Forum OSx86 - instalacja Mac OS X na PC Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
GF7050M-M - nForce 630a - Phenom x3 ?
screemer

Wysłany: 2009-03-21, 20:53   GF7050M-M - nForce 630a - Phenom x3 ?

Witam wszystkich.
Staram sie postawic Leosia na moim desktopie i jakos nie moge dotrzec nawet do ekranu instalacyjnego :(

Specyfikacja:
Procek: AMD Phenom X3 8450 2.1GHZ AM2+
Plyta: ECS na kosciach - GeForce7050M-M - nForce 630a
Ram: 2GB 800Mhz DDR2
Grafika: ATI Radeon HD2600XT na PCIx x16
Dyski: WD Caviar 160GB ATA (Primary master) , WD Caviar 400GB SATA (na Sata 0)
Naped: DVD-RW Liteon 16x na ATA (Primary Slave - moja plyta nawet nie ma gniazdka secondary :) ), drugi (na wszelki wypadek) DVD 16x podlaczany przez przejsciowke USB->ATA

Instalowalem juz Leo na moim Aspire One (iATKOS v5 - swietnie smiga nawet po combo update najnowszym + Voodoo+wyrzucony Atheros podmieniony na Broad'a jako wlan) a na desktopie nie mam szczescia - wiem ze sprzet bardzo egzotyczny ale moze komus sie udalo ? Aha oczywiscie nie widzi plyty po kernelu .. Still waiting for root ... rd ustawialem chyba na wszystko co mi do glowy wpadlo.

EDIT: Aha probowalem juz Lawless i iATKOS przy tym ten drugi zatrzymal sie juz na ladowaniu kernela

laborman 
iMiszczu

Wysłany: 2009-03-21, 22:06   

Musisz poszukać dystrybucji tylko dla AMD. Niestety nie pamiętam nazw.

314TeR 
Administrator

Wysłany: 2009-03-21, 23:05   

screemer napisał/a:
Staram sie postawic Leosia na moim desktopie i jakos nie moge dotrzec nawet do ekranu instalacyjnego :(

screemer napisał/a:
Aha oczywiscie nie widzi plyty po kernelu .. Still waiting for root ...

To wskazuje na to, że distro na płycie nie ma wsparcia dla napędu DVD lub kontrolera pod który podpiąłeś DVD - zwyczajnie go nie rozpoznaje, więc nie może się w pełni załadować.

Jeśli to DVD SATA, to zmień tryb obsługi z AHCI na IDE lub na odwrót... pozmieniaj porty SATA - jak masz więcej niż 2 to DVD wepnij w drugi port... jeśli IDE, sprawdź czy jumperek jest prawidłowo wpięty, DVD IDE najlepiej zostaw jako jedno urządzenie na końcu taśmy i ustaw na master... Jeśli to nie pomoże to marnie widzę w ogóle obsługę tego DVD pod OS X'em... możesz mieć jakiś egzotyczny kontroler... Natomiast zawsze skutecznym w takich wypadkach rozwiązaniem jest podpięcie DVD przez przejściówkę S/ATA->USB do portu USB kompa i zainstalowanie z tak podłączonego DVD Mac OS X'a.
Jak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh
| Piszę poprawnie po polsku!
| Nie udzielam konsultacji na PW

screemer

Wysłany: 2009-03-21, 23:16   

Ciekawostka .... DVD z przejsciowki 20 razy cisza ... za 21 jakims cudemLawless przez przypadek wystartowal do momentu wyboru jezyka - tylko ze zero sterowania - ani myszy ani klawiatury - po resecie znow nie startuje. Nie pamietam jakimi opcjami go przemeczylem. Nie wiecie jakie kernele moge wybrac w Lawless ?

DVD nie jest sata tylko IDE lub USB. Oba to LiteONy - przy tym IDE to nagrywarka a USB sam player (ten sam na ktorym robilem iATKOS na netbooku)

screemer

Wysłany: 2009-03-22, 00:42   

Ok ... instalacja sie odpala z plyty jak dam mu "-F -x" i wtedy nie widzi niestety dysku hdd. :( kontroler nie dziala. Jak nie dam -F to jest "waiting" do konca swiata NAWET Z DVD na USB - i to jest ciekawe - znaczy sie ze jakis kext przeszkadza. Sprobuje postawic OSa na jakims dysku USB (niestety mam tylko jedna przejsciowke - wiec bede musial sobie jakos inaczej poradzic)

No to maly update - ruszyla wlasnie instalka Leo4Allv4.1 AMD only. Zobaczyl dysk ATA (Saty nie widzi, ale nie placze, bo mam na niej glownie rzeczy z "windy") i bez problemu zbootowal sie z DVD na ATA :) Zobaczymy czy sie odpali ... ps robil ktos update do nowszego OSa pod Leo4Allv4.1 dla AMD ??

Uff udalo sie ;) Wlasnie pisze z osx'a - niestety moja karta sieciowa na usb wariuje - Belkin USB2.0 WLAN co chwile rozlacza - Radeon chodzi ze wszystkim (CoreImage, GL itp). Sound Blaster Audigy dziala na kxDriver jako output - nie mam inputu dziwieku na razie (moze uda mi sie wymusic aby obie karty dzialaly). Monitor mam panorame 19" z natywna 1440x900 niestety nie mam tej rozdzielczosci do wyboru :(

314TeR 
Administrator

Wysłany: 2009-03-23, 01:57   

screemer, Chyle czapkę z głowy za zawziętość... Komputery ze stajni AMD nie są OS X'o lubne... to że w ogóle udało CI się aż tyle zdziałać to jestem pod wrażeniem...

screemer napisał/a:
Sound Blaster Audigy dziala na kxDriver jako output - nie mam inputu dziwieku na razie (moze uda mi sie wymusic aby obie karty dzialaly)

SB jest bardzo słabo obsługiwany, a właściwie jest jeden maniak co napisał te sterowniki do niego... Możliwe że karta pokładowa będzie bardziej chciała współpracować z OS X'em.

screemer napisał/a:
Belkin USB2.0 WLAN co chwile rozlacza

Słyszałem o takich przypadkach... jeśli nie jest to kwestia działania USB jako takiego na Twoim komputerze pod OS X, to niestety musisz wziąć pod ewentualność zmianę karty na inną... czasami po prostu nie warto walczyć, kiedy za kilkadziesiąt zł można kupić dobrze i stabilnie działającą kartę.
Jak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh

music 
mgr inż. informatyk

Wysłany: 2009-03-23, 08:48   

pobierz sobie jedną z najnowszych dystrybucji (znajdziesz je na pewno),aby mieć mac os x 10.5.6 i nie tylko:

- iDeneb v1.4 10.5.6
info :
:arrow: http://ideneb.net/en/comp...deneb-v14-1056-

lub

- iPC OSx86 Universal 10.5.6

info
:arrow: http://pcwizcomputer.com/ipcosx86/?page_id=96

i przede wszystkim czytaj forum
 10.7.4 retail 64 bit Chameleon DSDT|Celeron DualCore E1400 (vanila kernel outof box)|Gigabyte GA-EP41-UD3L -Audio ALC888|AudioUSB SWEEX SC004(outof box)|LAN RTL8111 (kext+EFIString)|GeForce 9400GT (EFIString)
Informacje nowości newsy ze świata Hackintosh.Video, poradniki, niezbędne pliki instalacyjne.Więcej na http://forum.osx86.org.pl...t1978.htm#19481

laborman 
iMiszczu

Wysłany: 2009-03-23, 13:51   

Te uniwersalne dystrybucje działają bardzo różnie i raczej nie są polecane dla AMD, ale mogę się mylić bo przygodę z AMD skończyłem w czasach Tygrysa 10.4.8

music 
mgr inż. informatyk

Wysłany: 2009-03-23, 15:58   

laborman napisał/a:
Te uniwersalne dystrybucje działają bardzo różnie i raczej nie są polecane dla AMD, ale mogę się mylić bo przygodę z AMD skończyłem w czasach Tygrysa 10.4.8
Różnie to bywa z dystrybucjami (używałem już wielu), ale posiadacze AMD są na nie skazani. Ostatnio to kusi mnie zrobić swoją płytkę Leo ze sterami pod swoj komputer AMD (do karty sieciowej, z kernelem voodoo itp.)
 10.7.4 retail 64 bit Chameleon DSDT|Celeron DualCore E1400 (vanila kernel outof box)|Gigabyte GA-EP41-UD3L -Audio ALC888|AudioUSB SWEEX SC004(outof box)|LAN RTL8111 (kext+EFIString)|GeForce 9400GT (EFIString)
Informacje nowości newsy ze świata Hackintosh.Video, poradniki, niezbędne pliki instalacyjne.Więcej na http://forum.osx86.org.pl...t1978.htm#19481

screemer

Wysłany: 2009-03-25, 16:26   

314TeR: dzieki za ta czapke - na ten moment oprocz WiFi i Audio input dziala mi wszystko co trzeba :) Wydaje mi sie ze moj koputer AMD jest w tym przypadku OSX'o lubny ;)
Co do muzyki to integra ALC662 moze jakosciowo isc na grzyby ... a Realtekowi powinni zabornic uzywania liter HD w nazwie produktu. Plan mam taki zeby jako input robila integra a jako output audigy - zobaczymy czy tak sie da. Plusem audigy jest takze to ze robi mi za Firewire 400 (wlasnie z powodu EMU10k2 i Firewire Texasa nie zmieniam karty na lepsza), ktore ... bez problemu dziala pod OS.X
Co do tego maniaka od driverow - to ten Rosjanin to mega masakrator - kxDriver w wersji pod Windows zabija jakoscia i mozliwosciami sterowniki Creativa juz od dobrych kilku lat - na kxDriver pod Winda przykladowo Audigy1/Live pod ASIO maja latencje 2ms - co idealnie sie przydaje do zabawy z programami w stylu Cubase.

Pogrzebalem przy tym moim donglu i sprawa jest bardzo kosmiczna, karta tak na prawde chodzi. Moge pingowac, jest sygnal, nie rozlacza wifi itp. Tak na prawde to z niewiadomych przyczyn nie chodzi lookupd i nie ma przez to tlumaczenia nazw na adresy IP. Jezeli odwoluje sie do sieci po adresie to wszystko dziala.

Nie moge kupic za kilkadziesiat zlotych karty WiFi bo problem glownie lezy w tym ze ... mam wszystkie PCI zajete juz (w jedym siedzi SB w drugim WinTV-Nova-S2-HD - do tego ostatniego niestety musze miec na dysku inny system niz OSX - na tuner nie liczylem od poczatku). Myslalem o czyms na Atherosie 5008 (jezeli nie pomylilem symbolu - chodzi mi o karte 802.11n z trzema antenkami widziana jako airport "off the box") w wersji na PCI-E 1x, ale taka karta kosztuje na ebayu 60 euro i to juz nie jest kilkanascie zlotych.

music: Moja zabawa z OSX na AMD desktopowym wlasnie zaczela sie od "nowszej dystrybucji" - Lawless, ktora podobno mialabyc taka cudowna - skierowana na Phenoma i plyty AMD. A wyszlo z niej g...... a przede wszystkim to forum czytam juz jakis czas (do czytania nie musialem sie przeciez rejestrowac). Piszesz ze bede miec 10.5.6 i "nie tylko" - moze rozwiniesz slowo "nie tylko". Jak na pierwszy rzut oka to roznica miedzy 10.5.4 i 10.5.6 jest praktycznie zadna. (Przyjmujac ze i tak moj kernel to voodoo a nie vanilla). Jedyne co trace do 10.5.6 to to ze na nowszym nie musze sciemniac systemu przy instalacji softow typu iLife09/iWork09 (ktore i tak od wersji z przed roku tez funkcjonalnoscia sie zbytnio nie roznia). OSX na PCcie zainstalowalem z sentymentu i tego ze nie lubie Windowsa na codzien - za duzo mam go w pracy zeby sie jeszcze z nim uzerac w domu.

A poza tym z uwagi na moj zawod przez ostatnie 10-12 lat Maki sie przewijaly mi w pracy i domu (zawodowo zajmuje sie tworzeniem oprogramowania na platformy Windows oraz Unix - wszyscy graficy z ktorymi pracowalem zawsze pracowali na Maczkach i mnie ta choroba zarazili). W piwnicy mam do dzisiaj swojego starego PowerMaca 6100 z Systemem 7 i PowerBooka Duo - niestety bez systemu - bo ten padl - a w Duo nie mialem zadnego napedu zeby system postawic znowu.

Jak sie upre to jeszcze postawie na tym moim AMD w emulacji Baziliskiem - OS8 Classic :)

314TeR 
Administrator

Wysłany: 2009-03-25, 17:56   

screemer, A czy jest jakiś konkretny powód posiadania WiFi w komputerze? - nie masz możliwości dociągnięcia skrętki, lub postawienia AP działającego w trybie APC Bridge i odebrać z niego net po ethernecie...

screemer napisał/a:
Nie moge kupic za kilkadziesiat zlotych karty WiFi bo problem glownie lezy w tym ze ...
Tu miałem na myśli klucze USB...
Karty N są "teoretycznie" szybkie... niestety realne transfery mocno odbiegają od oczekiwać... 30 - 40Mb zwykle... W wielu przypadkach lepiej zastosować sprawdzone B/G - transfer po wifi i tak jest wolny, ale nie o to w końcu chodzi w wifi żeby była prędkość jak w ethernecie, a brak kabli.

ALC662 jest słaby i nie ma co dyskutować, ale do tego jego słabość często jest powiększana przez kiepskie przetworniki D/A zintegrowane z płytą... Sam używałem dobrego starego SB Audigy 1 Player BOX z złoconymi wyjściami i FW. Audigy z pierwszej też kupiony właściwie dla portu F/W. Niestety życie nieco zweryfikowało podejście... jak zacząłem walczyć z OS X'em i cyfrowym wyjściem... Tor audio na ALC882M jaki mam na swojej P5W DH nie ustępował pod względem jakości SB, a do tego integra wytarła podłogę SB pod względem funkcjonalności wyjścia cyfrowego. Z SB mogłem wypuścić jedynie 2.0 po SPDIF a z ALC nawet mogę w locie kodować dźwięk do DD 5.1, a dźwięk AC3 lub DTS jest jednocześnie puszczany w RAW... Co integra, to inny przypadek i tyle...

screemer

Wysłany: 2009-03-25, 18:56   

Z tym USB masz racje - byloby cudownie. Tylko czy istnieje karta na 100% sprawdzona i dzialajaca bezproblemowo ? (oczywiscie nie musi byc off the box - moge sie pobawic kextami - zawsze to jakas dodatkowa rozrywka :) ) Zawsze myslalem ze wlasnie takie karty to Zydasy 1121 - i tu mnie moj dongiel rozczarowal.
Co do ALC662 - wyjscie analogowe jest tak ciche ze musze wszystkie suwaki dawac na max. Nie posiadam niestety wzmacniacza z digitalem wiec audio analogowe jest dla mnie bardzo wazne (tor audio + przetworniki w plycie ECS wolaja o pomste do nieba - kurcze masa jest chyba prowadzona na jedym "kablu" z dyskiem twardym :) )
Co do ciagniecia przewodu przez dwupoziomowe wynajete mieszkanie ... zona i wlasciciel mieszkania by mnie zatlukli chyba. Co do trybu bridge - idealny bylby tryb APCLIENT- mam w szafie jakis taki router - dzis go sprobuje podpiac -jako mostek, tylko ze jest stary jak swiat i nie wiem gdzie podzialem od niego zasilacz. Jak tylko dojade do domu (kolo 20:00 bo wlasnie wracam z pracy w tym momencie) to odpalam PC i biore sie za dalsze eksperymenty.

Pozdrawiam

music 
mgr inż. informatyk

Wysłany: 2009-03-25, 19:08   

polecam zobaczyć na największe forum osx86 :

"Hardware and Drivers"
Kod:
http://www.insanelymac.com/forum/index.php?s=d31f722e01f14504dba646869e6c7afc&showforum=2

a także
"Hardware Compatibility Lists"
Kod:
http://wiki.osx86project.org/wiki/index.php/Main_Page

screemer

Wysłany: 2009-03-26, 10:28   

Music ...czy ty robisz na tym forum jako mirror google.com ? Z wyszukirawki potrafie korzystac juz dluzszy czas i insanelymac to bylo pierwsze forum ktore przegladalem szukajac pomocy ... HCL dla wersji 10.5.5 i 10.5.6 jest pusty jak glowa Jolanty R. - nie ma na nim sprzetu ktory zaczal dzialac w ostatnim okresie (np 10.5.6 moja plyta i procesor sa calkiem ominiete). Gdybym szukal GOTOWCA zrobionego za mnie to nie odzywalbym sie tutaj tylko kupilbym plyte+procek Intela+wifi ktore jest w HCLu i mialbym spokoj. Problem w tym ze taki spokoj nic nowego do tematu osx'a na pecetach nie wprowadza. Cala zabawa w tym, zeby zgromadzic informacje z wielu miejsc (insanelymac, osx86.pl, osx86.org.pl itp) i stworzyc na podstawie tych strzepkow konkretne rozwiazanie dla danej konfiguracji. Co najciekawsze poniewaz mam wlasnie zaciecie eksperymentatora i dosyc duza wiedze o budowie i dzialaniu systemow operacyjnych pomyslalem ze OSX jest ciekawym polem do eksperymentow - duzo ciekawszym niz Windows, ktory po prostu dziala (co prawda dziala jak chce - raz lepiej, raz gorzej, ale mimo wszystko dziala), czy Linux, ktory po latach rozwoju stal sie ogromna monolityczno-multiplatformowo-opensourcowa krowa. MacOs jest ciekawy z uwagi m.in. na XNU - hybrydowego kernela z Mach'em 3 w przestrzeni jadra i elementami freebsd jako serwery uslug kernelowych dla macha. Jezeli nie wiesz to docelowo GNU mialo byc wlasnie systemem dzialajacym w ten sposob (a nie wykorzystywac "pozyczony" od Linusa Torvaldsa kernel Linux) - tak wlasnie dziala eksperymentalny kernel Hurd z tego projektu - mikrokernel Mach 4 z warstwa serwerow uslug stworzonych przez GNU. Problem w tym ze ... on nie dziala ... od 20 lat programisci tworza Hurda i ciagle cos jest nie tak a w XNU jest wszystko stabline i dzialajace.
Poniewaz jak juz napisalem lubie eksperymentowac i "tracic czas" to zeby sprawdzic TWOJE pomysly postawilem wczoraj testowo iDeneb 1.4 (totalna porazka - nic nie ruszylo ootb), a potem iPC Universal 10.5.6 Final. Ten ostatni nawet mi sie odpalil (czyli mam na dysku magiczne 10.5.6) - out of the box chodzi tylko kontroler ATA +SATA i sieciowki, dzieki temu moge sie nawet .... zabootowac. Mimo zaznaczenia praktycznie tych samych opcji co w Leo4All nie chodzi mi na iPC: ATI Radeon HD2600 PCIE (bylo zaznaczone) - mam tylko VESE bez CI/CV i QGL, ALC662 (tez zaznaczone), Shutdown, Sleep, MassStorage, klawiatura na PS2 (musialem podlaczyc USB - tez bylo zaznaczone) a w About this Mac mam bzdury (Poprzednio bylo poprawnie AMD Phenom 3 Core ). Oczywiscie Zydas 1211 standardowo rozlacza sie co chwila.

rzooff 
iKapć

Wysłany: 2009-03-26, 12:07   

Spróbuj wywalić te niedziałające kexty, albo zrobić czysty instal tylko z kernelem i sterami do chipsetu. Potem doinstaluj resztę "ręcznie".
W iPC są jakieś bugi i nie wszystko, co można wybrać przy instalacji działa.
| Jak zacząć | Jak zrobić listę konfiguracji sprzętu | DualBoot: Mac OS X & Windows | Snow Retail by rzooff | Jak uruchomić kartę graficzną NVidia | Piszę poprawnie po polsku!

Odpowiedz do tematu