Wysłany: 2010-04-07, 17:09 n00b - instalacja 10.5.6 na HP Pavillion dv7 1299ew
Witam wszystkich!
Jestem nowym członkiem forum, choć odwiedzam je od dłuższego czasu.
Udało mi się już na różnych komputerach próbnie zainstalować Leoparda, ale kiedy wziąłem się za ostateczną i najważniejszą instalację na moim laptopie, utknąłem totalnie...
Wersja, której używam i dotąd nie sprawiała mi problemów to "iPC os x86 10.5.6 universal PPF5 Final"
Wiem że następna rzecz, którą napisze wkurzy większość z Was -> "Still waiting for root device"!
Więc z góry uprzedzam, że dużo już czytałem, ale po prostu mój mózg nie wszystko ogrania. Ubiegnę Was i podstawowe linki do których chcecie mnie odesłać sam tu wypiszę:
http://forum.osx86.org.pl...evice-vt502.htm - dzięki temu wiem, że powodem najprawdopodobniej jest nierozpoznany napęd DVD w moim kompie, ale nie wiem jak sobie z tym poradzić (nie mam dostępu do dvd na usb, a bios jest w tym kompie wykastrowany jak w wiekszosci hpków). HELP
http://forum.osx86.org.pl/search.htm - wyszukiwarka chyba źle działa albo nie umiem z niej korzystać bo jak wpisuje dv7 to nie znajduje wyników, a jak ręcznie przeczesywalem forum to na kilka tematów z tym wyrażeniem się natknąłem (oczywiście żaden nie dotyczył mojego problemu). HELP
Więc dla uściślenia:
1. partycja pod maka wydzielona
2. wsadzam plytke z której już na kilku kompach instalowałem i działało
3. STILL WAITING FOR ROOT DEVICE (zanim rozpocznie się instalacja) - w stacjonarnym hp-ku też miałem ten problem ale jak w biosie zmieniłem na AHCI to załapał i nie było problemów. Tutaj bios jest na maxa okrojony.
Tak jak wyżej pisalem, chyba po prostu nie rozpoznaje mojego napędu. Więc może jest jakaś inna wersja leoparda która może mieć stery pod ten napęd na bootowalnej płytce?
Przepraszam jeśli jestem kolejnym wkurzającym noobem, zwykle ogarniam rzeczy dużo szybciej ale ta cała zabawa z OSX mnie rozwala. A potrzebuję tego ze względu na Final Cut'a. Pozdrawiam i liczę na pomoc!
Właśnie nie, na poprzednim kompie miałem tą możliwość i to pomogło, ale bios w tym kompie jest taki 'idiotensicher' - nie ma prawie żadnych opcji.
Zależy mi tym bardzo, więc może nawet kupie ten napęd dvd na usb, ale nie mam pewności czy to rozwiąże problem...
Twój kontroler SATA działa w trybie IDE. iPC widać nie posiada kextów do tego kontrolera w trybie IDE, stąd dostajesz still wating...
Jak to ominąć masz opisane w w/w poradniku... albo odpalisz tryb AHCI i "może zaskoczy", albo wystarczy że nabędziesz np przejściówkę IDE->USB i podłączysz do notebook'a np DVD od stacjonarnego kompa.
Pozostaje jeszcze ewentualność, że ktoś zlituje się nad Tobą i Ci przygotuje BootCD pod Twój sprzęt, ale to musiałby zrobić kto ma chociaż zbliżony sprzęt z ICH9M. No i w tym wypadku czeka Cię wycieczka do sklepu po zakup Retail'a i na 100% repartycjonowanie całego dysku.
Pomógł: 235 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-04-07, 18:49
Czyli należy przypuszczać, że działa on w trybie IDE Legacy.
Jeśli już coś kupować, to jeśli masz gdzieś dostęp do kompa z działającym Mac OS X, to chyba bardziej sensowne będzie kupienie Pen Drive 8GM (lub większy) i instalacja Retaila (może wtedy już Snow?).
Ale najpierw spróbuj innej dystrybucji:
- iDeneb -> nie jestem fanem tego distro, ale tam jest inny kext do obsługi trubu IDE w chipsetach Intel (ICHx). Może będzie w tym wypadku lepszy.
- iAtkos -> nowsze distro - może będzie tam nowszy AppleIntellPIIXATA.
ok dzięki za pomoc panowie. Tak jak pisałem nie mam szans odpalić w AHCI gdyż BIOS jest zbyt okrojony i nie pozwala na takie manewry. Wobec tego poszukam przejściówki IDE->USB i mam nadzieje że się uda, w międzyczasie zaopatrze się w iAtkos i też spróbuje jakby z tym napędem się nie udało.
Jeśli to nie pomoże to spróbuje z tym snowem bo tak jak mówiłem na dwóch innych kompach już mam OSX'a, tylko troche mnie przerażają te manualne kombinacje przy obrazie tego retail'a :O
Tak czy inaczej dam znać jak mi poszło żeby innym oszędzić kłopotu na przyszlość
Wysłany: 2010-04-07, 19:52
Kombinacje na obrazie dotyczą tylko przypadku gdy potrzebujesz instalacji na dysku MBR. Jeśli masz czysty dysk, to się bez tego obejdzie. Ale nawet jeśli to wcale nie jest takie straszne. Sama instalacja jest już całkiem prosta, nawet dla początkującego.
Do samej instalacji możesz spróbować użyć tego - tylko dla Snow Leo 10.6:
Ponieważ bardzo zalezy mi na sprawie, jeszcze dziś zdązylem się zaopatrzyć w adapter IDE->USB, ale okazał się szitowy (stery się instalują, komp widzi że coś jest podłączone, ale w "moj komputer" nie ma dodatkowego napędu i nie widzi płyt) - nic z tego nie wyszło.
Ściagam teraz iAtkos v7 10.5.7 i liczę że odnajdzie on moj napęd dvd w lapku. Jeśli to nie pomoże to bedę zmuszony prosić Was o pomoc przy konfigurowaniu tego snowa 10.6 - skoro mówisz że to nie takie trudne to może damy rade
Dam znać jak spróbuję z tym atkosem...
Ponieważ bardzo zalezy mi na sprawie, jeszcze dziś zdązylem się zaopatrzyć w adapter IDE->USB, ale okazał się szitowy (stery się instalują, komp widzi że coś jest podłączone, ale w "moj komputer" nie ma dodatkowego napędu i nie widzi płyt) - nic z tego nie wyszło.
Po co Ci sterowniki i ich instalacja pod Windows! Nie masz tego instalować a uruchomić przy jej pomocy komputer z płyty instalacyjnej włożonej do zewn. napędu. Na DVD ustawiasz zworkę na master, podłączasz przejściówkę do kompa, włączasz go i jak widzisz logo BIOS'u wciskasz klawisz wyboru bootowania (w hp najczęściej F9) i wybierasz podłączony napęd... instalacja musi pójść... sam to robiłem wiele razy, nawet za pomocą najgorszych przejściówek po 20-30zł.
chodzi o to ze wlasnie nie zalapal mi tym sposobem o którym mowisz, wiec sprawdzilem po winem i okazalo sie ze on tego w ogole nie widzi (choć rozpoznaje ze podlaczono kabel ide->usb). naped pracuje, niby wszystko ok a komp go ignoruje.
Wtykasz adapter w złącze IDE, podłączasz zasilacz do napędu DVD, włączasz zasilacz do prądu, czekasz chwilkę aby napęd DVD się "zainicjował", powinna zapalić się stosowna diod'a na adapterze. Dopiero po jakiś 30s do 60s, podłączasz kabel USB do kompa i go uruchamiasz.
PS DVD musi być bezwzględnie ustawioną zworkę na master.
PSS, tu masz przykładowy adapter o jakim mówię:
no korzystam z niemal identycznego spoko, w razie czego spróbuje jeszcze raz, ale ten problem chyba rozwiązała płytka iATKOS v7 - bo instalacja się uruchamia, tylko musiałem ją przerwać ze względu na nieprzygotowaną partycję pod mac'a.
Tylko zastanawiam sie czy ten iatkos to jest normalny osx 10.5.7? Bo tam coś pisało że przy współpracy z tureckim x86project i w ogóle - może to jest jakaś w ogóle moddowana wersja?
cóż, nie przekonam sie dopoki nie sprobuje :P
Wysłany: 2010-04-08, 20:50
Wszystkie dystrybucje to jest "normalny" OSX z dodanymi hackintoshowymi fixami, kextami i okrojone (z elementów wg autora zbędnych) aby sam obraz DVD był mniejszy. Więc w tym sensie wszystkie dystrybucje są moddowane.
W każdym razie jeśli instalator startuje, to znaczy, że działające kexty na pewno są w tym distro. Dalej nie powinno już więc być problemów.
Przy instalacji był do wyboru chameleon v2 ale go nie wziąłem bo wolę normalny wybór w boocie zrobiony przez Easy BCD (na innych kompach mi działało).
Ustawiłem Maca jako drugi wybór w boocie i jak go wybieram to mam Chain booting error.
Wiem że temat na pewno był już omawiany wiec bede szukał, ale może akurat ktoś zna proste i szybkie wyjaśnienie problemu - proszę śmiało pisać
Dodam że Windowsa Viste mam na dysku1 partycji1 a maca wgrałem na dysk0 partycje2. Może tu jest gdzieś problem? Aczkolwiek na innych kompach gdziekolwiek bym nie wrzucił tego maca to śmigał...
edit: ok, widzę że akurat iAtkos i Easy BCD nie współpracują i tak jest wszędzie. To co teraz? Chameleon? jak sie za to zabrac?
[ Dodano: 2010-04-08, 23:38 ]
rzooff napisał/a:
Do Leo 10.5 też mam BootCD ale bez kextów do PS2, więc to tylko jeśli masz możliwość podłączenia na chiwlę klawiaturę i mysz na USB:
Próbowałem też tym ale o dziwo po chwili ładowania pokazuje się znaczek "parkowania tylko na chwile' - przekreślone kółko na rysunku kameleona. Nie wiem co jest powodem ale pewnie też chain booting error.
Wysłany: 2010-04-09, 03:22
Scarlet napisał/a:
...był do wyboru chameleon v2 ale go nie wziąłem bo wolę normalny wybór w boocie zrobiony przez Easy BCD
Wolisz czy może raczej nie znasz?
Bo nie bardzo wiem jak można woleć coś takiego jak Easy BCD niż Chameleona 2... Pomijajać estetykę (vide obrazki) i wygodę, to ten drugi działa z Mac OS X po prostu lepiej + ma mnóstwo bardzo przydatnych usprawnień, których możesz użyć.
Poczytaj sobie...
Kod:
http://forum.voodooprojects.org/index.php/
Ale to sprawa na ewentualnie inny wątek / inny dział.
Scarlet napisał/a:
rzooff napisał/a:
Do Leo 10.5 też mam BootCD ale bez kextów do PS2 (...)
Próbowałem też tym ale o dziwo po chwili ładowania pokazuje się znaczek "parkowania tylko na chwile' - przekreślone kółko na rysunku kameleona. Nie wiem co jest powodem ale pewnie też chain booting error.
Zawsze odpalaj wszystko w verbose mode...
W tym wypadku obejrzałbyś napis "Still Waiting...", czyli nie ma na tym BootCD kextów, które obsługują Twój chipset - zgaduję, że ICH9M ???
Musisz mieć jakiś mniej typowy model, bo w w kexie, który tam wrzucałem jest wpisany ICH9M (DeviceID: 2928 i 292d). Twój musi mieć inne DeviceID. Myślę, że warto ustalić jak - przyda Ci się na przyszłość.
Jak możesz, to załącz kext z iAtkosa, który u Ciebie działa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.