Wiek: 17 Dołączył: 16 Sie 2011 Posty: 92 Skąd: Okolice Krakowa
Wysłany: 2012-01-06, 20:07 Asus N43SN ALC269 Legacykext
Witam
Otóż nie znalazlem odp kexta do mojej karty dźwiękowej ALC 269 i chciałbym zrobić Legacykexta albo chociaż zpatchować AppleHDA.
I tu moje pytanie gdzie moge znaleźć tutrioale na zrobienie LegacyHDA / patchowanie AppleHDA ?
I czy dam rade sam to zrobić ?
Pomógł: 28 razy Wiek: 20 Dołączył: 05 Maj 2010 Posty: 621 Skąd: Kielce/Kraków
Wysłany: 2012-01-06, 20:15
Co do tutoriala - teoretycznie jest jeden, po chińsku, lecz pomimo faktu, iż stanowi główne źródło mej wiedzy na ten temat - nie jest idealny i w żadnym wypadku nie zawiera wszystkich informacji, która byłaby przydatne. Brak jakiejkolwiek dostępnej dokumentacji, więc wszystko jest tworzone na podstawie wiedzy dot. działania audio oraz odkryć, które zazwyczaj wiążą się z metodą "prób i błędów".
Uprzedzam jednak (nie działa to na zasadzie - jesteśmy wspaniali i tylko my umiemy to zrobić, w żadnym wypadku), że jest to temat dość trudny do "ogarnięcia", ja spędziłem na tym parę tygodni i nie jestem w stanie powiedzieć, abym czuł się pewnie przy pracach z AppleHDA - po prostu tutaj spora część rzeczy to kwestia "szczęścia" i metody "prób i błędów". Jednakże, gdybyś posiadał jakieś konkretne pytania - chętnie - oczywiście jeśli będę w stanie - na nie odpowiem.
Nie chcę jednak zniechęcać, lecz (najprawdopodobniej) źródłem Twych problemów nie jest samo AppleHDA, lecz IOAudioFamily - w przypadku część kodeków audio (np. ALC662 z płyt głównych ASUS) konieczna jest modyfikacja owego - inaczej nie ma szans ruszenia lub pojawiają się "efekty uboczne" (jak brak audio po wybudzeniu ze sleepu itd.)
Edit: Sprawdziłem i jest tak, jak sądziłem - do pełnego uruchomienia ALC269 konieczna jest modyfikacja IOAudioFamily - lecz jaka konkretnie - nie jestem w stanie powiedzieć, poza tym - nikomu z nas nie udało się tego ustrojstwa skompilować...
Wiek: 17 Dołączył: 16 Sie 2011 Posty: 92 Skąd: Okolice Krakowa
Wysłany: 2012-01-06, 20:32
man_of_the_oak napisał/a:
nikomu z nas nie udało się tego ustrojstwa skompilować...
Właśnie widziałem że był już robiony LegacyKext pod ALC269 lecz nikomu nie odpalił .
A jaką kartę dźwiekową najlepiej posiadać żeby nie trzeba było żadnych dodatkowych kextów tylko taka sama jak w MACU?
@iosXuser - sprawdzałeś rozwiązania z mojego wątku o alc269 ? Podałem tam 2 rozwiązania które działają ale problematycznie - może u Ciebie będzie inaczej ? Ja alc269 odpalałem już chyba wszystkim i zawsze jest jakiś drobny problem ;/
Szczerze się dziwie że nikt z całej światowej sceny OSx86 nie przerobił AppleHDA i IOAudioFamily pochodzące z Liona pod alc269 ;/ Ja już szukam od miesięcy satysfakcjonującego rozwiązania i lipa totalna.. Jak widać to jeden z bardziej upierdliwych kodeków.
Pomógł: 28 razy Wiek: 20 Dołączył: 05 Maj 2010 Posty: 621 Skąd: Kielce/Kraków
Wysłany: 2012-01-06, 21:36
sinoseven napisał/a:
Jak widać to jeden z bardziej upierdliwych kodeków.
Polecam desktopowe ALC662 na płytach Asus
Co do rozwiązania - jakieś powstały, lecz zawsze są to twory ściśle przystosowane do konkretnego sprzętu.
Dobry przykład stanowi chociażby wspomniane przeze mnie ALC662 - na płytach Gigafaila nie ma problemów z ruszeniem owego, zaś na Asusach... szczerze powiedziawszy nie jestem pewien czy nawet modyfikacja IOAudioFamily coś by dała
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.