Wysłany: 2009-04-15, 18:09 Acer Aspire 5720ZG - problemy z uruchomieniem i Deneb v 1.4
Witam!
Postanowiłem zainstalować na swoim laptopie Acer Aspire 5720ZG Leoparda. Pobrałem iDeneb v 1.4 i udało mi się go zainstalować. Niestety nie obeszło się bez problemów. Już podczas próby zbootowania komputera z płyty wyświetlało mi poniższy błąd:
http://img13.imageshack.u...2/dsc04421y.jpg
Za którymś razem, po kilku przeprowadzonych instalacjach z różnymi opcjami udało się i system wstał... Ku mojemu zdziwieniu przy ponownym uruchomieniu znów otrzymałem taki błąd. Obecnie sytuacja wygląda tak, że mniej więcej co drugi raz system się odpala a co drugi wyświetla powyższy błąd.
Specyfikacja:
CPU: Intel Pentium Dual Core T2310 (2 x 1,46 Ghz)
Chipset: Intel ICH8
Grafika: Geforce 8400M GS 512 MB
K. Dźwiękowa: ALC268
Wifi: Atheros AR5007EG (z tym zamierzam jeszcze walczyć)
LAN: jakaś oparta na chipie Broadcom
RAM: 2 GB 533 Mhz
Instalowałem mniej więcej takie opcje (z tego co pamiętam):
Kernel: Voodoo 9.5
Chipset: Intel ICHx
Grafika: NVinject 512MB
Dźwięk: AlC268
Batery manager
Zarządzanie CPU.
Dodatkowo fixy, których nazw nie pamiętam ale dotyczyły: jeden obsługi obrazów dmg a drugi usunięcia sterowników od Firewire.
Dodam, że właśnie przy tych fixach system wstał po raz pierwszy. Próbowałem instalować same sterowniki od chipsetu ale nic to nie zmieniło. System startował równie niestabilnie. Jednak jak już się uruchomi nie widzę żadnych nieprawidłowości w działaniu.
Ma ktoś jaki pomysł jak sobie z tym poradzić? Pozdrawiam i proszę o pomoc.
Pomógł: 235 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-04-15, 19:20
Nie wiem jaki masz dokładnie chipset, po ICHx wnioskuję, że intela. Więc trochę bez senu, że wybrałeś kernel voodoo, zamiast oryginalnej Vanilli. Bardzo prawdopodobne, że to jest przyczyna kłopotów.
Druga możliwa przyczyna to USB. Jeśli w biosie masz ustawione "USB Legacy" na "auto" to przełącz na "enabled".
Ja bym zrobił czysty reinstal
Nie zaznaczaj niczego, czego nie jesteś pewien. Np. odpuść sobie to "coś od firewire" i "obsługi obrazów" (może to był seatbelt?).
Zamiast ICHx możesz spróbować nowszego LegacyAppleIntelPIIXATA.kext. Poza tym sterowniki do grafiki (jeśli nviject działał Ci poprawnie), dźwięku, netu (jak są) i laptopowy power management. Pewnie masz kb i mysz na PS/2, więc jeszcze fix do tego.
Jeśli będzie problem z rozpoznawaniem urządzeń w system profiler'ze to jeszcze można dorzucić macbookowy smbios. Ale to i inne rzeczy dopiero gdy stwierdzisz występowanie danego problemu.
ps. Nie pisz na dwóch forach tego samego. Na obu siedzą Ci sami ludzie
Zainstalowałem Voodoo bo dopiero później doczytałem, że nie wybierając żadnego jądra instaluje się domyślnie Vanilla
Więc tak... Jestem po dwóch reinstalacjach. Pierwsza - jądro Vanilla, plus sterowniki i system nie wstaje, nie mogę nawet zobaczyć błędu bo od razu następuje reset.) Druga - jądro Vanilla plus sterowniki tylko do chipsetu ICHx, również ta sama sytuacja...
Będę dalej próbował z innymi opcjami ale czy ktoś ma jakieś konkretne sugestie?
Aha dodam jeszcze, że Bios jest bardzo ubogi i nie mogę w nim nic prawie zmieniać i nie ma tam wspomnianej opcji.
Pozdrawiam!
Witam!
System wstaje na jądrze Vanilla Zainstalowałem z zaznaczoną opcją CPU-1 Fix czy jakoś tak i do tej pory tylko raz sie zwiesił przy uruchamianiu. Jakby byłī jakies problemy, postaram sie zrobić zdjecie i zamiescic tutaj z prośbą o pomoc.
Odnośnie pytania, tak mam jeszcze zainstalowany na osobnej partycji XP.
pzdr!
Póki nie uda mi się skonfigurować Wifi na Leo to XP musi zostać. Być może dokupię jakąś kartę na USB i bedzie po problemie.
Mógłbys mi powiedzieć jak sprawdzić czy DEP jest włączone?
Jak uruchamia się na jądrze Vanillowym to DEP działa... dla Windows nie ma od większego znaczenia w działaniu. Możesz to sprawdzić we właściwościach "Mojego Momputera"
Znajdź tę kartę:
Jak wygląda identycznie to DEP (XE/ED) działa... jeśli na takiej karcie na dole pod "Add Remove" byłoby parę linijek tekstu to DEP wtedy nie działa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.