Forum OSx86 - instalacja Mac OS X na PC Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Przesunięty przez: rzooff
2011-04-08, 12:21
Logowanie na konto uzytkownika root w trybie graficznym
scg32 
Myślę więc jestem...

Wysłany: 2008-12-07, 17:24   Logowanie na konto uzytkownika root w trybie graficznym

Witam

Mało kto wie albo wszyscy wiedzą a nikt tak nie robi :) , można sie zalogować na konto root w OSX w trybie graficznym
Potrzebne to jest miedzy innymi do pracy z kextami nie trzeba się martwic o uprawnienia i o ciągle podawanie haseł
Pewnie może jest i inny sposób ale ten jest prosty łatwy i przyjemny :)

Co należy zrobic ?

Należy wejść w Preferencje Systemu i Konta jeśli jest zabezpieczone "kłódką" odbezpieczamy !!
Po lewej stronie mamy konta użytkowników klikamy na dole Opcje Logowania i zaznaczamy Włącz szybkie przełączanie
w okienku poniżej ustawiamy użytkownika

Zabezpieczamy "kłódkę" Zamykamy i teraz u góry koło zegarka powinna nam sie pojawić nasza nazwa Użytkownika jeśli tak się nie stało
to się przelogowujemy :)

powinno to wyglądać tak:

Teraz klikamy właśnie na tą nazwę i wybieramy Okno logowanie
Wybieramy Other i logujemy sie jako root i hasło takie samo jak mamy !!!

Po chwili ukaże nam się Desktop root-a :)

Teraz mamy zalogowanych dwóch Użytkowników przełączamy sie miedzy nimi klikając na nazwę u góry po prawej !
Podajemy hasło ekran nam się elegancko odwraca i znów jesteśmy na swoim koncie :)

Dla zainteresowanych katalog domowy root znajduje się w /var/root,możemy tutaj bawić się dowolnie systemem nie martwiąc się o uprawnienia ,trzymać swoje skrypty itp.. katalog oczywiście jest niedostępny dla zwykłego użytkownika !!

Ten sposób wydał mi się bardzo przyjazny więc postanowiłem go opisać :)

pozdrawiam

MichuNeo 

Wysłany: 2008-12-11, 01:22   

Bardzo fajna sprawa, co do ukrytych smaczków ja ostatnio buszując po ustawieniach systemowych znalazłem mocno rozbudowany system kontroli rodzicielskiej i też byłem zdziwiony że coś takiego się przede mną ukryło - opcje ustawień godzinnego limitu dziennego (po którym mak sam się wyłącza :mrgreen: ), kontroli Mail/Safari/iChata, logi co dziecko robiło w każdym momencie; jest nawet uproszczony Finder. Z drugiej strony widać że amerykanie nie potrafią rozmawiać ze swoimi dziećmi.

Odpowiedz do tematu