (unsol 1)
Miewałem takie akcje już, tylko nie pamiętam co robiłem aby dump prawidłowo się zrobił...
Jeśli codec jest na adresie #0 - to możesz użyć do odpalenia:
http://forum.osx86.org.pl...t4435.htm#40027
Na w/w ALC889 nie zadziałają Ci prawidłowo słuchawki, ale dźwięk z głośników powinien pójść. Spróbuj i daj znać, to będzie baza dla dalszej pracy.
W sekcji HDA-Intel Codec information często powtarza sie taki kod przy każdym opisie wyjsciowych złączach
0x0c 0x0d 0x0e 0x0f 0x26
np.
Kod:
node 0x14 [Pin Complex] wcaps 0x40018d: Stereo Amp-Out
Amp-Out caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1
Amp-Out vals: [0x00 0x00]
Pincap 0x0001003c: IN OUT HP EAPD Detect
EAPD 0x2: EAPD
Pin Default 0x99130110: [Fixed] Speaker at Int ATAPI <--------------w dodatku opisane każde wyjście lub wejście
Conn = ATAPI, Color = Unknown
DefAssociation = 0x1, Sequence = 0x0
Misc = NO_PRESENCE
Pin-ctls: 0x40: OUT
Unsolicited: tag=00, enabled=0
Connection: 5
0x0c* 0x0d 0x0e 0x0f 0x26
Uruchomienie sktyptu i utworzenie wiele ciekawych informacji (informacje znajduja sie na stronie pod linkiem w terminalu ):
alsa-info-script :
Uruchamiamy komende w terminalu:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.