Witam problem jest tego typu mam wprowadzoną poprawkę HDEF w DSDT jedyne czego nie mogę znaleźć w plikach z dumpa to layout -id może wiecie gdzie to znaleść
Pomógł: 227 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4241 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2012-01-17, 12:37
Jeżeli używasz VoodooHDA to nie potrzebujesz poprawki do DSDT / HDAEnablera.
Jeżeli kext jest zrobiony na layoutcie 12 to w dsdt/hdaenablerze ustawiasz layout-id: 0x0C, 0x00, 0x00, 0x00
Jeżeli kext zrobiony jest na inny layout-id to taki wprowadzasz do dsdt/hdaenablera.
ALC887 to inaczej ALC888b - możesz użyć badziewnego ale jako tako działającego ALC8xxHDA od Tonego.
właśnie nie bardzo chce używać tego od toniego po co mam wgrywać nie wiadomo co razem z tym Multibeast zresztą sami się nie bardzo wypowiadacie na temat tych kext-ów
Pomógł: 227 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4241 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2012-01-17, 15:11
Przemo123, kto mówił o używaniu multibeasta ? Ja mówiłem aby użyć tylko jednego kexta ALC8xxHDA do audio + do tego kexta musi być rollback AppleHDA z 10.6.2.
Absolutnie nie odpalaj całego pakietu instalacyjnego bo zrobi Ci sieczkę w systemie ! Multishit instaluje ukryte rzeczy !
A więc po długich walkach znalazłem rozwiązanie może nie idealne ale działające wgrałem dwa kexty
VoodooHDA + AppleHDADisabler
Taka rada, jak używasz VoodooHDA to wynalazek AppleHDADisabler jest niepotrzebny, wystarczy że usuniesz oryginalne AppleHDA z S/L/E i przekopiujesz gdzieś w bezpieczne miejsce.
Moim zdaniem lepiej zrobić sobie wpis do DSDT, który wykryje codec audio (zawsze to jeden kext mniej). Poczytaj dokładnie poradnik oswaldiniego, On tam ładnie rozpisuje jak odczytać z dump'a subsystem-id oraz subsystem-vendor-id i podmienić w sekcji HDEF.
w roli wyjaśnienia sekcje HDEF mam zrobioną co do joty tak jak powinno być dobieram legacy kext czyli np ALC8xxHDA.kext tak jak mówił oswaldini.
nie rozumiem tego
oswaldini napisał/a:
Jeżeli kext jest zrobiony na layoutcie 12 to w dsdt/hdaenablerze ustawiasz layout-id: 0x0C, 0x00, 0x00, 0x00
Jeżeli kext zrobiony jest na inny layout-id to taki wprowadzasz do dsdt/hdaenablera.
Czyli albo mam DSDT+Legacy kext(np ALC887.kext i wtedy wywalam AppleHDA) albo HDAEnabler
i gdzie mam sprawdzić te layout -id sorki za forme wypowiedzi dla was to normalka id tu i tam wiecie gdzie spojrzeć dla mnie to wszystko nowe i zaczynam się w tym gubić
właśnie nie bardzo chce używać tego od toniego po co mam wgrywać nie wiadomo co razem z tym Multibeast zresztą sami się nie bardzo wypowiadacie na temat tych kext-ów
Masz farta, ten układ jest niemal identyczny z ALC888/1200 - więc jeśli nie znalazłeś porządnego LegacyALC887 - to daj mi znać. Jak znajdę chwilę to zrobię porządne legacy pod ten układ.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.