Wysłany: 2009-11-05, 01:25 DELL xps m1330 z kartą X3100
Witam! jest to mój pierwszy post na forum ponieważ nie znalazłem nic na temat postanowiłem załozyc watek i zwrócić sie o pomoc.
Od razu napisze że nigdy prędzej nie próbowałem instalowac Leo na m1330 więc nie wiem dokładnie jakich ustawień uzyć dla tego laptopa
w opcjach podczas instalacji iATKOS v7 zaznaczyłem dodatkowo drivery dla intela zajmujące ok 15 mb ale nic poza tym.
Cała instalacja przebiega bezproblemowo po czym laptop się restartuje następnie ukazuje się szary ekran z jabuszkiem potem kilka sekund niebieski i na końcu czarny aż po chwili zaczyna grać ta śmieszna muzyczka i dalej nic nie moge zrobić tylko zrestartowac.
Gdzies wyczytałem że trzeba podłączyć drugi monitor do mojej zintegrowanej Intel® GMA X3100 384MB i tak też zrobiłem ale niestety nie poskutkowało
na drugim monitorze miał niby normalnie wyświetlić się start systemu a potem miałem tylko w ustawieniach grafy przestawić na pierwszy monitor żeby w laptopie chodził tylko ze jak już podszedłem do instrukcji na drugim monitorze też nic mi sie nie ukazało tylko kompletna ciemnośc.
Czy ktoś wie czego to moze być przyczyna??? Jakieś wskazówki dotyczące instalacji a moze po prostu spróbować z innym system ????
Może znacie wersje które będą kompatybilne z tym laptopem???
znalazłem postawionego Kalyway 10.5.1 tylko że mi nie bootuje płytka czemu???
TUTAJ
Problem jest w błędnej obsłudze VGA, X3100... Najskuteczniejszym rozwiązaniem jest poprawka do DSDT, ale zdaję sobie sprawę że może to dla Ciebie poważne wyzwanie... poszukaj jeszcze specjalnych instalatorów do X3100, lub ruchom w safe mode z "-x" i zobacz czy przynajmniej skonfigurujesz system.
No z pewnością bedzie to dla mnie wyzwanie tym bardziej iż w ogóle nie miałem stycznosci z tym systemem . Zetknąłem sie też z tym uruchomieniem w sałe mode o którym wspomniałeś tylko że ja nie wiem co to w ogóle jest i jak to sie robi.
Safe mode ktos próbował na iDeneb i niby to działa. Mozesz wyjaśnic pokrótce ???
i podlinkuj go, zobaczę co jest w środku, może uda się coś zdziałać... będzie potrzebne jeszcze sprawdzenie na którym złączu PCI-E jest VGA... no nic, może wpadnę na jakiś sposób jak to sprawdzić zanim wyciągniesz DSDT.
Nie bardzo kumam ocb. może napisz na początku co z tym safe mode
Jeśli problem jest taki sam w safe mode, to wiele nie zdziałasz...
ccx77 napisał/a:
juz ujrzę system to będe mógł wgrac kexty do grafy...to chyba wiele prostsze.
Pod warunkiem że coś widzisz
Kexty musisz sobie sam znaleźć właściwe i pewnie trochę po eksperymentować aby zaskoczyły... nie mniej wg mnie warto pomęczyć tego notebook'a bo daje nadzieje na niezłą pracę pod OS X.
PS Słyszałem jeszcze o specjalnym dedykowanym instalatorze dla Dell'i - poszukaj go, może on Ci pomoże.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.