Wysłany: 2009-07-21, 13:45 Instalacja OK, ale system nie wstaje... STEROWNIKI??
Witam, Mam problem z poprawnym zainstalowaniem Leo na swoim PC. Na początku podaję co mam dokładnie pod maską:
Procesor: Intel Celeron D 336, 2800MHz (SSE, SSE2, SSE3)
Płyta główna: MSI 915P Combo-F (MSI-7058)
RAM: 2x 512MB DDR
HDD: Samsung SpinPoint P120 200GB, Seagate Barracuda 7200.11 500GB (obydwa SATA II)
Karta graficzna: nVIDIA GeForce 7300 LE
Karta sieciowa: zintegrowana
Interfejs audio: Behringer FCA-202 (FireWire)
WiFi: Ralink RT2561 802.11g Turbo Wireless Network Adapter
klawiatura, mysz, etc.
Korzystam z instalacji: Mac.Leopard.10.5.6.OSx86.OpenSource.Distro.v1.1.PPF6-iPC
Do instalatora miałem dołączoną mniej więcej taką instrukcję, która niewiele mi daje :
Kod:
Release Notes for iPC OSx86 Final 10.5.6 V1.1 PPF6
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ISO Size: 4.29GB
Base System: Mac OS X 10.5.4 9E25 Retail
DVD Bootloader: Chameleon 1.0.11
Default installed bootloader: Chameleon 1.0.12 PC_EFI v9
DVD Boot Kernel: Voodoo Kernel 9.5.0 Final Release
MD5 of PPF6 Patched ISO: 723fbe0f7f619e30e4c92c1865450a18
1) For some reason sometimes Extensions.mkext is not always cleared on the first boot causing some kexts not to load. This is easily remedied. If you installed the right drivers and they don't seem to have any effect, boot in, go to /System/Library, find the Extensions.mkext file and delete it. Then restart and keep tapping F8 to open the boot menu. Type in "-f" without quotes and hit enter to rebuild the kext cache. This only needs to be done once.
2) Sometimes even after you install the proper Audio drivers sound still does not work. This is a problem with Mac OS X's default settings. For some reason sometimes by default its switches to the headphone output. To fix this open System Preferences >> Sound >> Outputs and choose Built in speakers.
3) The Chameleon with Boot Image Support bootloader installs the files for a iPC OSx86 boot image, but does not activate it. To activate it please use the following Terminal command:
sudo /BootPicture/SetupBootPicture 1024 768
Some more stuff is in the readme that pops up when you try to install, PLEASE READ IT BEFORE INSTALLING!
i jeszcze takie coś:
Problem wygląda następująco: wrzucam płytę do napędu i bootuję komputer. Po pewnym czasie pojawia się piękny ekran zachęcający do instalacji. Wybieram narzędzia dyskowe i formatuję jedną z wolnych partycji.
Pierwsze pytanie: Który system plików najlepiej wybrać?
Po wybraniu (zazwyczaj pierwszego z listy) systemu plików przechodzę do wyboru składników instalacji.
Pytanie drugie: Czy ktoś może mi doradzić co powinienem wybrać pod moją konfigurację sprzętową z tej listy:
Wybieram to co na chłopski rozum uważam za istotne, chociaż nie jestem ekspertem w tej dziedzinie. Poczytałem co nieco, poszperałem po forach, googlach, etc.
Raz tylko udało mi się strzelić w ustawienia (oczywiście nie pamiętam co dokładnie wybrałem, bo ogólne podniecenie spowodowane podniesieniem systemu wywołało czasową amnezję ) Jeśli nic nie wybiorę w opcji dostosowania instalacji po restarcie system załaduje ekran z jabłkiem w tle. I tak w kółko... czyli kernel zacznie startować, ale zatrzyma się w połowie.
Dodam, że wszystko działało pięknie, ale zachciało mi się aktualizacji Safari, iTunes i całego systemu... Po zainstalowaniu aktualizacji system się już nie podniósł (sytuacja identyczna jak opisana wyżej - ładuje tylko ekran z jabłkiem). Coś jest ze sterownikami, chyba źle dobieram... Pomożecie?
PS Szukałem na forach i google, więc dziękuję pomocnikom w stylu: "było, przeszukaj sobie google..."
Najważniejsze - co system wypisuje jak uruchomisz go w trybie verbose (-v)
Druga bardzo istotna sprawa, to jaki masz kontroler HDD - skoro 915, to pewnie masz ICH5 lub 6. One nie mają trybu AHCI i trzeba doinstalowywać kext do ICHx i/lub intel ATA...
Teraz nie sprawdzę co wypisuje, bo mam czysty dysk ale spróbuję go zainstalować jeszcze raz na tych samych ustawieniach i zobaczę.
Najdziwniejsze jest to, że raz udało mi się go podnieść i jak napisałem chodził cudownie. Sam byłem zdziwiony, że na moim "dziadku" system nie ciął się wcale Niczego wtedy nie musiałem doinstalowywać. Po prostu zakończyłem instalację i system działał poprawnie.
Bardzo chciałbym sobie przypomnieć co wybrałem z tej listy dodatków, ale niestety jest tego tyle że po prostu nie pamiętam. Czytałem, że nie wolno instalować wszystkich sterowników z listy do danego sprzętu, np. jak wybiorę sterownik karty graficznej: 'NVinject 0.2.1 Default' to nie powinienem instalować oprócz tego dodatkowych. Także wybieranie na "łapu-capu", może coś zadziała - odpada.
Podpowiesz mi na co powinienem zwrócić uwagę wybierając elementy z tej listy?
_________________ MSI 915P Combo-F; Intel Celeron D 2,8GHz; 2x 512MB DDR; GF 7300 LE 128MB; Behringer FCA-202
Kernel Voodoo + seatbelt Fix (nie wiem czy twój Pentium D będziałał z kernelem vanilla)
Fixy do ICH - do SATA jak i DO ATA często w nazwie mają: IntelAHCIPort IntelPIIXATA itp.
w/w dwie pozycje są najważniejsze, bez nich nawet nie myśl że system Ci się uruchomi...
Resztę jak system zaskoczy można doinstalować już z poziomu systemu.
Od początku leciałem tylko z kernelem Voodoo i chyba jest to dobry wybór, skoro raz zaskoczył. A te fixy do ICH to w sterownikach do chipsetu tak? Tylko które ostatecznie wybrać? Zaraz załączę fotkę ekranu z miejsca w którym mi się obecnie zatrzymuje.
_________________ MSI 915P Combo-F; Intel Celeron D 2,8GHz; 2x 512MB DDR; GF 7300 LE 128MB; Behringer FCA-202
Super. Wszystko gra
Nie wiesz co mogło być przyczyną tego, że po aktualizacji systemu do ostatniej wersji (online) z powrotem wróciły problemy z odpaleniem systemu? Było dokładnie to samo co na początku. Szybciutko startuje i zacina się przy starcie. Zauważyłem, że nie pojawia się nawet kółko ładowania pod jabłkiem. Po prostu ładuje się tylko ta szara tapetka na wstępie. Wiem, że to zapewne za mało informacji i musiałbyś zobaczyć na żywca co się pojawia przy uruchomieniu w trybie verbose, ale chyba nie ma możliwości wyciągnięcia jakiegoś pliku LOG z tego co on tam wypisuje.
Może komuś przytrafiła się podobna sytuacja i wie jak sobie z nią poradzić?
Tak czy siak, wielkie dzięki za wskazówki. +4U
Pomógł: 227 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4232 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-07-21, 19:49
Ani to nie jest windows, ani Ty nie masz mac'a...
Jak używasz zmodyfikowanego systemu - i to mocno, bo masz zmieniony kernel, czyli jądro systemu - to nie możesz beztrosko korzystać z aktualizacji dla oryginalnych komputerów apple... Przeczytaj wątki o tym jak wygląda update i jak go zrobić nie psując sobie systemu w przypadku Twojej konfiguracji - przede wszystkich chodzi o kernel Voodoo.
Oczywiście rozumiem, że naginam ten system do granic żeby poszedł na moim komputerze, do współpracy z którym nie został przecież stworzony. Wydawało mi się, że jest tutaj kwestia tylko tego, że przy instalacji aktualizacji nie są instalowane te wszystkie "dodatki", które instaluję na początku i można to jakoś dograć. Pytanie tylko: jak? skoro system mi się nie podnosi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.