Wysłany: 2009-12-18, 13:43 iDeneb v1.6 Problemy poinstalacyjne
Witam,
Zacznę od tego że to moja druga próba zainstalowania OSx86. Pierwsze próby były przeprowadzane za pomocą dystrybucji iAtkos (Kernel Panic). Po zakupie drugiego dysku postanowiłem przeprowadzić drugą próbę, tym razem z dystrybucja iDeneb (v1.6 10.5.8 Lite Edition).
Moja konfiguracja :
1. Procesor - Core2 Duo E7200, (SSE2, SSE3)
2. Płyta główna - Foxconn P35A-S
3. Chipsety - Intel P35/G33/G31 + 82801IR (ICH9R)
4. Karta sieciowa - Realtek RTL8168/8111 Family (zintegrowana)
5. Dźwięk - Creative SB X-Fi Music
7. Grafika - ASUS Radeon HD4850
8. Dysk – SATA2 (AHCI, MBR). Stworzyłem pod windą partycję podstawową o pojemności 25GB, którą ustawiłem jako aktywną. Partycję pozostawiłem jako RAW czyli bez systemu plików. Podczas instalacji OSx użyłem narzędzia dyskowego do sformatowania partycji jako „mac os extended (journaled)”.
Wybrane komponenty:
Wszystko co w standardzie. Jedynie z racji posiadanego sprzętu zaznaczyłem następujące opcje :
Kod:
Driver > Chipset > AHCI SATA/IDE
Video > ATI > ATY_Int
Ethernet > Realtek > RTL8169/RTL8111
Problem :
Na ekranie widać „ugrysione japco” i nic się nie dzieje … A tak na poważnie to w trybie verbose wszystko zatrzymuje się w miejscu :
Kod:
Mac Framework successfully Initialized
Using 10485 buffer headers and 4096 cluster IO Buffet heads
Szukałem rozwiązania I znalazłem opis tego problemu
Pomógł: 227 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4232 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-12-18, 14:23
To jest najprawdopodobniej problem związany z Biosem.
Rozwiązania, które mi przychodzą do głowy:
1. Poszukanie zmodyfikowanego Biosu, do Twojej płyty gł.
2. Podmienić kexty ACPI na te (to właśnie o tym jest mowa w linku, który podałeś):
Kod:
http://dl.dropbox.com/u/750399/OSx86/ACPI_Fix.zip
Niestety, skoro system nie wstaje, to musisz zgrać sobie je np. na Pen Drive'a i zrobić wszystko w terminalu: skopiować kexty do /S/L/E, nadać właściciela i uprawnienia, wywalić Extensions.mkext'a (jeśli jest) i powinno pomóc.
Jeśli nie, możesz jeszcze wywalić kexty od FireWire (wszystkie z FireWire w nazwie). Zamiast wywalać możesz też zmienić rozszerzenie pliku na inne niż .kext - tak jest w tym tutku. Ale zdarzyło mi się korzystać z tej metody i działało bez kastrowania FW, tylko po podmianie kextów ACPI.
Generalnie chyba lepiej byłoby jednak znaleźć gotowy Bios, lub pobawić się w modyfikacje DSDT, które pozwoliłby pozbyć się potrzeby podmieniania systemowych kextów.
Skopiowałem zawartość ACPI_Fix.zip do /System/Library/Extensions oraz usunąłem plik Extensions.mkext z /System/Library
Następnie z poziomu konsoli przypisałem właściciela i uprawnienia do nowo skopiowanych kextów.
Spróbuj odpalić z parametrem cpus=1, jeśli wstanie to możesz mieć aliasy cpu w BIOS'ie i wtedy niestety konieczne jest wgranie zmodyfikowanej wersji lub wrzucenie w konsoli poprawione DSDT na dysk.
Gdy ruszam myszką to widać jakiś ruch na tych paskach, dioda HDD doczytuje co jakiś czas coś z dysku (jak przy normalnej pracy systemu) więc chyba działa tylko z grafiką coś nie tak ??
Klasyczny przypadek błędnego rozpoznania ATI. Masz błędne, lub źle zainstalowany injector do ATI.
BTW - do 4870 - wystarczy do uruchomienia najnowszy PC_EFI 10.5 lub Chameleon RC4, a do 4850 trzeba dodać LegacyControler. Wszystko znajdziesz na stronie np netkasa.
bamasera napisał/a:
Dlaczego nie mogę uruchomić systemu na 2 Cores ?
Jak dla mnie, masz aliasy CPU w BIOS'ie. Potrzebujesz więc albo zmodyfikowanego BIOS'u, albo przynajmniej po uruchomieniu systemu wygeneruj DSDT.aml za pomocą DSDT Patcher GUI - to powinno pomóc i nie będziesz musiał wpisywać cpus=1.
1) Dlaczego dla każdej, nawet najmniejszej rozdzielczości mogę ustawić maksymalnie 60Hz odświeżanie ?
2) Nie mogę uzyskać dźwięku na mojej karcie Creative SB X-Fi Music
3) W "About This Mac" pokazuje mi że mam pamięci 667 MHz (pomimo że tak naprawdę mam 1066 MHz), czy to tylko błędna identyfikacja czy pamięci faktycznie pracują na zaniżonych MHz ? Jak to naprawić ? Podczas instalacji iDeneb widziałem takie coś jak [ AppleSMBIOS Patched > AppleSMBIOS 1066 Mhz ] czy to ma coś z tym wspólnego ?
4) W dalszym ciągu nie wiem jak uruchomić system na 2 Core, próbowałem użyć DSDTPatcherGUI (3 opcje do zaznaczenia, mam zaznaczyć wszystkie ?) wygenerowałem nim dsdt.aml które zostało automatycznie podmienione, jednak przy próbie uruchomienia systemu bez cpus=1 dostaję "Should have 2 cores but only found 1"
5) Za każdym razem muszę też uruchamiać system z parametrem -f w przeciwnym wypadku "panic (cpu 0 caller 0x0043913F) "Unable to find driver for this platform \"ACPI\".\n"@/SourceCache/xnu/xnu-1228.15.4/iokit/kernel/IOPlatformExpert.cpp:1407"[/code]
Temat na osobny wątek, nie mniej nie licz na wiele, a raczej na nic... SB do kosza i uruchamiasz pokładową dźwiękówkę.
bamasera napisał/a:
3) W "About This Mac" pokazuje mi że mam pamięci 667 MHz (pomimo że tak naprawdę mam 1066 MHz), czy to tylko błędna identyfikacja czy pamięci faktycznie pracują na zaniżonych MHz ? Jak to naprawić ? Podczas instalacji iDeneb widziałem takie coś jak [ AppleSMBIOS Patched > AppleSMBIOS 1066 Mhz ] czy to ma coś z tym wspólnego ?
Szukasz na tym forum wątków o "smbios.plist" a w nich jak edytować ten plik aby dzięki temu pokazywał w About to co faktycznie posiadasz.
bamasera napisał/a:
4) W dalszym ciągu nie wiem jak uruchomić system na 2 Core, próbowałem użyć DSDTPatcherGUI (3 opcje do zaznaczenia, mam zaznaczyć wszystkie ?) wygenerowałem nim dsdt.aml które zostało automatycznie podmienione, jednak przy próbie uruchomienia systemu bez cpus=1 dostaję "Should have 2 cores but only found 1"
Jak byś załączył wynik działania DSDT Patcher GUI w pierwszym podejściu jakie zrobiłeś - bez jeszcze wygenerowania czegokolwiek, to mogę zobaczyć co jest w środku, może jest jakiś błąd który powoduje problemy z uruchomieniem na dwóch rdzeniach... rzadko bo rzadko ale zdarza się że oprócz usunięcia samych aliasów CPU trzeba jeszcze dodatkowo pozmieniać trochę kod.
bamasera napisał/a:
5) Za każdym razem muszę też uruchamiać system z parametrem -f w przeciwnym wypadku "panic (cpu 0 caller 0x0043913F) "Unable to find driver for this platform \"ACPI\".\n"@/SourceCache/xnu/xnu-1228.15.4/iokit/kernel/IOPlatformExpert.cpp:1407"
Napraw uprawnienia, błędy na dysku, wygeneruj jeszcze raz mkext'a. Na koniec możesz przelecieć system kext utility.
3)Sprawdziłem właścicieli i uprawnienia.
4)Reboot z opcjami -v -f (aby usunąć cache)
5)Wcześniej próbowałem instalować jszcze PC EFI V10.3 od netkasa jednak nie wiem czy miało to jakiś wpływ
Od tej pory mogłem już używać wyższej rozdzielczości, jednak wciąż nie działało QE/CI. Przełom nastąpił dopiero po odwiedzeniu strony netkasa i zainstalowaniu paczki QE_CI_Exotic_cards_10.6.1.pkg
Jak byś załączył wynik działania DSDT Patcher GUI w pierwszym podejściu jakie zrobiłeś - bez jeszcze wygenerowania czegokolwiek, to mogę zobaczyć co jest w środku, może jest jakiś błąd który powoduje problemy z uruchomieniem na dwóch rdzeniach... rzadko bo rzadko ale zdarza się że oprócz usunięcia samych aliasów CPU trzeba jeszcze dodatkowo pozmieniać trochę kod.
Nie wiem czy o ten plik chodzi … to najwcześniejszy jaki znalazłem. (dsdt.dsl)
Kod:
http://www.wklejto.pl/51211
Nie wiem czy postąpiłem właściwie, ale zainstalowałem Chameleon-2.0-RC2-r640 razem z fixami (wcześniej miałem Chameleon 2.0 RC4). System można teraz uruchamiać na 2 rdzeniach, ale ładuje się znacznie dłużej. Najdłużej zatrzymuje się na linii 107
Kod:
kextd[10]: IOKitWaitQuiet() timed out waiting to write kernel symbols
Pojawił się jeszcze jeden problem po instalacji Chameleon-2.0-RC2-r640 : Czasami po uruchomieniu systemu nie działa jakieś urządzenie USB. Dopiero po odłączeniu i ponownym przyłączeniu urządzenia działa ono poprawnie.
Prosiłbym do zajrzenia do zerknięcia w logi i stwierdzenia na jakie problemy napotyka system przy starcie (system.log)
Nie wiem czy o ten plik chodzi … to najwcześniejszy jaki znalazłem. (dsdt.dsl)
Niestety ten sajt który podałeś "nie działa poprawnie"... wywala jakiś błąd w .js.
Spakuj całą zawartość session z dsdt patcher Gui... nie sam dsdt.dsl, bo nie wiem czy jest to oryginał czy już "nadgryziony" patcherem... rzadko, ale i patcher potrafi się pomylić... I taką paczkę dołącz to tego wątku jako załącznik.
bamasera napisał/a:
Nie wiem czy postąpiłem właściwie, ale zainstalowałem Chameleon-2.0-RC2-r640
RC2 baaaardzo słabo obsługuje Snow... tak naprawdę najlepiej działa Snow na PC_EFI 10.5 lub najnowszym RC4 chameleon'ie.
Tak jak przypuszczałem... DSDT Patcher nie usunął wszystkich aliasów CPU. W załączniku poprawiony na szybko DSDT, powinien teraz OS X uruchomić się bez użycia disablerów, nullcpu itp, oraz bez cpus=1 czyli powinien działać na wszystkich rdzeniach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.