W AppleHDA masz zakodowane w binarce układy jakie są obsługiwane i tylko te. Są to m.in. ALC262, ALC885 i jakieś ADI. O co z tym trikiem chodzi, a o to aby odszukać w kodzie wszystkie wystąpienia odnoszące się do ALC885 i zamienić je na ALC888.
W Twoim przypadku wpierw bym spróbował binpatch z ALC262 na ALC272 - spójrz w kod patcha a zrozumiesz co on robi i będziesz mógł sobie go modyfikować. Niedawno też okazało się że biblioteki oryginalnie dostosowane dla ADI lepiej działają z niektórymi ALC, w tym ALC889. Wymaga to zupełnie innego patcha - jest opisany w wątku w którym zamieściłem przygotowane przeze mnie LegacyALC dla paru układów.
No i ostatnia kwestia, binpatch robisz WYŁĄCZNIE na vanillowym AppleHDA. Jeśli je już raz zmodyfikowałeś to wywalasz i przywracasz oryginał i dopiero wykonujesz nowy patch. Po patchu pamiętaj o naprawie uprawnień i przebudowie mkextów i na koniec restart.
[ Dodano: 2012-02-16, 02:00 ]
Hmm... wracamy do punktu wyjścia. Binpatch ADI "działa", lecz wygląda na to, że na jego podstawie zrobiony był AppleHDA który dostałem od wieniu26 (zdaje się, że robił go dla niego man_of_the_oak). Powoduje te same błędy Sound Assertion i także działa regulacja głośności a dźwięku brak. Dodatkowo uruchamiany jest też kext AppleHDAHardwareConfigDriver i myślę że to on jest winny zamieszaniu. Jeżeli podmienię jego Info.plist na taki w którym jest layout 272, lub go po prostu dodam to występuje ten problem z niemożliwością zalogowania się.
Mam nadzieję, że nie zagmatwałem zbytnio - zmęczony już jestem.
Dla przypomnienia, owy Sound assertion
Kod:
Feb 16 10:02:07 MacBook-Pro kernel[0]: Sound assertion "kTypePinComplex != fType" failed in AppleHDAWidget at line 2034 goto Exit
Ma ktoś pomysł żeby naprawić brak dzwięku po sleepie?
Poszukaj opisów naprawy np wifi po sleepie... jak pamiętam sekcja _WAK. Zdarza się po wybudzeniu nie jest "budzona" karta wifi/dźwiękowa... Możliwe że podobnie da radę naprawić dźwięk po sleepie, tak jak naprawia się wifi po sleepie.
Polecam też popatrzeć w metodę OSI, bo zdarza się że trzeba dodać rozpoznawanie OS X, czyli "Darwin" i magicznie wiele kwestii samo się naprawia.
vayneertz Pomógł: 2 razy Wiek: 18 Dołączył: 18 Kwi 2010 Posty: 62 Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-02-16, 12:50
Po kilkugodzinnej męczarni udało mi się i audio działa. 314TeR - wielkie dzięki za pomoc
Pozostaje natomiast kwestia jego braku po sleepie. Znalazłem w sieci AppleScripty które miały temu zaradzić, ale i to nie pomaga. Próbowałem też przed sleepem zrobić komendę kextunload AppleHDA aby potem wykonać kextload, ale powoduje to KP.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.