Wysłany: 2010-04-20, 21:51 Nie wykrywa klawiatury USB przy starcie iPC Universal 10.5.6
Witam serdecznie i prosze o pomoc
Mam problem z uruchomieniem instalacji dystrybucji iPC OSx86 10.5.6 Universal PPF5 + patch 1.1
A dokładniej ukazują mi się tego typu komunikaty:
"..warning: invalid kernel ip, won't attempt to handle trap
Please contact the Voodoo Kernel dev-team with a photo of the
information printed below, along with a description of your
system configuration and what you were doing at the time that
the kernel panic occured. We apologize for the inconvenience...."
BSD process name corresponding to current thread: kernel_task
Mac OS version:
Not yet set
Kernel version:
Darwin Kernel Version 9.5.0: Sat Dec 6 19:39:54 IST 2008; Voodo; Release 1,0 :xnu-
1228.7.58/BUILD/obj/RELEASE_I386 ..."
Oto specyfikacja mojego komputera:
BIOS: AMIBIOS
Płyta główna: MSI K8N Neo4-f
Procesor: AMD Athlon 3500+ 2,2 GHz socket 939
RAM: Kingston 1,5 GB DDR (1024+512)
Karta graficzna: GIGABYTE RADEON x1600 256mb PCI-E
Karta dźwiękowa: Zintegrowana Realtek AC97
Karta sieciowa ethernet: NVIDIA nForce Networking Controller
Dysk twardy 1: WD 250 GB SATA(boot Windows xp + pusta partycja HFS+ dla maka)
Dysk twardy 2: WD 500 GB SATA
Napęd: DVD Optiarc IDE
Instalację odpalałem z -v oraz -x i nic to nie daje...
Domyślam się że brakuje jakiegoś sterownika ale nie wiem jakiego dlatego proszę o pomoc w znalezieniu rozwiązania.
CHCĘ TEŻ PODKREŚLIĆ FAKT IŻ INSTALACJA DOKŁADNIE Z TEJ PŁYTY URUCHOMIŁA SIE NA LAPTOPIE ASUSa. Lecz nie instalowałem dalej.
Bardzo proszę o pomoc Dzięki
Ostatnio zmieniony przez krzysztof_mac 2010-04-26, 08:55, w całości zmieniany 1 raz
Wygląda na to, że kernel nie wspiera twojej konfiguracji sprzętowej (AMD + chipset). Więc pozostaje Ci albo poszukanie innej kompatybilnej z AMD dystrybucji, lub zmiana sprzętu na bardziej zgodny...
Niestety AMD nie jest przyjazne OSx86 i jest sporo dziwnych problemów z uruchomienia na nim OS X.
Nie uważamy bo nie znamy wszystkich dystrybucji na pamięć. Warto próbować ale jak nic nie będzie chciało "gadać" to niestety trzeba pomyśleć o sprzęcie bardziej "oesikso" lubnym, tak jak wspomniał 314TeR.
Pomógł: 235 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-04-21, 21:06
Poszukaj dystrybucji dedykowanej tylko dla AMD (nie Intel/AMD), może będziesz miał więcej szczęścia.
Ogólnie, to sprawdź jaki masz dokładnie chipset na płycie główej i tym tropem musisz poszukać informacji w sieci...
Podczas bootowania iATKOS v7 pojawie sie ten sam problem z kernelem.
Natomiast podczas bootowania Leo4All v4.1 (AMD) wczytują sie sterowniki a następnie w kółko wywala taki błąd:
SAM Multimedia: Read or Write failed. SENSE_KEY = 0×06, ASC = Ox29, ASCQ = 0×00
Slyszalem ze to błąd odczytu płyty czy coś takiego... ale to juz kolejna kopia systemu i nadal to samo. Płyty nagrywam najwolniej jak sie da w Nero (speed x4) (płyty TDK)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.