Pomógł: 234 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4438 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-07-03, 03:01
Odpal z system z -s.
Uruchomi się tylko wiersz polecenia.
Wpisz:
Kod:
mount -uw /
rm -R /System/Library/Extensions/ATY_Init.kext
rm /System/Library/Extensions.mkext
diskutil repairpermissions / (to nie jest konieczne, ale na wszelki wypadek wpisz - chwilę to trwa i na pewno nie zaszkodzi*)
reboot
* Oczywiście wpisuj bez tego komentarza w nawiasie
Potem musisz poczytać tutaj i spróbować jeszcze raz - nic Ci mądrzejszego nie doradzimy:
Za póżno napisałeś :P Przeinstalowałem system, zainstalowałem inne sterowniki(poszukałem w internecie ale jak teraz zauwazyłem to te 2 pierwsze co podał admin:P), najpierw ten pierwszy i zaraz po nim ten drugi i potem restart.
Teraz mam pytanie, czy teraz moge zainstalowac retail wersje? chcialbym miec czysty system bez zadnych niespodzianek bym mogl go uzywac, no i polski jezyk bo w iAKTOS nie ma ;/
Matro, Zainstalowałeś sterowniki, ale czy też wgrałeś ATY_Init, bez niego nie zadziała VGA.
Opisz jeszcze jakie masz wyjścia na karcie i przez jakie złącze masz podłączony monitor, możliwe że będzie konieczna podmiana NVCAP, które będziesz musiał wyciągnąć z oryginalnego BIOS'u Twojej VGA i później wkleić w odpowiednie miejsce ANT_Init.
EDIT:
Powyżej odpowiedzi na pytania z poprzedniej strony...
To teraz działa Ci już poprawnie VGA? Masz OK rozdzielczość QE/CI ?
Teraz mam pytanie, czy teraz moge zainstalowac retail wersje? chcialbym miec czysty system bez zadnych niespodzianek bym mogl go uzywac, no i polski jezyk bo w iAKTOS nie ma ;/
Jeśli masz już komplet fixów, to wiesz co i gdzie musisz zmodyfikować... Stawiasz Retail'a - tutorial masz w stopce, po czym wgrywasz po kolei fixy aż Retail zacznie śmigać jak oczekujesz.
Do 314TeR: Tak, spróbowałem właśnie i system nie chce wstać, tzn. wczytuje sie jabłuszko po chwili wysuwa sie komunikat, żebym zrestartował komputer i tak cały czas.
Ale mam inne pytanie, dlaczego nie mogę odpalić systemu jak zrobię więcej niż jedną partycję na dysku? tzn. mam dysk 160gb, zrobię na nim jedna partycje 160gb(wiadomo nie ma tyle ale teoretycznie) i po instalacji pojawia się ten cały chameleon i działa. Zrobię 2 partycję, jedną 25gb drugą reszta(pod retail). Instaluję system na tym 25gb i po instalacji nie ma ekranu chameleona tzn pojawia mi się "_" taki znaczek i stoi na nim. To samo jak zrobię 3 partycję. Mógłby ktoś mi powiedzieć w czym leży problem?
Drugi problem to czy mogę zrobić jakąś partycję którą będzie widział i Mac i Windows?(taki dysk wspólny)
No i trzecie pytanie to czy istnieje jakaś szansa by Mac widział mój raid? bo na razie to widzi 2 dyski, pierwszy jest niby podzielony na 2 partycje o rozmiarach jakich nie mam(tzn nie ma takich). Nie widzi tych 2 partycji w ogóle co mam zrobione, ułatwiło by mi to sprawę bo nie musiałbym rozwalać raidu i zainstalowałbym MacOS'a na raidzie.
Postawiłem tego retaila :> Z małą pomocą waszego wątku i podpowiedzi do innych użytkowników ;P Ale mam problem, nie moge teraz zainstalować tego Enablera do grafiki, pojawia mi się informacja "instalator nie mogl sprawdzic poprawnosci pakietu anyinit, skontaktuj sie z producentem"
dlaczego nie mogę odpalić systemu jak zrobię więcej niż jedną partycję na dysku?
Wygląda na źle ustawione partycje aktywne... Zainstaluj na jednej partycji GPT, a potem zmień sobie rozmiar partycji systemowej w diskutility i dodaj sobie nową taką jaka Ci pasuje.
Matro napisał/a:
Drugi problem to czy mogę zrobić jakąś partycję którą będzie widział i Mac i Windows?(taki dysk wspólny)
Fat32 - niestety ma ograniczenie w postaci maksymalnej wielkości pojedynczego pliku: (2 lub 4GB - niestety nie pamiętam dokładnie)
Matro napisał/a:
czy istnieje jakaś szansa by Mac widział mój raid?
To co masz to tzw. soft raid i tego nie zobaczy Ci OS X. Do póki Apple nie wprowadzi obsługi RAID'u intela do swoich maczków to nie uświadczy się obsługi takich macierzy, a niestety jest to mało prawdopodobne, bo Apple ma swoje własna implementacje RAID poprzez system operacyjny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.