Wysłany: 2009-07-08, 19:01 Błąd podczas bootowania!
Witam!
Mam zainstalowanego ideneb 10.5.6 na hp 550!
Wszystko od pół roku śmigało super!
Dziś włączam laptopa a tam podczas rozruchu wyskakuje non stop błąd:
Mds [78]: (error)serwer: mdsync launch failed: (ipc/rcv) time out
próbowałem odpalać z komendami -x -v -f i nic!
Poradzcie coś nie mam zamiaru instalować ideneba na nowo bo to też trwało strasznie długo zanim zaczęło mi wszystko śmigać tak jak powinno!
Pomógł: 227 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4232 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-07-08, 19:23
Tak na pierwszy rzut okaz wygląda to na problem związany z mdworkerem - problem z indexowaniem plików wykorzystywanym przez Spootlight. Da się to wyłączyć, ale szkoda trochę, bo to przydatna funkcja.
Podaj pełną konfigurację kompa i w miarę dokładnie opisz jaką miałeś instalację - jakie fixy itp.
Wrzuć screena, albo przepisz, co pokazuje się w verbose mode - czesto cenne informacje są wyżej niż w ostatniej linijce...
Czy instalowałeś teraz coś nowego, zmieniałeś coś w systemie?
Sprawdź też i ewentualnie napraw błędy na dysku i uprawnienia. Opróżnij kosz...
Z chęcią bym opróżnił kosz i wszystko naprawił tyle że system sie wogóle nie odpala!!
Cytat:
Tak na pierwszy rzut okaz wygląda to na problem związany z mdworkerem - problem z indexowaniem plików wykorzystywanym przez Spootlight. Da się to wyłączyć, ale szkoda trochę, bo to przydatna funkcja.
Podaj pełną konfigurację kompa i w miarę dokładnie opisz jaką miałeś instalację - jakie fixy itp.
Wrzuć screena, albo przepisz, co pokazuje się w verbose mode - czesto cenne informacje są wyżej niż w ostatniej linijce...
Czy instalowałeś teraz coś nowego, zmieniałeś coś w systemie?
Podczas bootowania z komenda -v w momencie gdy powinna pojawic sie ramka do wpisania hasła wyskakuje na zmiane coś takiego(na kilka sekund i tak w kółko przepisałem chociaż zajęło mi to z 20 min.-non stop znika :
System/Library/Coreservices/Loginwindow.app/Contents/Macos/loginwindow[1812 lub rozne inne 4 cyfry]: Login Window Application Started - Threaded Auth
ALF ALERT: SOCKWALL_CNTI_RELASECACHEDPATH_CTL_ENQUEUEDATA RTS ERR 55
ALF ALERT: SOCKWALL_CNTI_RELASECACHEDPATH_CTL_ENQUEUEDATA RTS ERR 55
Mds [78]: (error)serwer: mdsync launch failed: (ipc/rcv) time out
to powyższe wyskakuje na zmiane lub razem lub każde z osobna!
Nic ostatnio nie instalowałem nowego poprostu odpalam kompa po 4 dniach nieobecności w domu a tu lipa!
parametry kompa:
CPU Mobile DualCore Intel Core 2 Duo T5270
MB Chipset Intel Crestline GME965 (BIOS Compaq 06.20.08)
VGA Mobile Intel® 965 Express Chipset Family (Intel GMA x3100 acceleration)
Sound Analog Devices AD1981HD @ Intel 82801HBM ICH8M
IDE Intel® ICH8M 3 port Serial ATA Storage Controller 2828
HDD Fujitsu MHZ2120BH G2 (Sata 2)
Lan Intel® 82562GT, WiFi Intel® Link 4965AG, Bluetooth
Monitor Samsung 154AT07-H01 15,4 LCD
Z kextów to instalowałem te pod grafike x3100 http://rapidshare.com/fil...3100-10.5.5.zip bo mi ją wywalało i nie działało QE
A co dokładnie wybierałem przy instalacji z płyty to nie pamiętam to było jakieś pół roku temu po serii prób i błędów w końcu załapało i śmigało do dziś...;(
Nie wiem co jeszcze napisać...
1. Sprawdź czy mam poprawną datę i godzinę w BIOS'ie, ewentualnie ustaw.
2. Uruchom w trybie single (-s) i później napraw błędy i uprawnienia
tu masz ściągę z podstaw terminala:
http://forum.osx86.org.pl...acych-vt555.htm
1. Sprawdź czy mam poprawną datę i godzinę w BIOS'ie, ewentualnie ustaw.
2. Uruchom w trybie single (-s) i później napraw błędy i uprawnienia
tu masz ściągę z podstaw terminala:
http://forum.osx86.org.pl...acych-vt555.htm
Godzina była o 2 godz do tyłu przestawiłem a co do naprawy to nie bardzo wiem co mam naprawiać poczytałem ten słownik skrótów ale nie bardzo wiem co mam wpisywać!!
A i jeszcze podczas bootowania z komendą -v -f wyskakuje coś takiego:
MDS [50]: (ERROR) SERVER: MDSYNC LAUNCH FAILED: (IPC/SEND) INVALID DESTINATION PORT
i co chiwle nowe i tak wkółko i dalej nic sie nie dzieje
Uruchom w trybie single (-s) a potem postępuj wg ściągi. Alternatywnie (dłuższa metoda) możesz uruchomić komputer z jakiejś płytki instalacyjnej i naprawić błędy na dysku poprzez disk utility dostępne w menu.
Uruchom w trybie single (-s) a potem postępuj wg ściągi. Alternatywnie (dłuższa metoda) możesz uruchomić komputer z jakiejś płytki instalacyjnej i naprawić błędy na dysku poprzez disk utility dostępne w menu.
Ale za bardzo nie wiem które komendy ze ściągi mogą się mi przydać?Może jakaś mała podpowiedź powiem że moja przygoda z terminalem zaczęła się przedwczoraj:(
A co do naprawy systemu z płyty to dopiero moge jutro spróbować ściągam dopiero ideneba!
W zależności od wersji PC_EFI lub Chameleon'a wciskasz przy starcie F8 lub Tab i potem jako parametr startu danego systemu podajesz "-s"
PS... na forum było to wałkowane już tyle razy że wystarczyło użyć szukaj.
Rozumiem -bootuje z komenda -s i co dalej??
Ale wcześniej podałeś link do ściągi rozumiem że z niej mam korzystać tyle że nie wiem za bardzo która komenda jest odpowiednia!
Ściąga Ci się wyświetli na ekranie jak uruchomisz system z "-s".
No i wyskakuje
Jeśli chcesz modyfikować pliki to:
/sbin/fsck -fy
lub
/sbin/mount -uw /
Daje to pierwsze system sprawdza wszystko poczym wyskakuje komenda ze system zostal zmodyfikowany!
system sie dalej bootuje i dalej ten sam błąd:
MDS [50]: (ERROR) SERVER: MDSYNC LAUNCH FAILED: (IPC/SEND) INVALID DESTINATION PORT
Po wpisaniu tej drugiej komendy wyskakuje coś takiego:
/sbin/mount: illegal option -- /
usage: mount [-dfruvw] [-o options] [-t ufs | external_type} special node
mount [-adfruvw] [-t ufs | external_type]
mount [-dfruvw] special | node
to jak mam użyć tych komend przepisać każdą po koleii??
tak robiłem i command not fouynd albe coś podobnego??
Przepraszam ale nie rozumiem do końca!
może ewentualnie jakiś link do pomocy na forum?
To polecenie naprawia błędy na dysku, coś jak "checkdisk" z windows.
Kod:
/sbin/fsck -fy
Wykonaj je parę razy aż z dysku zostaną usunięte wszystkie błędy.
komenda
Kod:
/sbin/mount -uw /
montuje system plików do odczytu i zapisu, jeśli będziesz potrzebował np coś zmodyfikować z trybie tekstowym, to uruchamiasz z -s, następnie sprawdza błędy i montujesz system plików do zapisu i modyfikujesz, np kasując jakiś niedziałający kext, etc...
Jeśli nie pomoże naprawa błędów, to nie mam niestety innych pomysłów... może ktoś inny spotkał się z podobnym problemem i zna rozwiązanie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.