Wysłany: 2009-09-19, 14:37 ASUS F3Tc - walko o OSx86, fixy DSDT
Witam
Problem narodził się sam :0 oddałem laptopa do naprawy i wrócił po miechu do mnie naprawiony ale mam hasło na BIOS założone i nikt się nie chce przyznać ze to zrobił bylem w dwóch serwisach i nikt się nie przyznaje kto to uczynił niestety mam bios AMI i jak chce wgrać przez WIN raz jeszcze mówi ze nie wgra mi go bo już jest taki sam a starszego tez nie chce wgrać i co teraz zrobić jak to obejść lub jak zdjąć hasło z BIOSa może ktoś coś poradzi ?Lub może ktoś by mi zmodyfikował BIOS o ten fatalny numerek by był wyższy od mojego
velchinaski, Właściwie masz tylko dwa, no może czasem 3 wyjścia aby hasło zresetować...
1. Szukasz gdzie masz baterię w laptopie podtrzymującą CMOS i ją wyjmujesz... BIOS się resetuje razem z hasłem.
2. Szukasz w googlu tzw. uniwersalnych haseł do BIOS - czasami są i można za pomocą ich dostać się do BIOS'u, a potem już zresetować hasła...
3. Szukasz programu, np pod windows, który z zawartości CMOS potrafi odczytać hasło... jak je znasz, to dalej już wiesz co robić...
PS Podaj link do BIOS'u z tego komputera... ale to i tak pewnie będziesz go mógł wgrać dopiero jak zdejmiesz hasło.
Jak zawsze pomocny 314TeR wielkie dzięki za odp.
Wiec już szukałem i wczoraj cały dzień wbijałem hasła ale żadne nie pasuje :(
A jakiego programu szukać jak się on nazywa ?
Chce wgrać bios tylko podaje ze mam już taki i mogę wgrać tylko wyższy
Jak to możliwe w ogóle ze przy wymianie karty graficznej ktoś mi postawił hasło chyba się to samo nie zrobiło lub może ktoś wsadził mi inna płytę z hasłem ?
Jeśli będziesz grzebał w tym moim biosie to możesz mi go od razu zmodyfikować pod MAC OSX bo jak wgrywam iDeneb to podczas wgrywania muszę cały czas ruszać trackballem bo inaczej komp stoi :( nie wie dlaczego tak się dzieje i później podaje ze się zainstalować ok a nie potrafi się odpalić tak jak by instalował się pamięci a nie na dysku :(
Co do baterii to nie wiem jak go rozebrać nigdy nie grzebałem w notebookach :(Mam taki przycisk na tylnej obudowie reset myślałem ze to coś może d ale nic nie daje :(
W załączniku jest mój bios .Na forum ASUSA wyczytałem ze można przywrócić stary bios trzeba tylko winflasha uruchomić z parametrem nodate tylko ze nie wiem jak to zrobić
Nie mam dla Ciebie dobrych wiadomości...
Bios który wkleiłeś, jest najnowszym BIOS'em... niestety nawet "reflash" BIOS'u nie skasuje hasła, co gorsza ustawienia jaki i hasła są przechowywane w pamięci podobnej w działaniu do pamięci USB i wyjęcie baterii jeśli w ogóle jest, to nic nie da...
Najlepszym wyjściem teraz chyba będzie kontakt z wsparciem technicznym poprzez stronę ASUS'a, wsparcie jest po polsku i całkiem sprawnie odpowiadają... wyjaśnij sytuacji, może będą potrafili Ci pomóc.
Jak nie pomogą, to pozostaje Ci szukać w internecie informacji jak samodzielnie wykonać taki reset, może jest jakiś program, znane uniwersalne hasło, lub inna metoda...
Dzieki ale one nic nie dadza zobacz co jednym z nich napisali :(
"On laptops, the password is usually stored in an eeprom on the motherboard,
you need an eeprom programmer (electronic device) to retrieve it."
I nie kaza czyscic hasla na laptopach zadnymi programami hmmm pozostaje mi tylko zmienic bios na taki nizszy wiem ze da sie to zrobic bo juz czytalem na forum ze robili tylko nie wiem jak wprowadzic ten moj program winflasha z parametrem nodata
Otwieram terminal i wbijam sciezke do Katalogu Winflasha
C:\Program Files\ASUS\WinFlash\WinFlash.exe /nodate oraz tak jak czytalem na forum asus parametr nodata ale jak to robie wyskakuje mi komunikat ze nazwa katalogu nie prawidlowa wiec chyba cos nie tak z tym parametrem moze ktos wie jak to poprawnie uruchomic
Tu oryginalny text z forum
Cytat:
Najlepiej Winflashem w taki sposób: start->uruchom->cmd [enter] wejdz w katalog z Winflashem i uruchom go z parametrem /nodate: Winflash.exe /nodate
dziala raz jeszcze dzieki a czy moge cie prosic o modyfikacje mojego BIOSu bym mogl postawic na tym lapku MAC OSX bo stawiam rozne dystro ale jest problem podczas odczytu musze caly czas ruszac palcem na trackballu bo inaczej zatrzymuje sie caly proces.Na osXcore widzialem modyfikowany bios ale nie do mojego ASUSa tylko F3T a ja mam F3Tc
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.