Wysłany: 2010-04-12, 19:17 ECS Elitegroup GS7610 Ultra Disk Utllity nie wykrywa dysku
1. Procesor: Amd Sempron 2800+ (obsluguje SSE2 i SSE3)
2. Płyta główna ECS Elitegroup GS7610 Ultra
3. Chipset: SiS 761GX & 965L
4. Karta sieciowa ethernet: Zintegrowana
5. Karta sieciowa wi-fi: Brak
6. Dźwięk: Osobna (zintegrowana wylaczona w Biosie): Sweex 5.1 PCI Sound Card
7. Grafika: Palit GeForce 9600GT
8. Dyski: SATA, jeden z Windowsem (250gb, podzielone na 100gb dla windows i reszta dla plikow), drugi 160GB dla OSX
Dystrybucja to: iAtkos v4a (AMD ONLY)
Disk Utllity po prostu nie chce wykrywać dysku (screen poniżej)
Stawiam że to wina braku kextów do chipseta
_________________ Snow 10.6.8 Retail | MSI P55-GD65 | Intel Core i3-530 | Kingston 4GB 1.6GHz | WD 1TB | nVidia GeForce 9600 GT 512mb
Nie pomagam na PW/GG! Piszę poprawnie po polsku! | Precz z dystrybucjami na vanilliowym sprzęcie!
Pomógł: 227 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4232 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-04-12, 21:24
Nie nie - jakbyś nie miał tam kextów do chipsetu, to by Ci instalator nie ruszył.
Napisz jak masz podłączone DVD, a jak dysk?
Tylko to Disk Utility wygląda cokolwiek dziwnie. Nie chodzi mi o sam brak dysku, ale brak w ogóle paska narzędziowego... Załączam jak wygląda Disk Utility normalnie.
Tak czy inaczej na pewno jest w tym distro działający kext, który ewentualnie można spróbować wyciągnąć i coś pokombinować "ręcznie".
Wysłany: 2010-04-13, 18:52
No to ładnie
Wracając do tematu, to najwyraźniej działa Ci tylko to co masz w IDE.
Spróbuj jeszcze w Biosie przełączyć SATA w tryb AHCI, a jak już tak jest to w IDE Legacy.
Jeśli to nic nie da, to masz kilka opcji:
- Spróbować innej dystrybucji. Może będą w niej kexty od tego chipsetu.
- Poszukanie kexta do Twojego chipsetu obsługującego SATA luzem i zrobić "ręczną" instalację Retaila. Jak takiego kexta znajdziesz to jakaś dobra dusza zrobi Ci BootCD i będzie można spróbować.
- Kombinowanie z dyskiem też na IDE
- Kombinowanie z dyskiem USB lub podłączonym pod USB przez przejściówkę.
Spróbuj jeszcze w Biosie przełączyć SATA w tryb AHCI, a jak już tak jest to w IDE Legacy.
Moj Bios nie takiej opcji albo jest dobrze ukryta
rzooff napisał/a:
- Spróbować innej dystrybucji. Może będą w niej kexty od tego chipsetu.
To juz 5 dystrybucja jaką mam, reszta konczyla sie na "Starting Darwin x86" wiec raczej odpada.
rzooff napisał/a:
- Poszukanie kexta do Twojego chipsetu obsługującego SATA luzem i zrobić "ręczną" instalację Retaila. Jak takiego kexta znajdziesz to jakaś dobra dusza zrobi Ci BootCD i będzie można spróbować.
Jak znajde to napisze
rzooff napisał/a:
- Kombinowanie z dyskiem też na IDE
Ostatni 8gb dysk na IDE niestety nie przeżył spodkania z młodkiem i śrubokrętem :(
rzooff napisał/a:
- Kombinowanie z dyskiem USB lub podłączonym pod USB przez przejściówkę.
Nie mam w tej chwili kasy na dysk usb.
[ Dodano: 2010-04-13, 20:27 ]
Tylko jedno mnie dziwi, dlaczego nie ma na liście nawet napędu?
[ Dodano: 2010-04-13, 20:30 ]
A co myślisz o adapterze SATA > IDE? Np. taki:
Wysłany: 2010-04-13, 19:31
Wystarczy przejścióweczka, która kosztuje pewnie w granicach 20 zł.
Raczej na USB. Na IDE, ewentualnie jeśli masz drugie gniazdo IDE na płycie. Bo z tego, co kojarzę napędy, które nie są "Master" też nie będą chciały działać.
W Disk Utility działającym z poziomu Instalatora nie wyświetla się DVD z którego wszystko odpalasz.
Jeśli nie ma opcji AHCI w biosie to trzeba domniemywać, że kontroler działa w trybie Legacy IDE.
Tak więc kexta musisz znaleźć takiego, który będzie go właśnie w takim trybie obsługiwał.
Wysłany: 2010-04-13, 20:55
Załączam "podejrzane" kexty z iPC - wyciąga się Pacyfist'em.
Niestety nie jestem w stanie określić, który z nich działa, ale można wrzucić wszystkie na raz - nic strasznego się nie powinno stać.
Tak czy inaczej to nie rozwiązuje problemu - bo i tak obsługa SATA się nie pojawi, skoro nie ma jest w instalatorze iPC.
Wysłany: 2010-04-13, 22:46
Sterowniki, które są w iPC, jak już sam zauważyłeś obsługują jedynie IDE, na którym masz DVD. To, że wyciągniesz te kexty z dystrybucji nie sprawią, że zaczną obsługiwać cokolwiek więcej.
Sens jest w znalezieniu innych kextów, które uruchomiłyby u Ciebie także SATA -> google i szukasz. Niestety lepszej metody nie ma.
Opcja z przejściówką to sposób na ominięcie powyższego problemu, czyli nie używanie kontrolera SATA, a tylko IDE lub USB.
Wysłany: 2010-04-14, 14:25
1. Obudowa SATA -> USB, lub może być sama przejściówka
2. Przejściówka SATA -> IDE
3. Pendrive za wiele nie da. Chyba, że na nim będziesz instalował Mac OS X, tylko wtedy chyba min. 8GB (ewentualnie w nowościach jest opis jakiejś wykastrowanej wersji). No i używanie systemu z pendrive'a to raczej ciekawostka niż normalne użytkowanie
Wybacz, że odkopuje ten temat, ale dopiero teraz dostałem przejściówkę IDE > SATA (nie na SATA > IDE, bo wtedy "zamieniasz" wejścia na dysku, a nie na płycie ). Wszystko fajnie, pięknie, ale okazało się, że osx86 czyta tylko IDE Primaty, a dysk jest na Secondary. Pytacie się pewnie, dlaczego nie podłącze do Primaty? A to dlatego, że albo na nim będzie dysk, albo napęd, a jak napęd mam na Secondary to wywala słynny błąd "Still waiting for root device". Zdobyłem dysk IDE i podłączyłem razem napędem do Primaty, bez problemu zainstalowałem, ale to nie to samo (7gb i wooooolny). Więc zostało mi tylko jedno do zrobienia, albo zdobyć jakiś kabel IDE z wejściem jakie ma płyta (tzw. męskie ), albo instalować bezpośrednio z dysku, tylko.... jak?
_________________ Snow 10.6.8 Retail | MSI P55-GD65 | Intel Core i3-530 | Kingston 4GB 1.6GHz | WD 1TB | nVidia GeForce 9600 GT 512mb
Nie pomagam na PW/GG! Piszę poprawnie po polsku! | Precz z dystrybucjami na vanilliowym sprzęcie!
Wysłany: 2010-06-02, 09:54
Nie do końca rozumiem jak wygląda u Ciebie podłączenie dysków, ale jak już masz działający OSX, to można zrobić instalację na jednym dysku. Trzeba na nim zrobić dwie partycje i na jedną odtwarzasz obraz DVD z instalką, a druga będzie docelowa.
http://forum.osx86.org.pl...-dvd-vt1283.htm
ps. Tak na wszelki wypadek - w przypadku IDE pod OSX działają tylko urządzenia w trybie Master - chodzi o pozycję "zworki".
Zamówiłem przejściówkę male-male do IDE, jak będzie to spróbuje zainstalować (nie powinno długo trwać, bo wysyłka idzie kurierem ).
PS. Twój sposób raczej by nie podziałał, bo zeby instalka odpaliła musi napęd być pod Primaty, a zeby dysk był widoczny to również musi być na tym, więc... albo napęd albo dysk.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.