Pomógł: 227 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4232 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-07-09, 13:23
Co to jest Chameleon 0.2 ?
Jeśli ma to być 2.0, to po wybierać SMBIOSResolver, który w tym momencie nie zadziała?
Co ma niby ma dać DSDT.aml przy zmodyfikowanym Bios'ie?
Pisałem, żebyś tego tutka napisałe w wątku ArkaJ i że jak będzie ok to go przeniesiemy. Pospieszyłeś się i teraz laborman może powiedzieć: "a nie mówiłem"
Niestety wyłazi z tego tutka brak wiedzy w temacie. W efekcie jest z niego tyle pożytku, co i szkody.
Mam więc prośbę byś przed pisaniem teraz 3ciego tutka, dał sobie na wstrzymanie. Przynajmniej dopóki nie dowiesz się ,co oznacza każda opcja, którą wybierasz i do czego ona służy.
Podaje tylko oznaczenia jakie widnieją w momencie instalacji jest to wersja 2.0 oczyścicie
Ok Ok już nic nie będę pisał.Masz racje za mało dni siedzę w temacie ale sugerowałem się tym co mi sam pisałeś w moim temacie instalacji co byś wybrał.Ale chyba bez potrzeby jest taki ostry koment tym bardziej wiesz ze nie każdy zdobywa wiedzę w kilka dni zamiast slow ostrej krytyki należało by bardziej poprawić tutka z zaznaczeniem co i jak by reszta sie uczyła taka jest moja opinia
Wysłany: 2009-07-09, 14:16
velchinaski napisał/a:
sugerowałem się tym co mi sam pisałeś w moim temacie instalacji co byś wybrał.
Sęk w tym, że nie wnikasz czego te rady dotyczą.
Np. o SMBIOSResolver.kext pisałem, ale w kontekście instalacji iDeneba, gdzie masz Chameleona 1 i ten kext się przydaje. Polecam lekturę forumowego wątku o Chameleonie 2
O DSDT pisał w tamtym wątku 314TeR... nie doczytałeś.
velchinaski napisał/a:
Ale chyba bez potrzeby jest taki ostry koment tym bardziej wiesz ze nie każdy zdobywa wiedzę w kilka dni.
Oczywiście - każdy kiedyś zaczynał. Problem w tym, że zamiast więdzę zdobywać - czyli więcej czytać - więcej piszesz. Nawet ze swojego własnego wątku chyba nie wszystko przeczytałeś
Nie chcę Cię zmiechęcać do pisania w ogóle - jeśli chcesz pomagać to pisz, jak najbrdziej. Ale to czego jesteś pewien, wiesz dlaczego, po co itp.
velchinaski cos to nie halo ze po instalacji jakis wynalazkow w stylu iDeneb i iAtkos piszesz tutki ze te systemy wspaniale dzialaja stabilnie bez bledow i polecasz je do instalcji tak jakos czytam i nie wierze zobaczyles logi czy to dobrze dziala jak sie zachowuje w sieci po instalcji programow czy oby wszystko jest tak wspaniale?:)
z hackiem na pc jest jeden maly problem
nie zawsze dziala tak jabysmy chcieli nawet jesli instalacja sie powiedzie i system odpali to wcale nie znaczy ze bedzie dzialal dobrze czy jestes w stanie zagwarantawac szczesliwym posiadaczom tej "przecudownej plyty glownej " jaka jest ASROCK ze ich hack na niej zainstalowany bedzie dzialal stabilnie i spelni oczekiwania ?
jesli tak ? napisz pelny tutorial podaj specyfikacje kompa na ktorym instalowales przetestuj dokladnie a my taki tutek chetnie przyklejimy
pozdrawiam
_________________ Dell Inspiron 1720 - Snow 10.6.5 and Snow Server 10.6.5
No tak kolejny administrator mogłem sie spodziewać kolejnego ataku !!!
Nigdzie nie napisałem ,ze system dziala bez zadnych bledow jedynie napisalem co trzeba zainstalowac by system nam sie podnisol jak nie umiesz czytac kolego scg32 to zapraszm raz jeszcze do przeczytania watku
Sek w tym ze na tym forum co niektorzy potrafia sie tylko wymadrzac co to nie oni ,brakuje czegos co nazywa sie serdecznosc w stosunku do nowych użytkowników
Na insanelymac ten sam wpis przyjęto z dużą serdecznością nawet podziękowano mi za wkład oraz dodano od siebie pewne sprawy
Może mój tutek nie jest bez błędów bo każdy je popełnia ,ale na pewno pomoże koledze ArekJ by mógł bez żadnych przeszkód postawić sobie system i pracować na nim . A jak sie system zachowa tego nawet nie wie żaden z was
Nigdzie nie napisałem ze jest to "przecudowna płyta" ale uważam ze jak za swoja cenę warta jest zachodu i nie jedną firmowa prześcignie w stabilności
Ale u nas w kraju przyjęło się wychwalania co to ja mam :)Ja jestem zadowolony z tej płyty wcześniej posiadałem firmowe ASUS SOLTEK i ect i ich żywotność była bardzo słaba i jakość choć jak przystało na renomowana firmę niska
Jeśli oceniasz płyty główne po firmie to zapewne sie grubo mylisz bo czasem z takiej niszowej sprawy można dużo uzyskać
Ale nie chce zaśmiecać tego wątku takimi postami
Chciałbym tylko by co niektórzy administratorzy zaczęli naprawdę pomagać a nie tylko krytykować bo takimi postami jak popisał sie scg32 niczego nie wnosi i tez kompletnie nie pomaga koledze !!!!
Ostudźcie głowy... to nie miejsce na ciągnięcie dyskusji w tej formie.
velchinaski, Chwała że Ci się chce i zrobiłeś poradnik tak jak potrafiłeś najlepiej. Chłopaki zapewne nie mieli na celu wytykania Ci błędów, a jedynie zwrócenie uwagi że pewne części powinny zostać jeszcze poprawione i uzupełnione, aby nikt korzystający z tego poradnika nie miał wątpliwości co i po co jest...
Moja szybka propozycja, przeniosę ten poradnik do działu o instalacji Leoparda, tam będziesz mógł wszystkie uwagi zebrać w jeden pierwszy posta, na spokojnie uzupełnić. Jeśli potrzebujesz pomocy to pisz, chętnie pomogę jak potrafię.
Finalną wersję przeniesiemy do poradników, bez reszty tej zbędnej komentologii...
Uuu widzę przytyki do moich poprzednich postów, choć na gg chyba sobie to wyjaśniliśmy. Szkoda że piszesz o moderatorach w liczbie mnogiej bo z mojej strony nie było słów krytyki do meritum tutorialu tylko do formy. Musisz także założyć, że na forum będącym nośnikiem wymiany myśli i poglądów może się komuś nie spodobać to co robisz. Każdy ma prawo wyrazić swoją opinię i nie koniecznie podzielać nasz punkt widzenia.
Ci "niektórzy" moderatorzy, bo jak mniemam jest ich więcej, poddali straszliwemu atakowi Twój tutorial co jak sugerujesz jest rzucaniem kłód pod nogi początkującym i brakiem zrozumienia. Mówiąc za siebie, jeżeli w moim poście dotyczącym tutorialu znajdziesz symptomy "wymądrzania się", "braku serdeczności" itp. zachowań daj znać, bo może ja jestem tak zaślepiony że tego nie dostrzegam.
Przesyłam pozdrowienia STALIN tego forum Laborman.
świetnie 314TeR dziękuje bardzo za zrozumienie .Jasne zróbmy tak by ktoś mógł w przyszłości wykorzystać to na szybkie postawienie systemu.Może sam zmienisz to co uważasz za błędne lub formę wyboru samemu użytkownikowi typu możne zainstalować lub też nie
POZDR dajmy
Zmodyfikuj pierwszy post zawierający instrukcje instalacji, nanieś na niego poprawki jakie były zgłaszane... dołącz informację i linki do DSDT.aml, tak aby wszystko było w jednym miejscu. Jak to zrobisz to go "podrasuję" jeśli będzie potrzeba i się przeniesie się go do poradników.
Wysłany: 2009-07-10, 11:40
velchinaski, Mi chodzi o to, że piszesz tutorial w poradnikach. Potem ktoś pisze co by warto przemyśleć, a Ty już walisz kolejny tutorial - poprawiający kilka rzeczy, ale jednocześnie zawierający kolejne nieścisłości. Z jednej strony każdy tutorial jest cenny. Jednak z drugiej, gdy ktoś będzie z niego (nich) korzystał, to może na, jego podstawie dojść do błędnych wniosków - co jest potrzebne i do czego służy.
O vanilli musiałem napisać chyba 5 czy 6 postów, żebyś spróbował. Podobnie było z biosem... Ale koniec końców, chyba jednak przyznasz, ze te nasze rady, choć okropnie przemądrzałe, nie są takie złe
Poprawek w tutku niestety za Ciebie nie zrobimy, przynajmniej nie wszystkie, bo nie mamy jak ich przetestować. Wszystko w Twoich rękach. Masz partycję testową, więc walcz.
Jak czegoś nie rozumiesz - pytaj (tylko na forum)
Jeśli instalujesz Chameleona 2 przeczytaj najpierw o Chameleonie 2 - tylko koniecznie do końca:
Sama instalacja przez dystrybucje powoduje, że pewne rzeczy dzieją się automatycznie - czyli zawsze nie wiemy gdzie co jest. W jaki sposób instaluje się bootloader i co w związku z tym dzieje się w Extra?
Nadal nie wiem czemu ma służyć DSDT.aml po zmodyfikowaniu biosu?
scg też ma trochę racji, bo warto taki system przetestować, zanim podasz ludziom receptę na sukces...
Nie wiemy czy i jak działa u Ciebie USB, sleep, restart, shut down?
Zaintsaluj też jakąś "krowę" typu Photoshop czy Illustrator (wersja 30-dniowa do pobrania ze strony Adobe) i zobacz na ile stabilnie to działa przy obróbce dużych plików.
sleep działa restart i ect tez nie używam PS tylko Aperture i tez działa bez przeszkód jak na razie jestem bardzo zadowolony z systemu Jak cos zauważę dam znać nad tutkiem popracuje w chwilach wolnego czasu niestety rodzina wzywa nie tylko sam komputer POZDR
Zauważyłem jeden błąd nie mogę za żadne skarby zalogować się na swój iDisk :(
Wyskakuje okienko z logowaniem wbijam dane i nie jest podświetlone zaloguj się :(
Czym to może być spowodowane ????Na iDeneb bez problemów się logowałem
POZDR
Tu jest rozwiazanie ale nie wiem czego dotyczy ten kext ?Czy to pomoze w moim przypadku ? I skad go sciagnac ?
nie korzystam z tego ale problem jest taki ze jak przejdziesz na angielski jezyk jako glowny to zalogujesz sie bez problemu , przynajmniej ja tak mialem :):) kiedys dawno temu
jest to kwesia uprawnien prawdopodobnie blad tego distro , tylko ja ja to mialem to nie bylo jeszcze tego iAtkosa chyba to bylo na jakims kalawayu
uwazaj zeby ci kasy nie pociagli z karty ?:) bo sie zdziwisz:) jak sie skonczy okres probny
chyba ze oplacasz:):)
ja osobiscie korzystam z dropboxa swietnie dziala na maku
pozdrawiam
_________________ Dell Inspiron 1720 - Snow 10.6.5 and Snow Server 10.6.5
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.