Wysłany: 2009-08-04, 10:45 iDeneb 1.4 brak mozliwosci wybrania opcki instalacji
witam
sciagnalem obraz iDeneb 1.4 nagralem na plytke i probowalem zainstalowac na moim laptopie Acer extensa 5202 - CoreDuo 1.73, 2Gb RAMu, grafika intel950, lan Broadcom i wifi Broadcom. Instalator sie odpalil. skorzystalem z narzedzia dyskowego. utworzylem jedna partysje, sformatowalem dysk HFS+. instalator zobaczyl dysk i Leopard sie zainstalowal. Oczywiscie wifi i lan nie chodzily. poza tym system dzialal stabilnie.Niestety wygladalo na to ze porty USB nie dzialaja. OSX nie montowal zadnego dysku po USB.
poczytalem troche i okazale sie ze powinienem przy instalacji wybrac opcje instalacyjne odpowiednie dla mojego lapka. Problem w tym ze podczas instalacji z dysku iDeneb 1.4 (sprawdzalem z iDeneb 1.4, i iDeneb chyba 1.5 (10.5.7)) klawisz wyboru opcji jest szary. nie mozna nic wybrac. jesdynie mozliwe jest wskazanie dysku do instalacji ale poza tym nic.
u mnie okno instalatora nieco inaczej wyglaga. powiedzialbym ze moje okno instalatora do zludzenia przypomina oryginalne okno instalatora Leoparda. W miejscu gdzie na Twoim screenie jest napis "Prosze kliknac w Instaluj...:" u mnie jest ikona dysku na ktorym ma byc zainstalowany OSX
(z zielona strzalka). O ile sie nie myle to po prawej stronie mojego nie wyswietlaja sie etapy instalacji. moze ja cos nie tak robie z Disk Utility? Po sformatowaniu dysku HFS+, zamykam Disk Utility i chyba pojawia sie okno wybory dysku do instalacji.
w moim instalatorze po zatwierdzeniu licencji pojawia sie okno wyboru dysku z nieaktywnym przyciskiem dostosuj. klikniecie instaluj powoduje zainstalowanie OSX'a
benio, zamieszałeś na maxa... przejrzyj sobie screeny z instalacji os x'a z retail'a (link w mojej stopce). Wszystkie dystrybucje hackintosh'a opierają się o ten sam instalator, najwyżej teksty w oknach są pozmieniane.
Udalo mi sie podprowadzic zonie lapka. Przepraszam. Moja wina. Zbytnio sie spieszylem i nie zauwazylem ze opcja wyboru skladnikow do zainstalowania pojawia sie na koncu przed sama instalacja.
Zabralem sie wiec do instalacji OSX (iDeneb 1.5- 10.5.7). Od razu pisze ze jestem w temacie zielony. Wybralem te opcje ktore uwazalem za odpowiednie dla lapka. OSX sie zainstalowal. Restrt, pojawilo sie logo Apple i nic. czekalem z 10 minut ale nadal nic.
postanowilem zainstalowac OSX z iDeneb 1.3. Tutaj na szczescie bylo mniej opcji, wiec problem niejako mniejszy. OSX sie zainstalowal. Restart. Stamdardowo komunikat Biosu ze SMART nie dziala i moze dysk padac ale jest f1. pojawia sie logo Apple, obraca kursor i po paru chwilach jest filmik. Wprowadzilem dane i voila OSX sie zaladowal. Zdziwilem sie bi wifi zaskoczylo od razu. Dzwieku nie bylo. Pewnie zle wybralem rodzaj karty dziewkowej. Wybralem AC97 a powinienem chyba Realtek'a. W preferencjach dzwieku wszystko na szar. Naped montowal plytki. Prawie sukces. Niestety podlaczylem dysk po USB (sformatowany jako Fat32) i nic. Nie zamontowal sie. Zamknalem system i komunikat zeby wylaczyc kompa - pewnie potrzebny shut down fix. Ogolnie nie bylo zle.
Mam tylko trzy pytania odnosnie instalacji
1. Z jaka opcja powienin byc sformatowany dysko po OSX'a? Tylko w kilku poradnikach autorzy pisza zeby przy formatowaniu skorzystac z Opcji i sformatowac dysk jako Startowy pod Windows i DOS (jakos tak sie to nazywa). Oczywiscie system plikow HFS+. Ja formatowalem z pierwsza opcja jako Dysk Startowy komutera Apple z procerowem Intel i iDeneb 1.3 nie wstal. Po restercie logo Apple i nic - dokladnie jak iDeneb 1.4. Natomiast po sformatowaniu dysku z opcja dysk Startowy pod Windows i DOS uruchomil sie normalnie.
2. W dystrybucji iDeneb 1.5 w opcjach kernel jest kilka mozliwosci czy mam sie zdecydowac na wszystki czy tylko na jedna? np kernel Vanilla.
3. Czy mozliwe jest ze USB nie dziala poniewaz wybralem jednoczesnie opcje dla IGHxx i JMikron? MOze powieniem sie zdecydowac na jedna. W zony lapku HDD jest po SATA, natomiast DVD-RW po ATA (przynajmniej taki ma interfejs)
Na pewno powalcze jeszcze bo sprawa wyglada ineresujaco.
Pomógł: 227 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4232 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-08-06, 14:54
benio napisał/a:
1. Z jaka opcja powienin byc sformatowany dysko po OSX'a? Tylko w kilku poradnikach autorzy pisza...
Na forum jest to opisane poszukaj. Poza samą sprawą pratycji (NTFS, HFS+) jest jeszcze problem tego czy cały dysk masz z tablicami GUID czy MBR.
benio napisał/a:
2. W dystrybucji iDeneb 1.5 w opcjach kernel jest kilka mozliwosci czy mam sie zdecydowac na wszystki czy tylko na jedna? np kernel Vanilla.
Kernel to jądro systemu i musi być jeden. Te do wyboru to najczęściej kernele zmodyfikowane by działały na "niekompatybilnym" sprzęcie, a bez ich wybrania instaluje się oryginalny, jaki jest w MacOS (tzw. vanilla). Jeśli dział ten ostatni to jest to najlepsze wyjście.
benio napisał/a:
3. Czy mozliwe jest ze USB nie dziala poniewaz wybralem jednoczesnie opcje dla IGHxx i JMikron?
ICHx i JMicron to kexty obsługujące dwa różne układy. Kontrolerów JMicrona w laptopach się raczej nie spotyka, ale ten kext na pewno nie zaszkodzi.
Co znaczy, że nie działa USB. W ogóle nic nie działa? Czy są jakieś problemy...?
druga noc z rzedu walki. instalowalem rozne disto uDeneb i w koncu sie udalo - no prawie. Moj Acer Extensa 5202 dogadal sie w koncu z distro iDeneb 1.4.
podsumowanie instalacji
Co dziala:
Dzwiek dziala
wifi Broadcom jako Airport - dziala
karta graficzna dzial poprawnie
bluetooth - dziala
restart - dziala normalnie
shutdow - dziala normalnie
Nie dziala poprawnie:
USB
-myszka chodzi, NIE chodzi montowanie dyskow ani pendrivow po USB. po podlaczeniu dysku po USB wywala okno z przyciskiempower w tle i komunikatem o koniecznosco zamnkniecia systemu.
SMART -
Po starcie lapka, zaraz jak aniknie logo Acer'a pojawia sie komunikat ze SMART dysku nie dziala i ze zaraz ulegnie awarii. Ale jest opcja wcisniecia f1 i kontynuowania. wciskam f1 i laduje sie normalnie OSX. Po wejsciu w Disk Utility moj dysk podswietlony jest na czerwono. Po kiknieciu na nim pojawia sie komunikat o koniecznosci zrobienia backupu danych bo mozliwe jest ze padnie dysk. Nie wiem jak to rozwiazac.
Dodam ze aktualizowalem skladniki komputera i oprogramowania poprzez Software Update. Zainstalowalem iWork09 i iLife09 i chodza. Boje sie updateowac systemu do 10.5.7 bo moze system sie nie podniesc
pozdrowienia. Moze ktos spotkal sie z podobnym problemem.
Pomógł: 227 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4232 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-08-06, 22:18
A jaki masz kernel? Bo po opisie problemów wygląda na Voodoo i przyczyną jest prawdopodobnie brak seatbelt.kext z wersji 10.5.5 (ten z 10.5.6 nie działa). Jeśli tak jest to podmiana wspomnianego kexta powinna pomóc, ale update do 10.5.7 czy 10.5.8 - przez SU - zakończy się klęską
Ogólnie na tym kompie próbowałbym uruchomić oryginalny kernel i wtedy można względnie bezpiecznie robić update systemu.
Co do dysku, to problem zgłasza się już w momencie startu biosu - przed startem jakiegokolwiek systemu - więc raczej wiąże się z problemem Twojego sprzętu i nie ma wiele wspólnego z osx.
Nie wiem jaki i jaka wersje kernela mam zainstalowana. O ile sie nie myle przy istalacji nie wybieralem zadnego konkretnego kernela. Szczerze mowiac nie wiem nawet jak sprawdzic wersje kernela. Musialbym miec taka wiesz lopatologiczna instrukcja krok po kroku.
Z info na forach wyczytalem ze przyczyna problemow z USB moze byc to ze wersja kernela jest inna niz werska Kernel kexta (tak to sie chyba nazywa). Gdybym wiedzial jak sprawdzic oba to moze bylaby to jakas wskazowka.
Co do dysku i problemu ze SMART'em. to dla mnie jest to zagadkowe. Blad ten pojawia sie tuz przed startem OSX'a ale z drugiej strony gdy instalowalem OSX'a bootujac sie z plyty narzedzie Disk Utility pokazywalo ze dysk jest zdrowy. Inaczej nie moglbym go sformatowac. Jak na razie dysk dziala.
zastanawiam sie nad updatem BIOSU ale ten laptop to absolutnie dolna polka i w BIOS'ie nic nie mozna zmienic wiecej niz ilosc pamieci video, kolejnosc bootowania, czy hasla. Ten BIOS jest super minimalistyczny )
Tymczasem zamykam temat - zanim Administrator zwróci mi uwagę ze jestem trochę 'Off topic" Jak zbiorę więcej info to podzielę się spostrzeżeniami z instalacji OSX'a na laptopie Acer Extensa 5202.
pozdrawiam wszystkich i dziękuje za pomoc i poświęcony czas.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.