Wysłany: 2008-12-07, 17:24 Logowanie na konto uzytkownika root w trybie graficznym
Witam
Mało kto wie albo wszyscy wiedzą a nikt tak nie robi , można sie zalogować na konto root w OSX w trybie graficznym
Potrzebne to jest miedzy innymi do pracy z kextami nie trzeba się martwic o uprawnienia i o ciągle podawanie haseł
Pewnie może jest i inny sposób ale ten jest prosty łatwy i przyjemny
Co należy zrobic ?
Należy wejść w Preferencje Systemu i Konta jeśli jest zabezpieczone "kłódką" odbezpieczamy !!
Po lewej stronie mamy konta użytkowników klikamy na dole Opcje Logowania i zaznaczamy Włącz szybkie przełączanie
w okienku poniżej ustawiamy użytkownika
Zabezpieczamy "kłódkę" Zamykamy i teraz u góry koło zegarka powinna nam sie pojawić nasza nazwa Użytkownika jeśli tak się nie stało
to się przelogowujemy
powinno to wyglądać tak:
Teraz klikamy właśnie na tą nazwę i wybieramy Okno logowanie
Wybieramy Other i logujemy sie jako root i hasło takie samo jak mamy !!!
Po chwili ukaże nam się Desktop root-a
Teraz mamy zalogowanych dwóch Użytkowników przełączamy sie miedzy nimi klikając na nazwę u góry po prawej !
Podajemy hasło ekran nam się elegancko odwraca i znów jesteśmy na swoim koncie
Dla zainteresowanych katalog domowy root znajduje się w /var/root,możemy tutaj bawić się dowolnie systemem nie martwiąc się o uprawnienia ,trzymać swoje skrypty itp.. katalog oczywiście jest niedostępny dla zwykłego użytkownika !!
Ten sposób wydał mi się bardzo przyjazny więc postanowiłem go opisać
pozdrawiam
_________________ Dell Inspiron 1720 - Snow 10.6.5 and Snow Server 10.6.5
Bardzo fajna sprawa, co do ukrytych smaczków ja ostatnio buszując po ustawieniach systemowych znalazłem mocno rozbudowany system kontroli rodzicielskiej i też byłem zdziwiony że coś takiego się przede mną ukryło - opcje ustawień godzinnego limitu dziennego (po którym mak sam się wyłącza ), kontroli Mail/Safari/iChata, logi co dziecko robiło w każdym momencie; jest nawet uproszczony Finder. Z drugiej strony widać że amerykanie nie potrafią rozmawiać ze swoimi dziećmi.
_________________ ---
PC: Core2duo 2,6GHz / 3GB RAM / nV 8800GT 512MB / 400GB / HP w2207h / Hack OS X 10.5.5 EN/日本語 + Windows XP SP3 PL
Portable: iBook G4 1,33 GHz 12" / 1536 MB RAM / 40GB / nV 9550 32MB / Mac OS X 10.5.5 PL / Nano 4G 8GB
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.