A co sie tyczy zasilacza wystarczy podobno kupic przelotke z 20Pinow na 24 i po problemie
Teraz tylko musze sciagnac jakies distro do INTELA co polecacie bo mam tylko pod AMD ?
To może napsuć Ci krwi... Zanim będziesz szukał wielu niedziałających kextów do ALC662, sprawdź wpierw VoodooHDA.
Kod:
LAN - - Realtek PCIE x1 LAN 8103EL / 8102EL
Sprawdzałeś na HCL'ach czy działa ten LAN?
Pamięć.
Patrioty 6400LLK opisane na tej aukcji to modele sprzed jakiegoś 1,5 - 2 lat. Teraz pod tą nazwą jest sprzedawany zwykły DIMM DDR2 6400 CL4 bez gwarancji działania na 1GHz w ogóle. Sprzedawca nabija Cię w butelkę... ale same pamięci Są REWELACYJNE i doskonale działają na 800MHz przy CL4, EPP też działa OK. Złożyłem wiele komputerów z tymi pamięciami i zawsze było 100/100 działających i żadnych najmniejszych problemów.
OCZ też produkuje bardzo dobre pamięci, nie mniej te są CL5 przy 800MHz.
Ważniejsze od tego czy to CL4 czy CL5 jest to do czego będziesz używać komputer. Jak wyłącznie do netu, prac biurowych, w zupełności starczy 2GB. Jak ma być na tym instalowany jakikolwiek system 32 Bitowy - XP, Vista 32, 7-dem 32 bit, to 4GB są zbędne, bo i tak system ci zobaczy max 3 lub 3,2GB.
Dzieki za pomoc raz jeszcze !!!!
Wiesz ja nie uzywam sytemu WINDOWS.Komp mi potrzebny jest do neta jak pisałem wyzej i do obróbki foto interesuje mnie sam system MAC bo nigdy nie pracowałem na nim, a sam jestem fanem LINUXA :)Jesli chodzi o reszte LAN mi zbedny lacze sie tylko za pomoca WIFI karta muzyczna no coz moze byc problem a moze uda sie zainstalowac zobaczymy bez dzwieku tez da rade ))
Sprawdzalem to co mi pisales wyzej i odnosze wrazenie ze sugerowałes sie konfiguracja z wlasnej plytki glownej co prawda swietna to pozycja ale praktycznie nie dostepna .Znalazlem taka na Allegro ale 250zl za uzywana to duzo i napisalem do czlwieka ktory sprzedaje ja ale zero odzewu a za swoja dalem tylko 100zl z przesylka wiec duzo taniej :)Nie potrzebna mi wypasiona plyta tylko taka by zainstalowac i w miare stabilnie pracowac na systemie.Powiedz mi tylko co sciagnac do instalacji jakie distro po procka INTELA i ta plyte bym mial jak najmniej problemow przy instalacji
POZDR
Bynajmniej są lepsze płyty niż P5W tym bardziej że ostatnio sprawia mi wiele niespodzianek pod OS X...
Chciałeś tanio, to podawałem co ma mieć płyta aby było tanio i dobrze, i w miarę nieźle wybrałeś. BTW - za 250zł też bym nie kupił używanej P5W DH Deluxe.
Pomógł: 235 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-06-11, 22:16
314TeR napisał/a:
jakikolwiek system 32 Bitowy - XP, Vista 32, 7-dem 32 bit, to 4GB są zbędne, bo i tak system ci zobaczy max 3 lub 3,2GB.
Nie do końca, bo XP faktycznie więcej nie widzi. Ale Vista 32-bit bez problemowo widzi 4GB. OsX oczywiście też
A wracając do tematu. To nie ma najlepszej dystrybucji - jeśli o to pytasz. Teoretycznie coś możliwie najbardziej aktualnego. Tu masz listę i musisz sobie coś wybrać:
Docelowo najlepiej zainstalować sobie własną wersję na bazie tzw. retaila - czyli oryginalnego MacOS (najlepiej kupionego a nie ściągniętego). Jak powalczysz z gotowym distro, to instalacja retaila jest już naprawdę prosta...
Nie będę się sprzeczał, bo Vistę wywaliłem z dysku parę miesięcy temu... ale na 100% w niej przy 4GB miałem i włączonej funkcji "memory remap..." dostępne jedynie 3GB a pod OS X 4GB. Jak wyłączałem memory remap, to OS X i Vista 32 widziała 3,2GB. Być może to zależy od chipsetu... ja mam już na dzisiejsze standardy bardzo stary 975X.
Znalazłem porównując inne płyty główne bedzie działać na # LAN: Realtek R1000
a dzwięk powinien chodzić na # Audio: Azalia Audio - 2-channel line-out works OOB; Audio in not working; ALC662 not working
grafiki tylko nie wiem bo mam - Intel® Graphics Media Accelerator 3100
Cytat:
Sprawdzałeś w dokumentacji czy na płycie da radę włączyć AHCI?
Zabardzo nie wiem gdzie tego szukac chyba w BIOSie ale nie widziałem w dokumentacji niczego o tym
G31M Asrock ale moze sam zerknij bo może ja nie wiem gdzie to jest lub przeoczyłem
Sprzet juz do mnie leci wiec jak zloże to dam znac
Sciagam dystro iPC OSx86 wersje LiveCD przypomina mi sie linux wiec jak odpale to jak wszystko bedzie dzialac to wystarczy zainstalowac na dysku ? Czy jest to takie same LiveCD jak w Linuxie ?
POZDR
Znalazłem kartę GECUBE ATI RADEON HD3650 1024MB tylko nie wiem czy bedzie obslugiwana w mojej płycie głownej bo obsługuje nową szynę PCI-Express 2.0 a w specyfikacji mojej płyty nic nie pisze jaką obsługuje a koleś sprzedaje kartę bo pisze ,że nie działa mu na jego płycie bo ma niski profil i sprzeda lub wymieni na taka z kością 512MB.Jak sądzicie dobra bedzie do mojej płytki Asrock bo iP OSx86 obsluguje ten rodzaj wiec chyba by mi "pasiła"Znalazłem jeszcze taka fajna karte 512MB SAPPHIRE Radeon HD4650 DDR3 600/1400MHz HDMI jednak nie wiem czy by mi poszła pod jakims dystro chyba jeszcze za nowa jest co sadzicie ?
POZDR
Poszukaj lepiej jakiegoś Force'a - lepiej działają pod OS X i mniej z nimi problemów... np 9400GT, 9600GT, ze starszych wyśmienicie działa 8600GT. W serii 9xxx działa dodatkowo akceleracja sprzętowa H264 pod os x.
Witam !
Chciałem zapytac którą byście kartę wybrał z tych :
1.kliknij w to 2.kliknij w to 3.kliknij w to 4.kliknij w to
Karta ma byc do MACka oraz sluzyc do gry w gry komputerowe
Ja chyba bym obstawil te karty do OC GB a wy jak sądzicie?
POZDR
No i mam kiszke zlozylem kompa i nie che mi sie zainstalowac zadne distro :(((
Procek:INTEL Duo Core E5200
Pyta:ASROCK G31M-S Intel G31+ICH7 Chipsets
Grafika zintsegrowana: GMA 3100
2GB DDR2 800
dysk ATA Baracuda 80GB
Probowalem iPC X-DL 10.5.6 i restaruje mi komputer za drugim razem jak instalowalem pokazal sie komunikat EBIOS read error.
Dalem iDeneb v1.3 10.5.5 i tam zatrzymuje sie na jabluszku i cisza
Co moze byc przyczyna moze dysk ze jest nie SATA ?
Dysk soformatowny caly na HFS+....rece opadaja ;(
POZDR
Pomógł: 235 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-06-22, 22:25
Jeśli po komunikatach powitalnych Darwina masz restart, to najczęściej oznacza to problem z DSDT w biosie. Powinno ruszyć dalej jeśli przy starcie wpiszesz parametr "cpus=1".
iDeneb 1.3 startuje automatycznie z "cpus=1" - dlatego Ci się nie restartuje.
Wiec całkiem prawdopodobne jest, że masz Still Waiting - czyli jednak problem z obsługą IDE - i pewnie iPC też na tym utknie.
Spróbuj pokombinować ze zworkami: master, slave, bez zworki...
Tak czy inaczej uruchamiaj wpisując "-v" (iDeneb) lub "cpus=1 -v" (iPC). Wtedy upewnisz się gdzie utykasz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.