Chameleona nie instalowałem bo sie po prostu wystraszyłem ledwo ogarniam tą całą zabawe z instalacją maca a tu jeszcze by mi doszły problemy z bootloaderem. Wolałem tradycyjnie bo wydaje mi się że taki graficzny interfejs kameleona sie moze długo ładować i w dodatku nie wiem jak to tam wygląda z ustawieniem czasu na wybór systemu.. a normalnie bym sobie ustawił 2-3 sekundy na wybór i domyślny windows, żebym nie musiał czatować przy kompie i za kazdym razem wybierać windows (nie wiem czy wiesz co mam na myśli). No ale widze że i tak nie mam wyjścia a poza tym pewnie chameleon też ma takie ustawienia...
Jak się włączył Twój Chameleon z płytki to oczywiście chciałem odpalić w verbose ale ten elegancki interfesjs bez konsoli do wpisywania spowodował że nie bardzo wiedziałem jak :P
Co do płyty głównej to everest pokazuje tylko to co w załączonym obrazku, nigdzie na necie nie moge znaleźć jak sprawdzić Devide Id chipsetu.
Bardzo chętnie pokazałbym który kext sprawia że instalator w ogóle sie uruchamia ale też nie bardzo wiem jak to sprawdzić - szukać w tych napisach lecących podczas uruchamiania w verbose? Odpalę instalator jeszcze raz i spróbuje zrobić screena, może to coś pomoże.
Pomógł: 235 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-04-09, 12:26
Scarlet napisał/a:
wydaje mi się
No tak, to jest argument nie do obalenia
Wszystko robi się przez wpisy w com.apple.Boot.plist - albo ręcznie, albo aplikacją Lizard albo przez prefpane...
Jak wciśniesz strzałkię w dół to masz menu i tam wybierasz sobie tryb Bootowania - m.in. verbose...
Dalsze ewentualne sprawy związane z Bootloaderem -> do odpowiedniego działu / wątku. Bo tak narobimy tylko bałaganu!
Scarlet napisał/a:
nigdzie na necie nie moge znaleźć jak sprawdzić Devide Id chipsetu.
Poszukaj pod hasłem "lspci". Jeśil masz działający 10.5 to możesz użyć OSx86Tools -> View PCI Device / Vendor ID.
Wynik wklej do postu i zobaczymy, o co chodzi.
Scarlet napisał/a:
Bardzo chętnie pokazałbym który kext sprawia że instalator w ogóle sie uruchamia ale też nie bardzo wiem jak
Poszukaj albo w /Extra/Extensions albo /S/L/E masz gdzieś albo AppleIntelPIIXATA.kext albo ICHx.kext.
No więc tak: zainstalowałem drugi raz tego iatkosa, tym razem zostawiłem chameleona v2 zaznaczonego (oczywiście easy bcd wczesniej zdeaktywowałem), instalacja się dokończyła, komp resetnał i od razu zaczął ladowac windows...
Z tym chipsetem jeszcze sie troche pomecze, ale jak znajde to ID to dam znać.
W każdym razie w międzyczasie puścilem płytke ze snowem 10.6 i wprawdzie dłuugo mielił (dużo dłuzej niż 10.5.7) ale w końcu odpalił ten instalator. Zostawiłem to co było zaznaczone (dziwne bo nawet kernela nie było do wyboru?) i zainstalowałem.
W Easy BCD znów ustawiłem zeby do wybory był też mac i udało się, snow odpalił
Tylko że poniewaz instalator był jakiś mocno okrojony to chyba brakuje mi sterów do wszystkiego...
Żeby nie śmiecić, jak sam zauważyłeś, założylem wątek w odpowiednim dziale, bo teraz dyskusja dotyczy systemu Snow Leopard 10.6:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.