Wysłany: 2010-04-30, 16:57 Brak dysku w narzędziach dyskowych.
Witam mam pewien problem. Mam dysk pod Sata, emulowany na IDE i kiedy botuję IDeneb (Leo. 10.5.7), to w narzędziach dyskowych nie mam dysku. Kiedy zmieniam w biosie na AHCI, to dysk jest widoczny, ale nie mogę go sformatować przez narzędzia dyskowe. Partycję mam przygotowaną w FAT32, była też nie formatowana i nic to nie dawało.
Mój komputer:
AMD Athlon X2 3800+
ATI Radeon x1600pro
GIGABYTE GA-M720-US3
WD 320gb Sata
3GB ram.
Pomógł: 227 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4241 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2010-04-30, 17:03
Uruchom jakis program do partycjonowania - np GParted z Ubuntu i zrób screena i go zapodaj. Partycja MUSI być podstawowa, nie może być rozszerzona i nie może być max 3 w kolejności bo nie odpalisz tam systemu. Ustaw tryb AHCI na stałe
Zapraszam do działu Faq i poradniki - przemagluj tamte posty i używaj wyszukiwarki !
Czyli co mam w takim przypadku zrobić? Bo nie chcę instalować na tej partycji, tylko na tej niesformatowanej, która ma 20gb. Tylko poprzez Narzędzia dyskowe nie idzie dalej instalacja.
Partycja dla OS X musi być przed partycją rozszerzoną... Co gorsze, przesuwanie partycji też może nie odnieść skutku, bo nie będzie się zgadzać kolejność partycji...
Obecnie w takiej kolejności masz wpisy w tabeli partycji:
partycja1 - podstawowa (c:)
partycja2 - rozszerzona (d:)
partycja3 - podstawowa - pod OS X
Zakładamy sytuacje że usuwasz partycję 3, następnie zmniejszasz rozmiar partycji 1 na końcu, lub partycji 2 na początku i w utworzone miejsce wstawiasz nową partycję podstawową... i też to nie zadziała, bo do tabeli partycji nowo założona partycja trafi znów na pozycję #3 zaraz po partycji rozszerzonej. Tak naprawdę wszystko zależy od samego programu do modyfikacji partycji na dyskach, jak przepisze Ci partycję rozszerzoną na #3 a nową wstawi na #2 to na tak przygotowanym dysku zainstalujesz osx, a jak nie, to czeka Cię zdejmowanie danych i repartycjonowanie dysku.
Włączyłem AHCI, ale wiązało się to z formatem dysku, ponieważ Winda już nie wstała na tym i musiałem dodać sterowniki AHCI. Więc teraz mam tak podzielone partycje:
Partycja 1 - Podstawowa (C:) - Windows XP
Partycja 2 - Podstawowa - Pod Mac OS X
Partycja 3 - jeszcze nie sformatowana i mam pytanie. Czy ta partycja może być rozszerzona? Bo rozumiem, że jeżeli jest po podstawowej to nie będzie się nic działo, tak jak napisałeś. Bo na takiej konfiguracji Mac się zainstalował pomyślnie, ale nie mógł się zbotować z dysku, pewnie przez to, że coś źle wybrałem.
P.S. Jaki mam wybrać Chipset podczas instalacji IDeneb?
Kod:
o Chipset:
+ AppleGenericPCATA
+ AppleNForceATA ( 64 Bit Support )
+ AppleNForceATA Test
+ MCP67
+ ICHx Fixed ( ICH10 Support )
+ JMicronATA( 64 Bit Support )
+ SAS
+ SiliconImage
+ VIA/SiS/Marvell/Uli ( 64 Bit Support )
Chipest płyty głównej:
nForce720a
Southbridge ID075C
Tzn. chodzi mi dokładnie o moment gdy już dostoswouję instalację. Gdzie wybieram Kernel, Sterowniki dźwięku, grafiki i mam tam pole menu rozwijane Chipset i nie wiem który wybrać(Post wyżej wypisałem, co mam dostępne). Podczas dzisiejszej instalacji wybrałem AppleNForceATA, ale po zainstalowaniu system nie chce mi się zbotować, pokazuje mi teki błąd: 'Disk Boot Failure, Insert System Disk And Press Enter'. Mogę botować tylko z płyty. Dodam, że partycja z Mac OS jest ustawiona na Boot.
Bootloader: Chameleon v2
jest jakiś postęp
Podczas botowania z DVD wcisnąłem F8 i wpisałem:
Kod:
rd=disk0s5 -v
Długo się wczytywało, stanęło na tym, że nie znalazło hmm, jak by to ująć. Karty sieciowej i nie mogło czegoś tam zaktualizować. Jednak Mac się włączył, zidentyfikował klawiaturę, jednak miałem rozdzielczość tylko 1024x768. Brak dźwięku, internetu i do tego nie wiem czy się wczytał z płyty, czy z dysku -,- Tego Bootloader za nic nie mogę uruchomić, mimo prawidłowej instalacji.
[ Dodano: 2010-05-02, 01:11 ]
Właśnie piszę z Mac OS X 10.5.7. Tylko mam problem, ponieważ system nie botuje się normalnie, tylko w Safe mode. Mam odpowiednią rozdzielczość, brak dźwięku, ale to pewnie przez ten tryb. Jak można sprawdzić, co mu przeszkadza?
po zainstalowaniu system nie chce mi się zbotować, pokazuje mi teki błąd: 'Disk Boot Failure, Insert System Disk And Press Enter'.
Ten komunikat wskazuje na problem z rozruchem z dysku, a idąc tym tropem zgaduję że został źle zainstalowany lub w ogóle nie zainstalowany chameleon. Zainstaluj go ponownie i zobacz czy wystartuje system.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.