A więc niby coś jest widziane. W Preferencjach systemowych urządzeń natomiast brak.
dmesg:
Kod:
K53SV-OSX:~ root# dmesg | grep HDA
Sound assertion ""ERROR: EFI ROM did not publish 'hda-gfx' associative property!\\n"" failed in AppleHDACodecGeneric at line 350 goto ExitError
Sound assertion ""ERROR: EFI ROM did not publish 'hda-gfx' associative property!\\n"" failed in AppleHDACodecGeneric at line 350 goto ExitError
Sound assertion "0 != result" failed in AppleHDAPath at line 1287 goto Exit
Sound assertion "0 != pathSet->getWidgetAmplifierGainRange ( &zeroValue, &minValue, &maxValue, &minDB, &maxDB, kPATH_CONTROL_SPATIAL_CHANNELID_Master )" failed in AppleHDAEngine at line 438 goto handler
Sound assertion "0 != result" failed in AppleHDAPath at line 1287 goto Exit
Sound assertion "0 != pathSet->getWidgetAmplifierGainRange ( &zeroValue, &minValue, &maxValue, &minDB, &maxDB, kPATH_CONTROL_SPATIAL_CHANNELID_Master )" failed in AppleHDAEngine at line 438 goto handler
Sound assertion "false == pathSet->isAmplifierGainAdjustable ( kPATH_CONTROL_SPATIAL_CHANNELID_Master )" failed in AppleHDAEngine at line 6427 goto Exit
Sound assertion "0 != result" failed in AppleHDAEngine at line 6374 goto Exit
Sound assertion "0 != configureDSPForAppleHDAPathSet ( pathSet, false )" failed in AppleHDAEngine at line 703 goto Exit
Sound assertion "0 != result" failed in AppleHDADriver at line 2134 goto Exit
Sound assertion "0 != createAudioEngines ( fPathMap_aDriverInstance )" failed in AppleHDADriver at line 207 goto Exit
Sound assertion "false == me->completeStart ()" failed in AppleHDADriver at line 996 goto Exit
Czy ktoś mądry w temacie uruchamiania AppleHDA może na to spojrzeć? Nie mam już sił na VoodooHDA, a bez dźwięku życie jest dosyć trudne
Załączam wspomniany kext wraz z Platforms.plist i layout269.plist, w drugim pliku natomiast moje zrzuty z Hackintosh Hardware Analyzer.
_________________ Mac OS X Lion 10.7.3 Retail - Asus K53SV
Ja niegdyś wygrzebałem bodajże na kexts.com paczuszkę
Załączam Ci kexty + mod DSDT z którymi działa mój ALC269.
U mnie działa wszystko oprócz audio przez HDMI, co również przydało by się spróbować poprawić, ale nie mam czasu na szukanie jak.
A w System Info mam:
Kod:
Intel High Definition Audio:
Audio ID: 12
Zastanawiam się tylko dlaczego kernel sypie ciągle takim błędem:
Kod:
Sound assertion "kTypePinComplex != fType" failed in "/SourceCache/AppleHDA/AppleHDA-187.4.1/AppleHDA/AppleHDAWidget.cpp" at line 2018 goto Exit
Ale nie wygląda to na nic poważnego, bo od dawna już używam tych kext-ów i wszystko jest OK.
Pomógł: 28 razy Wiek: 20 Dołączył: 05 Maj 2010 Posty: 621 Skąd: Kielce/Kraków
Wysłany: 2011-11-26, 20:42
Liczy się tylko pole Data, lecz musisz takie ciągi odpowiednio zmodyfikować, aby przypominały stylem te znane z Maców. Najłatwiej wykorzystać verbit, a następnie porównując z verbami odpowiadającymi podobnemu układowi w laptopie Apple, przystosować styl Twych
Wysłany: 2011-11-26, 23:13
Niestety, na kextach od Cichacza dźwięk nadal nie działa. Teraz takie błędy:
Kod:
Sound assertion "0 == result" failed in "/SourceCache/AppleHDA/AppleHDA-187.4.1/AppleHDA/AppleHDAFunctionGroupFactory.cpp" at line 87 goto handler
Sound assertion "0 == fAudioFunctionGroup" failed in "/SourceCache/AppleHDA/AppleHDA-187.4.1/AppleHDA/AppleHDACodecGeneric.cpp" at line 335 goto ExitError
Sound assertion "0 == result" failed in "/SourceCache/AppleHDA/AppleHDA-187.4.1/AppleHDA/AppleHDAFunctionGroupFactory.cpp" at line 87 goto handler
Sound assertion "0 == fAudioFunctionGroup" failed in "/SourceCache/AppleHDA/AppleHDA-187.4.1/AppleHDA/AppleHDACodecGeneric.cpp" at line 335 goto ExitError
Sound assertion "0 == pathMap_aDriverInstance" failed in "/SourceCache/AppleHDA/AppleHDA-187.4.1/AppleHDA/AppleHDADriver.cpp" at line 1666 goto Exit
Sound assertion "0 != createAudioEngines ( fPathMap_aDriverInstance )" failed in "/SourceCache/AppleHDA/AppleHDA-187.4.1/AppleHDA/AppleHDADriver.cpp" at line 203 goto Exit
Sound assertion "0 == pathMap_aDriverInstance" failed in "/SourceCache/AppleHDA/AppleHDA-187.4.1/AppleHDA/AppleHDADriver.cpp" at line 1666 goto Exit
Sound assertion "0 != createAudioEngines ( fPathMap_aDriverInstance )" failed in "/SourceCache/AppleHDA/AppleHDA-187.4.1/AppleHDA/AppleHDADriver.cpp" at line 203 goto Exit
Jest jeszcze jakaś nadzieja? Może dodatkowo trzeba dorzucić LegacyHDA od man_of_the_oak? Tyle, że jest ono napisane pod inny device ID niż ten we wpisie do DSDT, a z kolei poprawki zawarte w kextach od Cichacza zapewne nie zadziałają z moim dev ID
co do mojego problemu, to gdzie dodać ten pinconfig??
Edytowałem <key>ConfigData</key> w pliku S/L/E/AppleHDA.kext/Contents/PlugIns/AppleHDAHardwareConfigDriver.kext/Contents/Info.plist
Ale to nic nie zmieniło, nadal mam ten błąd
Kod:
Sound assertion "kTypePinComplex != fType" failed in "/SourceCache/AppleHDA/AppleHDA-187.4.1/AppleHDA/AppleHDAWidget.cpp" at line 2018 goto Exit
Nie chce mi się bawić w jakieś kexty Legacy :P
Ostatnio zmieniony przez Cichacz 2011-11-27, 00:04, w całości zmieniany 3 razy
Pomógł: 28 razy Wiek: 20 Dołączył: 05 Maj 2010 Posty: 621 Skąd: Kielce/Kraków
Wysłany: 2011-11-27, 00:48
numerant napisał/a:
Niestety, na kextach od Cichacza dźwięk nadal nie działa (...)
Spojrzałem w te kexty... tak jak myślałem - aby uruchomić ALC269 przy użyciu AppleHDA konieczna jest modyfikacja IOAudioFamily. Pozwolę sobie teraz ponownie rzucić okiem na Twój dump, przygotować na szybko nowe Legacy, które musisz wykorzystać wraz ze zmodyfikowanym IOAudioFamily z paczki powyżej (oczywiście podmieniasz owo w S/L/E), nie biorąc stamtąd żadnych innych plików, czy też wpisu do DSDT.
+ Musisz wykorzystać AppleHDA z Mac OS X 10.6.4, gdyż pod taką przygotowane jest IOAudioFamily.
@Cichacz Zatem źle zedytowałeś, zaraz zuploaduję me LegacyHDA - możesz porównać wygląd pinconfigów...
Edit: W załączniku znajduje się nowe LegacyHDA, tym razem nieprzystosowane pod układ AppleHDA Liona, gdyż i tak musisz użyć AppleHDA z Mac OS X 10.6.4. Skopiuj je do Extra/KextStore (lub Extensions, w zależności od struktury owego), a następnie podmień IOAudioFamily w S/L/E/.
Gdy podmienisz również AppleHDA na to z Mac OS X 10.6.4, wykorzystaj Kext Wizard z zaznaczonymi wszelkimi opcjami przebudowy cache itd.
Następnie wykonaj binpatch z poziomu terminala, po czym - dla pewności - powtórz czynności z Kext Wizard (teoretycznie wystarczy sama przebudowa systemowego cache, lecz nie zaszkodzi... )
Wysłany: 2011-11-27, 10:54
Dźwięku nadal brak. Teraz wygląda to tak:
Kod:
Sound assertion ""ERROR: EFI ROM did not publish 'hda-gfx' associative property!\\n"" failed in "/SourceCache/AppleHDA/AppleHDA-187.4.1/AppleHDA/AppleHDACodecGeneric.cpp" at line 345 goto ExitError
Sound assertion ""ERROR: EFI ROM did not publish 'hda-gfx' associative property!\\n"" failed in "/SourceCache/AppleHDA/AppleHDA-187.4.1/AppleHDA/AppleHDACodecGeneric.cpp" at line 345 goto ExitError
Sound assertion "0 == converterWidget" failed in "/SourceCache/AppleHDA/AppleHDA-187.4.1/AppleHDA/AppleHDAFunctionGroupALC885.cpp" at line 154 goto Exit
Sound assertion "0 != err" failed in "/SourceCache/AppleHDA/AppleHDA-187.4.1/AppleHDA/AppleHDACodecGeneric.cpp" at line 338 goto ExitError
Sound assertion "0 == converterWidget" failed in "/SourceCache/AppleHDA/AppleHDA-187.4.1/AppleHDA/AppleHDAFunctionGroupALC885.cpp" at line 154 goto Exit
Sound assertion "0 != err" failed in "/SourceCache/AppleHDA/AppleHDA-187.4.1/AppleHDA/AppleHDACodecGeneric.cpp" at line 338 goto ExitError
Dodanie hda-gfx generowało milion innych błędów, więc je usunąłem.
Swoją drogą zrobiłem zrzut audio z ubuntu przez hackintosh hw analyzer, tylko za nic nie mogę wyłuskać z niego tych pinów...
[ Dodano: 2011-11-27, 14:15 ]
Wg Ubuntu Vendor ID mojego ALC, to: 10ec0269(hex) 162362105(dec)
Do kexta AppleHDAHardwareConfigDriver do klucza CodecID mam wpisane: 283902569
Wg tutoriala który znalazłem powinien tam być mój Vendor ID, a jednak dźwięk działa... o co w tym wszystkim chodzi... xD
Wszystko jest pomieszane, a i tak działa
Wg Ubuntu Vendor ID mojego ALC, to: 10ec0269(hex) 162362105(dec)
Do kexta AppleHDAHardwareConfigDriver do klucza CodecID mam wpisane: 283902569
W dumpach z ubuntu masz zapis szesnastkowy
W AppleHDA nie wiedzieć czemu zakombinowali i jest zapis dziesiętny...
Odpal kalkulator, przełącz w tryb programisty i zmień w/w ciąg w hex (16), wyjdzie: 0x10EC0269 - coś Ci to mówi
W LegacyHDA należy przekazywać cały pinconfig, a wszystkie wejścia nieużywane należy wyłączyć, tak aby system nie odczytywał ich z płyty a przez to błędnie interpretował.. mogą się wtedy pojawiać, albo w/w błędy soundassertion aż do całkowitego braku dźwięku...
@314TeR, nie doceniasz mnie ja wiem, że 10ec0269(hex) == 162362105(dec)
Bardziej zastanawia mnie ten CodecID 283902569, który w szesnastkowym nie wynosi 10ec0269 w żaden sposób i to mnie zastanawia
Powie mi ktoś jeszcze gdzie w pliku "R580_-codec_0-Realtek_ALC269" (wyciąg z Ubuntu) mogę doszukiwać się pin-ów? jakiś link do poradnika, czy coś?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.