Wysłany: 2009-10-24, 14:45 Instalacja iDeneb na Samsung NC10 bez DVD/CD?
Po pierwsze to nazywam się Marek i jestem świeżutkim członkiem forum, pozdrawiam całą grupę fajnów projektu osx86.
Teraz już konkretnie, posiadam netbooka Samsung NC10 (fajny sprzęcik) który nie posiada żadnego CD/DVD-ROM'u a chciałbym zainstalować sobie na nim iDeneb 10.5.5 lub nowszy (10.5.5 już mam bo kiedyś ściągałem) no i mam pytanie czy komuś udało się zainstalować w jakiś inny sposób niż z dvd? Najlepszym rozwiązaniem była by instalacja z pendrive albo z dysku twardego. Dodam że na tym lapku mam Debiana instalowanego z pendrive, lecz do tego potrzeba tylko obraz jądra i plik iso, a w przypadku iDeneb to nie mam pojęcia... W necie znalazłem bardzo dużo opisów instalacji iDeneb na moim sprzęcie, zarówno na youtube jak i na forach fanów nc10 są opisy instalacji lecz one odnoszą się do podłączenia zewnętrznego dvd. Dodam także że nie mam żadnego komutera na macu, do dyspozycji mam debiana i ewentualnie WIN XP na innym kompie.
Oczywiście sprawdziłem, mój sprzęt jest obsługiwany, znaczy są problemy z wi-fi ale wszystko da się zrobić i system działa.
Macie jakieś probozycje, może komuś udało się zainstalować?
Obraz instalacyjny systemu Mac OS X (nie ważne czy dystrybucja czy retail) można odtworzyć nie tylko na płytę DVD, ale też na dysk twardy, czy klucz USB. Niestety w większości przypadków potrzeba do tego jakiś komputer z Mac OS X.
Ja chcąc najszybciej rozwiązać ten problem bym użył przejściówki USB -> ATA i za pomocą niej podłączył zewnętrzny napęd DVD, ale jak rozumiem nie posiadasz nic takiego...
Sprawdź czy na tym innym komputerze z XP, w ogóle da się uruchomić instalację Mac OS X z płyty... nie będziemy go instalować na nim, ale potrzebujemy się dostać do jednego narzędzia: Disk Utility. Jak Ci odpali instalacja, to za pomocą jej odtworzymy obraz dystrybucji na pendrive'a i niestety trzeba będzie ręcznie z konsoli zainstalować chameleona/pc_efi, ale jak widzę linuxa instalowałeś, więc podstawy konsoli znasz... Na szczęście to tylko 3 komendy...
No na innym pc bootuje z cd, czyta coś z dvd i reset (logo maca), co do komend to spoko, debiana i inne systemy unix znam bardzo dobrze.
Ewentualnie ta przelotka, ale teraz jej nie wytrzasne, musiałbym na allegro zamówić, a zanim przyjdzie to gdzieś dopiero za tydzień bym usiadł.
Na drugim laptiopie to samo, logo maca, pomyśli i taki znak że błąd (zakaz postoju) i kapota... Chyba będę musiał jednak kupić tę przelotkę, można ją dostać w jakimś Media Markt, Saturn itp?
Co do adaptera, zanim kupisz dokładnie go obejrzyj... napędy DVD mają bardzo blisko złącze zasilania i niektórych przejściówki są za szerokie i nie dają się podpiąć bo kolidują z wtyczką do zasilania...
Wracając do tematu... Jak nie masz dostępu do Mac OS X, to musisz doprowadzić do sytuacji że na którymś komputerze odpali Ci się instalator... wtedy można zrobić resztę dwoma drogami:
1. Odtworzyć obraz dystrybucji na pendrive i zainstalować chameleon'a, potem tak przygotowany klucz odpalasz w netbooku i instalujesz z niego jak z płyty...
2. Podłączyć HDD z netbook'a np za pomocą przejściówki s/ata-usb do komputera na którym odpaliłeś instalację i zwyczajnie zainstalować Mac OS X na tym dysku.
Mac OS X to nie windows... nie ma rejestru nie ma innych śmieci itd... możesz do zainstalować nawet na oryginalnym Mac'u a potem podłączyć do haMac'a i łachy nie robi, jak jest zainstalowany chameleon i parę kextów to musi wstać...
PS Odpalaj instalator z parametrem -v i powiedz co tam wypisuje...
PSS Podaj specyfikacje komputerów, może one nie pozwolą na odpalenie instalacji...
Dziękuje za całą pomoc, jednak chyba wole kupić samą przelotkę bo taniej, a nie zależy mi na rozmiarach, bo i tak będę go używał tylko do instalacji, jak już zainstaluje to postaram się zrobić tego pendrive.
A tak na marginesie czy Mac bardzo się różni w obsłudze do linuxa, czy można instalować aplikacje tak jak na linuxie przez polecenia w konsoli i ogólnie działać tylko na konsoli? Bardzo jestem przyzwyczajony do pracy praktycznie na tylko i wyłącznie terminalu, nawet czasem bez trybu graficznego na moim debianku.
Aha czy ten zestaw będzie dobry? Wiem że jakiś bardziew chiński ale powinno pacać:
A tak na marginesie czy Mac bardzo się różni w obsłudze do linuxa, czy można instalować aplikacje tak jak na linuxie przez polecenia w konsoli i ogólnie działać tylko na konsoli? Bardzo jestem przyzwyczajony do pracy praktycznie na tylko i wyłącznie terminalu, nawet czasem bez trybu graficznego na moim debianku.
I tak i nie...
Tzn, tryb graficzny to podstawa używania Mac OS X, ale też w tym trybie jest tylko esencja ustawień, a nie natłok jak w windows... Tylko tryb graficzny odróżnia Mac OS X od freebsd... jak zależy ci na konsoli, używaj freebsd...
Instalacja programów w Mac OS X, to jedynie przeciągnięcie ikony programu do teczki programów... koniec.. to cała instalacja...
Mecin napisał/a:
Aha czy ten zestaw będzie dobry? Wiem że jakiś bardziew chiński ale powinno pacać:
Jak fizycznie da radę podpiąć i sprzedawca gwarantuje działanie napędu podłączanego przez USB, to będzie działać.
No to dziękuje za wszystko, jak ten kabel przyjdzie i coś wymodzę to napiszę czy mi się udało czy nie. Co do obsługi to mam nadzieję że znajdę jakiś "terminal" , zobacz mojego Debiana hehe prawie jak mac :P:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.