Pomógł: 226 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4235 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2010-02-25, 14:18
przepraszam przeoczyłem, faktycznie przy monitorze
EDIT: BootCD v1 w załączniku, DSDT ma tylko usunięte aliasy, teraz aplikuje wszelkie poprawki ale możesz sprawdzić (jak masz RW) czy ta wersja bootuje Snowa Retaila
Kod:
http://www.mediafire.com/download.php?qzgdmnnxmzz
EDIT2: Nie wiem czy jest sens modyfikować az tak DSDT, bo to z windowsa sie nie nadaje. Zrobisz potem zrzut w OSX DSDT za pomocą DSDT Patcher GUI i tam sie wprowadzi poprawki tak więc odpalaj z tego BootCD, po zainstalowaniu OS X na BootCD w pliku Preboot znajdują sie wszelkie pliki do katalogu extra oraz instalka chameleona RC4
EDIT3: A jednak wsadziłem jeszcze wszystkie fixy oprócz TM do tego DSDT z windowsa i zrobilem BootCD v1.1, zobaczymy co z tego wyniknie w OS Xie, link poniżej:
Kod:
http://www.mediafire.com/download.php?h0i5zmldrmd
EDIT4: W BootCD v1 nie ma grafiki zapomniałem o wpisie w com.apple.boot.plist ! V1.1 miała ten sam błąd ale już jest link (wyżej) do aktualnej wersji V1.1 z obsługą grafiki. Przepraszam za zamęt ale mam dużo rzeczy na głowie w ostatnim tygodniu a na dodatek zaraz musze wyjsc i bede wieczorem dopiero.
Jeśli robisz zmodyfikowany BIOS, to tylko i wyłącznie należy usuwać aliasy, więcej DSDT MUSI być wyciągnięte z BIOS'u a nie dumpowane z systemu.
Jeśli się robi BootCD pod konkretny sprzęt z DSDT.aml, to lepiej wsadzić do niego też podstawowe poprawki. DSDT też MUSI być dumpowane z systemu, bo wartości w nim są generowane w zależności od posiadanego sprzętu. Do dsdt należy włożyć poprawki do HPET, RTC, PIC, TIMR, usunąć aliasy, reszta jest mało ważna, bo tylko te które wymieniłem z reguły powodują KP, do którego znów obejścia potrzeba stosować dodatkowo disablery. A trak sporo "łataczy jak disabler" jest zbędnych.
BootCD polecam zrobić z GraphicsEnabler, ale bez sztywno przydzielonej rozdzielczości. Dzięki temu nie wysadzi monitora jeśli zostanie użyty na innym, który nie wspiera tej rozdzielczości. Dobrze też dołączyć OSXRestart made in Master Chief - pomaga on okiełznać niedziałający restart.
Potem po instalacji polecam Chameleon'a w wydaniu AsereBLN - chyba obecnie najlepszy z dostępnych.
Pomógł: 226 razy Wiek: 25 Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 4235 Skąd: Kraków / Brzeszcze
Wysłany: 2010-02-25, 15:54
Biosa w koncu nie zrobiłem. Czyli tam jak pisałem na poczatku, trzeba najpierw postawic OSX a potem zrobic dump DSDT i tam wsadzić poprawki. Te poprawki o których piszesz 314TeR to je zastosowałem, jak widać niepotrzebnie.
Zatem sprawa wygląda tak. Z płytą mi nie wyszło, gdyż mój retail okazał się chyba uszkodzony, gdyż gdyż wyswietlał sie tylko napis EBIOS error 000 itp. Jednak w szafie odkryłem iDeneb'a 1.6 10.58. Lite Ed. i ku mojemu zdziwieniu instalacja ruszyła. Wszystko odbyło się dobrze aż do restartu. Tutaj system zatrzymał się jak wcześniej. Wskoczyłem do Windowsa. Tam przy pomocy Macdrive skopiowałem plik dsdt stworzony przez oswaldini na partycję z Leopardem i system wstał. Wiadomo brak polskiego i sieci (?) Ale jest nadzieja że się da zrobić.
Zastanawiam się teraz gdzie jest folder Extra. Bo takiego nie było.
_________________ Acer Aspire 5720z
iPC 10.5.6 update to 10.5.8 Vanila 9.8.0
Asus P5QLD PRO | C2D e8500 | 4GB RAM | Nvidia 9600gt |
ideneb10.5.8 LiteEd. + Retail 10.6.0 + jakiś windows
Pomógł: 233 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4434 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-02-25, 17:16
Dumpa możesz użcyć równie dobrze z Windowsa czy Ubuntu...
Wpisanie rozdzielczości w BootCD ma też swoje zalety. Ja np. lubię mieć podczas instalacji już natywną rozdzielczość i ładny obraz - a nie wszystko wielie i rozmazane - szczególnie dotkliwe przy dyżym monitorze -> 24" (sądząc po rozdzielczości).
Co do DSDT - to tak jak pisze 314TeR. Jak nie masz jak przetestować, to tylko podstawowe poprawki + ew. poprawienie ewidentnych baboli (Errors). Bez kosmetyki (Warnings, Remarks).
Ampersky napisał/a:
Jednak w szafie odkryłem iDeneb'a 1.6 10.58. Lite Ed. i ku mojemu zdziwieniu instalacja ruszyła.
Ruszyła, bo masz tam Voodoo kernel (a nie vaniliowy) i wpisaną na stałe flagę "cpus=1".
Wygląda na to, że dsdt działa, więc możesz próbować instalacji Retaila... tylko musisz go mieć
W przypadku instalacji dystrybucji po prostu nie ma Extra... Wszystko walone jest do /S/L/E
Do DSDT wsadzilem, ale dump był zrobiony w windowsie w Everescie.
To dobrze
Dump nie ważne czy zrobiony pod linuxem, czy windows... on w zależy od sprzętu a nie systemu... ważne aby nie użyć DSDT wyciągniętego z pliku BIOS'u.
rzooff napisał/a:
Wpisanie rozdzielczości w BootCD ma też swoje zalety. Ja np. lubię mieć podczas instalacji już natywną rozdzielczość i ładny obraz - a nie wszystko wielie i rozmazane - szczególnie dotkliwe przy dyżym monitorze -> 24" (sądząc po rozdzielczości).
Wpisanie tej rozdzielczości wpływa jedynie na rozdzielczość w konsoli... aby zaskoczyła Ci instalacja w natywnej rozdzielczości musisz mieć odpaloną VGA np za pomocą GraphicsEnabler, wpisanie rozdzielczości nie ma na to akurat wpływu.
Wysłany: 2010-02-25, 17:35
Ampersky napisał/a:
Zatem sprawa wygląda tak. Z płytą mi nie wyszło, gdyż mój retail okazał się chyba uszkodzony, gdyż gdyż wyswietlał sie tylko napis EBIOS error 000 itp. Jednak w szafie odkryłem iDeneb'a 1.6 10.58. Lite Ed. i ku mojemu zdziwieniu instalacja ruszyła. Wszystko odbyło się dobrze aż do restartu. Tutaj system zatrzymał się jak wcześniej. Wskoczyłem do Windowsa. Tam przy pomocy Macdrive skopiowałem plik dsdt stworzony przez oswaldini na partycję z Leopardem i system wstał. Wiadomo brak polskiego i sieci (?) Ale jest nadzieja że się da zrobić.
Zastanawiam się teraz gdzie jest folder Extra. Bo takiego nie było.
Odpalasz z BootCD, po załadowaniu wyciagasz CD, wsadzasz RETAILA i zanim wcisniesz F5 odczekaj ok 30-60s aż płyta w napędzie wstanie (DVD DL długo się wczytują). Jeżeli błędy odczytu andal sie bedą pojawiać to płytka jest walnięta. Wypalaj Snowa najmniejsza możliwą predkością
Aha nie dawalem kextów do sieciówki do BootCD !
Poniżej w załączniku DSDT z fixem do dźwięku i wszelkimi poprawkami (włącznie z _T_0 i _T_1) za wyjątkiem TM Fix. Aby dźwięk zadziałał do Extra należy wrzucić jeszcze kext z załącznika
Wysłany: 2010-02-25, 17:37
314TeR napisał/a:
Wpisanie tej rozdzielczości wpływa jedynie na rozdzielczość w konsoli... aby zaskoczyła Ci instalacja w natywnej rozdzielczości musisz mieć odpaloną VGA np za pomocą GraphicsEnabler, wpisanie rozdzielczości nie ma na to akurat wpływu.
Pozwolę się niezgodzić.
Jeśli tryb VESA w GPU i monitor "wspierają" daną rozdzielczość, to ma wpływ, także bez uruchomienia grafiki. Nie wiem czy to działa w każdym przypadku, ale na moim monitorze i mojej karcie (także na GF8800GTS) tak było.
Druga sprawa poza wspomnianą konsolą jest jeszcze Chameleon, gdzie rozdzielczość wpisuje się w skórkę Chameleon'a (theme.plist).
Oczywiście to sprawa subiektywnego wyboru, ale uważam, że to też ma swoje racje
Ampersky napisał/a:
Podczas instalacji zaznaczyłem Vanilę czy mam rozumieć że i tak jest Voodoo kernel?
Nie nie - Voodoo był w Instalce (która ruszyła), a zainstalowała się Vanilla (któa nie ruszyła).
Jak już podrzuciłeś DSDT.aml to w ten sposób naprawiłeś cały problem i Vanilla mogła odpalić...
Ampersky napisał/a:
Chodzi mi o to że mogę teraz przynajmniej starać się zainstalować retaila innym sposobem.
Odpalasz z BootCD, po załadowaniu wyciagasz CD, wsadzasz RETAILA i zanim wcisniesz F5 odczekaj ok 30-60s aż płyta w napędzie wstanie (DVD DL długo się wczytują). Jeżeli błędy odczytu andal sie bedą pojawiać to płytka jest walnięta. Wypalaj Snowa najmniejsza możliwą predkością
Aha nie dawalem kextów do sieciówki do BootCD !
No właśnie tak było...
Kext do sieciówki znalazłem w necie i już chodzi... Właśnie zabieram się do wypalania SL bo chcę spróbować tej metody.
_________________ Acer Aspire 5720z
iPC 10.5.6 update to 10.5.8 Vanila 9.8.0
Asus P5QLD PRO | C2D e8500 | 4GB RAM | Nvidia 9600gt |
ideneb10.5.8 LiteEd. + Retail 10.6.0 + jakiś windows
I słusznie... masz rację bo to zadziała też w drugą stronę... jak nie da rady odpalić VGA z akceleracją za pomocą GraphicsEnabler, to mimo wszystko będziesz miał w instalatorze natywną rozdzielczość.
Nie mniej takie cukiereczki ja lubię robić wyłącznie dla siebie, jak wiem że mam monitor wspierający daną rozdzielczość. Jak nie wiadomo jakie są wspierane, to lepiej ich nie podawać.
Wysłany: 2010-02-25, 17:42
Ampersky napisał/a:
Właśnie zabieram się do wypalania SL bo chcę spróbować tej metody.
Nie musisz wypalać -> vide mój post wyżej
314TeR napisał/a:
...jak wiem że mam monitor wspierający daną rozdzielczość. Jak nie wiadomo jakie są wspierane, to lepiej ich nie podawać.
Monitor wspiera na pewno, skoro takiej używa
A jak karta w trybie VESA nie ma danej rozdzielczości, to wtedy wskakuje 1024x768 czyli tak jak bez tego - nic złego się nie dzieje.
Tak przy okazji, to w tym temacie poprawili coś w Chameleonie jakiś czas temu. Bo wcześniej na moim laptopie nie dało się uzyskać natywnej rozdzielczości w menu bootloadera. A po którym upgrade zaskoczyło. Niestety nie pamiętam, w której dokładnie wersji to się zmieniło, ale chyba w RC3 (taki jest w BootCDMaker) już jest OK.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.