Wysłany: 2009-04-21, 17:30 Leo na Pavilion dv6820ea
Piszę bo już naprawdę skończyły mi się opcje.
Próbowałem zainstalować iDeneb 1.4 z uwagi na całkiem interesujące sterowniki do sieci bezprzewodowej i przewodowej. Niestety ciągle podczas uruchamiania się systemu pojawiał się "Still waiting for root device". Szperałem dużo po internecie, próbowałem różnych komend i systemów (iAtkos 4a, Leo4all 4.1) i dopiero ten ostatni udało mi się uruchomić dzięki komendom: idlehalt=0 cpus=2.
Niestety pod Leo4all nie działa mi internet który jest mi potrzebny :(
Jakie jest wyjście z tej sytuacji?
próbowałem zgrać drivery z płyty iDeneb 1.4 ale niestety nie działają (lub nie mają prawa zadziałać, bo iDeneb ma system 10.5.6, a Leo4all ma 10.5.4)
Jestem początkujący w tym, bardzo mi się spodobał fakt uruchomienia systemu mac os na moim laptopie i ciągle kombinuję aby coś niecoś fajnie to działało.
Czy jest jakiś sposób na to aby iDeneb 1.4 zadziałał na moim lapku?
PS: Grzebanie w BIOS odpada, bo posiadam PhoenixBIOS w którym conajwyżej godzinę mogę zmienić
Musisz zacząć od dokładnego rozpoznania jaki masz sprzęt, jaką masz sieciówkę i dokładnie kontroler SATA/IDE. Ale zaczął bym od rozpoznania jaką masz sieciówkę - sprawdź pod windows i poszukał do niej rozwiązań... to że iDeneb ma do niej sterownik, nie oznacza że on w ogóle będzie działał.
00:06.0 Ethernet controller: nVidia Corporation MCP65 Ethernet (rev a3)
03:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications Inc. AR242x 802.11abg Wireless PCI Express Adapter (rev 01)
to pokazuje mi ubuntu
na windzie zdaje się mam Atheros 5007 jako bezprzewodowy internet
AMD są bardzo kapryśne a do tego w połączeniu ze starszymi NVidiami albo ATI to massakra, ale nie takie rzeczy widziałem i pozornie na beznadziejnych sprzętach ludzie odpalają OS X
Musisz szukać dystrybucji dedykowanej AMD, uniwersalne działają z różnym skutkiem, czytaj często wcale. Ta którą masz właśnie jest dedykowaną dla AMD, możesz spróbować zainstalować inną, ale po swoich doświadczeniach już wiesz, że czasami to niemożliwe.
Z tego co czytałem to niektórym działa niektórym nie ...
Próbowałem tego XxX ale niestety tak jak w przypadku iDeneb i iAtkos - "Still waiting for root device" :(
tak więc ciągle bez internetu :(
Pomógł: 235 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-04-22, 15:26
qrczak napisał/a:
Southbridge ID0442
Co to za dziwo? Pewien jesteś, że tak się nazywa ten mostek?
Wcześniej instalowałeś distro pod AMD (Leo4All 4.1), które "domyślnie" wspiera chipsety nforce.
Natomiast w dystrybucjach uniwersalnych (iDeneb, iAtkos...) musisz odpowiedni sterownik wybrać przy instalacji. "Still waiting..." wskazuje, że przyczyną problemów może być właśnie to.
Więc pytanie czy i co wybrałeś w instalatorze?
udało mi się z internetem
znalazłem jakieś nowe nForceLAN i działa internet kablowy
po wrzuceniu jakiś ciekawych driverów pod Atheros wykrywa mi kartę ale nie wykrywa mi żadnych sieci ale jakiś postęp
Jeśli chodzi o jakie rzeczy wybrałem w instalatorze to takie same we wszystkich instalkach
z pamięci: "nForceATATest"
i różne konfiguracje fixów (dla iDeneb próbowałem z seatbelt_fix, voodoo, vanilla + amd patch)
bez rezultatów
na szczęście Leo4all zaczyna jakoś mi już działać
EDIT: Przy okazji mam pytanko. Bo system mi wykrył aktualizacje systemu do wersji 10.5.6. Słyszałem że jeśli się zaktualizuje system, to mogą wyniknąć problemy i się w ogóle nie włączyć. Czy to prawda ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.