edit.
System postawiony z plyty Retail 10.5.6 upgradowany do 10.5.8
end.
Witam,
Dla tych co walcza z R61i retail Leopard odnosnie trackpointa.
Udalo mi sie go w koncu uruchomic, pomocnym okazal sie plik PS2FixMouse, przy jednoczesnym wywaleniu VoodooPS2Controller-0.98-installer, jak sa oba to wszystko glupieje, wrazenie jest takie, jakby caly czas byla wcisniety klawisz "7", system uruchamial sie albo i nie.
Po wywaleniu VoodooPS2Controller-0.98-installer klawiatura oraz trackpoint dziala prawidlowo,
nadal nie wiem jak zmusic go do usypiania oraz do widocznego bluetooch, raz na jakis czas jest widoczny, ale prawde mowiac wiecej go nie ma nz jest.
_________________ MBP 13" 320 GF
Gigabyte GA-E7AUM-DS2H ,obudowa G4,2GB DDR2 800 MHz, Q8200, DVD slim USB, WiFi ASUS WL-138G,GF210 512MB - WiFi - dziala, Snow Leo Retail 10.6.8 nie dziala dzwiek, oraz zle widzi pamiec po wyzej 2 GB (wiesza sie po kilku minutach)
Ostatnio zmieniony przez marjaz 2010-03-25, 21:26, w całości zmieniany 1 raz
Postanowilem isc za ciosem i uruchomic zintegrowana karte sieciowa , BCM5787M tak przynajmniej widac w hardware information z OSX86 Tools.
Sciagnowel kexta AppleBCM5787MEthernet z 11 wrzesnia 2008, i niestety klapa, owszem jakis interfejs sieciowy sie wykryl, ale doslownie za chwilke nastapil zwis komputera, a potem sie cholernik juz nie uruchomil, zawisal podczas uruchomienia, udlalo mi sie przywrocic do zywych poprzez wyjecie dysku, podpiecie do innego kompa, wykasowanie tego nieszczesliwego kexta.
Moze ma ktos jakies doswiadczenie oraz pomysl jak te karte sieciowa postawic?
Gigabyte GA-E7AUM-DS2H ,obudowa G4,2GB DDR2 800 MHz, Q8200, DVD slim USB, WiFi ASUS WL-138G,GF210 512MB - WiFi - dziala, Snow Leo Retail 10.6.8 nie dziala dzwiek, oraz zle widzi pamiec po wyzej 2 GB (wiesza sie po kilku minutach)
Udalo mi sie w koncu na stale (7 restartow i wylaczen), odpalic BT. W biosie jest sekcja przypozadkowan przerwan dla poszczegolnych komponentow, w moim przypadku wszyskie byly ustawione na IRQ 11, zmnienilem na auto.
Nastepnie raz jeszcze wygenerowalem dsdt.aml i umiescilem to co powstalo w glownym katalogu. To co powstalo wyslalem do naszego administratora aby spojrzal na to cos swoim okiem i owoc patrzenia zamieszam w zalaczniku.
Na koniec instalacja chameleona 2 v4 (ostatni na stronie)
BT pojawil sie i na razie wyglada, ze zagoscil na dluzej.
Ostatnio zmieniony przez marjaz 2010-03-25, 21:28, w całości zmieniany 1 raz
edit
Zmienilem miejsce kextow z extra\extension do exstra\KextStore, wywalilem AzaliaTurboTP1984 i z katalogu S\L\E przenioslem pozostale kexty rowniez do KextStore, nastepnie utworzylem extension.mkext i skasowalem extra\extension
W S\L\E zostawilem tylko najnowsza wersje VoodoHDA.kext, ktory wraz z programem obsugi zamiescielem w innym poscie.
W efekcie, system szybciej wstaje, i dodatkowo pojawilo sie gniazdko mikrofonu oraz zaczely dzialac sluchawki !!
end
Postanowilem podsumowac obecne walki z poprawnie dzielajacym systemem RETAIL LEO 10.5.8 na R61i.
1. Modyfikacja Biosu
2. Wymiana karty WiFi na Dell
3. Instalacja systemu metoda wyjecia dysku, podlaczenia go innego komputera + zainstalowanie poprawek 10.5.8
4. Dalej metoda Pitera stworzenie potrzebnych dodatkowych katalogow i umieszczenie w nich
VoodooHDA, JMicronATAInjector ,IOAHCIBlockStorageInjector, fakesmc, Disabler, ATAPortInjector, AHCIPortInjector
a nastepnie smbios.plist ( w zalaczniku), VoodooUSBEHCI.kext, VoodooPower.kext, VoodooBattery.kext
dodatkowo umiescilem w katalogu system\extensions nastepujace kexty:
lspcidrv, AzaliaTurboTP1984, VoodooPower, VoodooBattery, CoolBook2, : kexty zasilania sa zdublowane, gdyz mialem wrazenie iz z kataloguextra\extensions nie sa czytane.
W biosie dodatkowo przestawilem na automatyczne przypozadokwywanie przerwan IRQ dla urzadzen PCI.
Nastepnie zamiana dysku, uruchomienie WIN XP i odpalenie klawiszowo BT (aby zaswiecila sie ikonka)
Po powrocie na OSX zainstalowanie ostatniej wersji chameleona.
Po takiej instalacji mamy:
Start systemu 38 sek.
karta graficzna - dziala
WiFi - dziala
dzwiek - tylko glosniczki
usb - widzi urzadzenia i dziala
BT - widoczna ikona i dziala
speedsteep - przynajmniej 4 progi czestotliwosci (tyle zauwazylem)
podswietlenie klawiatury (dioda na ekranie) - dziala
wskaznik baterii - dziala
restart oraz wylaczanie - dziala
sluchawki i mikrofon juz dzialaja
A teraz co jeszcze nie chodzi.
usypianie, kara LAN (zintegrowana), regulacja jasnoscia
zalaczam tez moj obecny plik dsdt.aml przerobiony dyskretnie przez Pitera, moze ktos wpadnie na jakis pomysl co w nim dopisac.
Moze komus ten opis pomoze w walce z jego laptopem ze stajni Lenovo.
Ostatnio zmieniony przez marjaz 2010-03-25, 21:29, w całości zmieniany 4 razy
marjaz, Doszedłeś już całkiem daleko, przewertowałem z grubsza wątek i zauważyłem że używałeś do instalacji dystrybucji... czy wciąż masz na sprzęcie zainstalowaną dystrybucje? Jeśli tak, to ona paradoksalnie może być przyczyną problemów.
Polecił bym Ci zorganizowanie sobie dysku USB i zacząć walkę z Retail'em łatając system krok po kroku, po jednym fix'ie. Bardzo często przyczyną braku sleep jest błędnie działający powermanagement i dodatkowe kexty typu nullcpu czy disabler. Jeśli chcesz konkretnie zawalczyć o poprawne działanie Mac OS X na tym sprzęcie, a uważam że warto, to musisz zaopatrzyć się chociaż na chwilę w Ubuntu 9.04 - najlepiej w wersji PL z strony ubuntu.pl, bo będzie trzeba zrobić pod nim dump'y do DSDT i SSDT oraz do dźwięku. Czy i jak jest szansa na vanillowy PM to dopiero okaże się z dump'ów, a dźwięk na słuchawkach da radę odpalić jak na mój gust na podrasowanym dump'em VoodooHDA.
jak poprzednio mialem zainstalowana dystrybucje to funkcja sleep dzialala,
Obecnie, tzn od dluzszego czasu mam posawiona wersje retail, z dystrybucja nie zawracalbym nikomu glowy, wiadomo kazda dystrybucja jest inna, i ciezko wyrokowac jak sie bedzie zachowywala na poszczegolnym sprzecie.
Ubuntu postaram sie dzis zaciagnac i wypalic, a potem sie zapytam jak zrobic te dumpy dsdt i ssdt.
zastanawiam sie nad lekkim balaganem jaki mam obecnie w systemie, po ponownym przeczytaniu watku,
http://forum.osx86.org.pl...vt822.htm#10516
a dokladnie, fragmentu na temat budowania Extensions.mkext poprzez Mkextool, odnioslem wrazenie, ze cos mnie ominelo.
W moim katalogu extra nie ma wogole Extensions.mkext, plik ten owszem znajduje sie w katalogu system\biblioteki.
zawartos katalogu extra:
a) pliki
dsdt.dsl
com.apple.Boot.plist
smbios.plist
b) katalogi
Kextstore
Extensions
Zawartos tych dwoch katalogow mam jednakowa, wiec podam liste Extensions
VoodooUSBEHCI.kext
VoodooPower.kext
VoodooBattery.kext
JMicronATAInjector.kext
IOAHCIBlockStorageInjector.kext
ATAPortInjector.kext
AHCIPortInjector.kext
fakesmc.kext
Disabler.kext
VoodooHDA.kext
Zastanawiam sie, czy wszysko co jest w tym katalogu, naprawde jest potrzebne i czy na pewno dziala, skoro nie ma tu pliku extensions.mkext?
jak to cholerstwo teraz upozadkowac aby system nie padl, tzn jak poprzenosic dodatkowe kexty ktore instalowalem w glownym katalogu kextow czyli system\biblioteki, znalazly sie w na wlasciwym miejscu.
W /Extra brakuje ci wygenerowanego Extensions.mkext.
W /Extra/KexStore powinieneś na mój gust mieć tylko:
fakesmc.kext
To teoretycznie z dsdt które masz powinno wystarczyć do odpalenia systemu.
Z samego KextStore powinieneś wygenerować Extensions.mkext w wierszu poleceń, lub za pomocą jakiegoś narzędzia, najlepsze chyba obecnie to Kext Utility
do /S/L/E powinieneś dodać jedynie voodooHDA.kext - bo ono nie działa z /Extra tu wersja by Slice by się przydała, są najbardziej zawansowane. Jeśli automatycznie słuchawki nie zadziałają, to trzeba by podrasować dsdt dumpem spod linux'a.
A jak nie uwalić systemu - najlepiej przygotować sobie klucz USB z testowym zestawem, czyli chameleon i teczka /Extra, oraz poprawny com.apple.Boot.plist aby czytał kexty i dsdt.aml z klucza.
W /Extra/KexStore zostalo tylko fakesmc.kext, ale ten sam plik znajduje sie rowniez w Extensions, mam go z tamtad wywalic?
Czym grozi utworzenie w Extra pliku Extensions.mkext jesli teraz go tam nie ma a komputer wstaje?
ok, usune go, ale najpierw mam stworzyc z niego Extensions.mkext, pytanie tylko, czy w trakcie tworzenia go ma byc w nim plik fakesmc.kext czy tez nie.
zgodnie z sugestia Pitera zamienilem lokacje VoodooHDA.kext z extra na s\l\e.
restart po przebudowaniu i jakos nic sie nie zmienilo, a przynajmniej ja nic nie widze.
Jaka miala byc zmiana?, co powinno sie zmienic po zmianie lokacji tego pliku?
Punkt 5. - opisane co i jak. Do KextStore wrzucasz kexty których używasz a potem z katalogu z kextami tworzysz extensions.mkext
i tu juz sie zupelnie pogubilem,
obecnie w tym katalogu jest tylko jeden kext, pozostale wywalilem,
pozostale znajduja sie extensions, i wydawalo mi sie, iz z niego mam stworzyc extensions.mkext
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.