Hydepark jest chyba najlepszym miejscem gdzie moge to napisac... Postawilem system na kilku lapkach z powodzeniem, uczestnicze i dzien w dzien czytam forum aby ewentualnie byc na bieżąco.. Przegralem jednak z alc269 odpalilem ten kodek niby z powodzeniem na Samsungu r580 (wszystkie moje posty i konfiguracja jest na forum) jednak dzwiek przerywa co jakis czas.. wlacze Angry Birds .. dzwiek przerywa, Youtube przerywa, inna gra przerywa.. dzieje sie to strasznie losowo.. dlugi czas mialem spokoj gdzies tak na 10.6.7 ale tak czy siak uzywam kextow z forum do odpalenia tej karty muzycznej.. Teraz siedze na windzie bo strasznie mnie to irytuje (te przerywanie dzwieku) i teraz mam 3 opcje 1) Wywalic bardzo dobrze postawionego Liona na ktorym genialnie mi sie pracuje ? 2) Kupic dobra karte muzyczna na USB pod OS X ?? Jaka? 3) Odpalic te alc269 ale i VooDooHDA i kexty stare i AppleHDA i IOAudio no nie pomaga ;/ Prosze Was o pomoc.. nie chce rezygnowac!
[edit] 16:12 6.01.2012
Dzisiaj przeszukując forum natknąłem się na rozwiązanie prawie idealne - znalazłem kexty które nie przerywają cyklicznie !!!!!!!
Niestety jest z nimi inny problem :
1. Nie działa automatyczne przełączanie słuchawki/głośniki wbudowane (jak dla mnie to żaden problem)
2. No i problem który dyskwalifikuje te rozwiązanie to całkowite zanikanie dźwięku czasami - recepta - wchodzimy do ustawie dźwięku i na chwile zmieniamy wyjścia i ot voila dzwięk powrócił. Oto te kexty :
Kod:
http://dl.dropbox.com/u/39997371/alc269zanika.zip
Proszę zerknijcie - wydaje mi się, że osoba wprawna w kextach audio może usunąć usterkę ?
Wydaje mi się, że nie z gruchy nie z pietruchy system zmienia wyjście audio, słucham muzy na wbudowanych a on ciach zmieni na słuchawki. Może jakoś to zablokować, że tylko w 100% ręcznie będę zmianiał sobie słuchawki/mikrofon ?
[koniec - poniżej stary post]
W tej paczce znajduje się zmodyfikowane AppleHDA ora IOAudioFamily + wpis do DSDT - mam na sztywno wgrane te kexty do S/L/E oraz wpis zrobiony w DSDT. Całość działa w sposób prawidłowy aczkolwiek właśnie nie stabilny objawy :
-Dźwięk przez wiele godzin może działać ok słuchając tylko iTunes natomiast odpalę Safari + Grę na FB dźwięk przerywa średnio co ok 30 sekund (potrafi zaniknąć na może 0,5s) Odpale filmik na YT to samo. To jest irytujące ;/ Myślałem, że może występuje to pod obciążeniem kompa.. Natomiast wczoraj jak dźwięk postanowił podziałać jakiś czas dobrze odpaliłem Geekbencha i Cinebencha + muzykę jednocześnie i nawet się nie zająkną chociaż komp szedł na pełnym obciąźeniu.
Nie wiem już co robić, testowałem już kilka rozwiązań które były podawane na forum, ale albo nie działało wcale albo pojawiały się inne mankamenty takie jak brak dźwięku w filmach na YT (dźwięk systemowy był a w filmach YT cisza, dopiero jak sie 10 razy stronę przeładowało to zaskakiwał na chwilę)
Tak więc żadne z rozwiązań nie było tak dobre jak te które obecnie przerabiam - tutaj tylko bym wyelminował te przerywanie i byłoby genialnie.. Może na podstawie tych kextów da sie zrobić jakieś bardziej aktualne względem Liona ? Tylko na 10.6.x też się pojawiał ten problem. Najgorsze jest to, że czasem długi czas jest ok i nie można zweryfikować dlaczego się tak dzieje ;///
Konsola natomiast dodatkowo namiętnie sypie :
Cytat:
06.01.2012 10:55:35,000 kernel: Sound assertion "kTypePinComplex != fType" failed in "/SourceCache/AppleHDA/AppleHDA-187.4.1/AppleHDA/AppleHDAWidget.cpp" at line 2018 goto Exit
Dzisiaj przeszukując forum natknąłem się na rozwiązanie prawie idealne - znalazłem kexty które nie przerywają cyklicznie !!!!!!!
Niestety jest z nimi inny problem :
1. Nie działa automatyczne przełączanie słuchawki/głośniki wbudowane (jak dla mnie to żaden problem)
2. No i problem który dyskwalifikuje te rozwiązanie to całkowite zanikanie dźwięku czasami - recepta - wchodzimy do ustawie dźwięku i na chwile zmieniamy wyjścia i ot voila dzwięk powrócił. Oto te kexty :
Bardzo bym prosił o jakąś pomoc - jak wyelminować te przerywanie.. Hrrrr ! ;/
P.S. Teraz mam odpalone radio internetowe RMF FM oraz forum (całość na Chrome) i oczywiście przerywa ;/[/code]
markus Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Sty 2012 Posty: 7
Wysłany: 2012-01-06, 22:38
Poszukaj tutaj "made in china" ale dziala jak "made in japan"
Kod:
http://bbs.pcbeta.com/viewthread-888781-1-1.html
Mi działa bez problemu Lion11A511_AppleHDA - microfon "in" i reszta co trzeba w laptopie
Musisz tylko uważać bo jak doczytałem wersji acl269 jest jak psów (może jak szczurów jak o Chinach mowa) - sprawdź dokładnie czy jest to pod twoją kartę
@markus - Możesz zamieścić tego kexta który działa u Ciebie w formie załącznika do postu? Zaraz sprawdzę co i jak u mnie.
Mam problem z pobraniem go z tamtej strony bo coś źle podałem i z tego co wnioskuje blokują moje ip na 15 minut
Powiem tak, za długo ten temat przerabiam aby czekać
Mam już plik, kexty podmienione i tak :
Dzwięk działa na oryginalnym IOAudioFamily.kext z Liona + AppleHDA.kext zmodyfikowane (z Chinskiej strony )
Nie działa : Automatyczna zmiana żródła Wbudowane głośniki/Słuchawki (do przeżycia) oraz mikrofon (żaden, chociaż widnieje External microphone ale po podłączeniu nie zbiera)
Mam nadzieję, ze wkrótce da się to naprawić - jak mam kexty na których oba mikrofony działają ale z 10.6.4 to może analogicznie da się to przenieść ?
Pomógł: 28 razy Wiek: 20 Dołączył: 05 Maj 2010 Posty: 621 Skąd: Kielce/Kraków
Wysłany: 2012-01-07, 00:52
sinoseven napisał/a:
Nie działa : Automatyczna zmiana żródła Wbudowane głośniki/Słuchawki (do przeżycia) oraz mikrofon (żaden, chociaż widnieje External microphone ale po podłączeniu nie zbiera)
Musisz pobrać drugą wersję, jeśli pragniesz automatycznej zmiany źródła - teoretycznie jedna z nich (ta, którą pobrałeś) - umożliwia działanie zewnętrznego mikrofonu. Jak widać - nie w Twoim przypadku, więc sięgaj od razu po alternatywną, która posiada autoswitch
Więc tak zbadałem temat dogłębnie
Podsyłam 2 załączniki :
AppleHDA-MicON.zip - tutaj działa mikrofon wbudowany natomiast okazało się, że mikrofon zewnętrzny nie działa. Po podłączeniu wpis zamienia się w Line-In i jest cisza. Bardzo rzadko używam mikrofonu zewnętrznego więc jeśli nie ma jakiegoś tricku na naprawienie tego będę bardzo zadowolony z tego, że działa mikrofon wbudowany i to mi wystarczy.
To jest całe moje HDEF. Z tego co widziałem na tej stronie jest jeszcze jakiś dedykowany HDAEnabler - próbowałeś ? Tylko nie zapomnij wywalić najpierw wpisu DSDT
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.