Pomógł: 227 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4232 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-09-03, 21:16
Opisz coś więcej - jak dokładnie co i jak instalujesz, krok po kroku.
Wątpię by kext od sieci wywalał grafikę. Raczej przy jego instalacji coś innego psujesz...
Opisz coś więcej - jak dokładnie co i jak instalujesz, krok po kroku.
Cytat:
Instaluję za pomocą Kext Helper
Dulek09, masz jak widzisz pytanie i swoją odpowiedź.
Zrób sobie fotkę podczas instalacji gdzie masz ekran wyborem kextów [ pokaże się jak dasz na : dostosuj ] i napisz co Ty odznaczasz.
Oprócz tego należało by podać gdzie instalujesz ? Partycja jak tak to która, czy może osobny dysk. Im więcej szczegółów tym szybsza pomoc.
No chyba, że chcesz zabawę na ślepo i może w końcu trafisz
1. Bootuje płytkę instalacyjną
2. Po paru minutach jak dochodzę do wyboru dysku to formatuję go na "Mac OS Extended (Journaled)" i daję nazwę MAC-HDD
3. Wybór składników. Wybieram:
iATKOS v7 Main System
Chameleon v2
/Extra directory
DSDT
AppleDecrypt
Disabler
GMA X3100
Voodoo HDA driver
Voodoo PS/2 driver with Trackpad plugin
Laptop Battery
Post-Install Actions
-->dla mojego sprzętu to wystarczy <--
4. Koniec instalacji, restart
5. Ta ładna animacja z wkurzającym dźwiękiem, uzupełnienie tych pól
6. Mam pulpit teraz restart tak żeby zobaczyć czy się uruchomi
7. I ku***a to samo, nawet nie zdążyłęm zainstalować sterowników do karty sieciowej. Zawsze to się działo dopiero po instalacji kextów.
Chameleon v1
/Extra directory
DSDT
AppleDecrypt
Disabler
EFI string for Intel
Voodoo HDA driver
Voodoo PS/2 driver with Trackpad plugin
Laptop Battery
Post-Install Actions
2. Dochodzę do pulitu, już po animacji i uzupełnianiem pól.
3. Restart
4. Po -f -v weszło, jeszcze rozdzielczość ustawiło taką jaka powinna być
5. Restart żeby zobaczyć czy wejdzie bez -f
6. Udało się.
7. Podpinam pendriva, uruchamian Kext Helper 7b, instaluję kexty do karty sieciowej
8. Kexty zainstalowane, wychodzi ,,A new network iinterface has been detected"
9. Wkładam kabel
10. "appy" w ustawieniach sieci
11. Google jest
12. Restart
13. I ku**wa to samo takie śliczne linie na ekranie
14. Restart -f -v i znowu paseczki
Jaki to atheros? Moje próby odpalenia 5007EG (wifi) się nie powiodły. Fakt - w pewnym momencie system widział kartę, ale nie wyszukał już sieci. W takim stanie system raz wstawał, raz nie - zależało to od ilości plam na słońcu i kierunku wiatru zapewne Pomogło przywrócenie io80211family i pogodzenie się z brakiem wifi na lapku... do czasu wymiany na broadcoma
_________________ 10.6.1 on: Gigabyte P35C S3 - Core 2 QUAD Q6600 - AHCI - HD2600PRO 512mb - GFX w/o qe/ci
10.5 BOX + 10.5.6 Combo on: Acer, GM965 (x3100), ICH8 10.6.1 on: Asus p6t deluxe X58, i7, GF260
Pomógł: 227 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4232 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-09-04, 19:29
Podstawowy błąd jest taki, że nie wybierasz kextów do chipsetu (pewnie stąd okazjonalny "Still waiting..."). Zaznacz to - nie wiem jak to się nazywa w iAtkosie, ale chodzi o kext LegacyAppleIntelPIIXATA.kext lub ewentualnie ICHx...
Druga sprawa, to nie wybieraj żadnych kextów ani fixów do grafiki. Przypuszczalnie tu jest pies pogrzebany i chyba nie ma to żadnego związku z instalacją kextów od sieci.
Z GMA X3100 różnie bywa, zależnie od egzemplarza. Dodatkowo rozwiązania dołączane do dystrybucji niestety dość często nie działają. Niektóre GMA X3100 działają bez żadnych dodatkowych kextów - i warto sprawdzić czy Twój też. Jeśli nie, to będziesz działał w trybie Vesa - bez rewelacji , ale będziesz mógł sprawdzić, czy winne są kombinacje z grafiką czy nie.
iAtkos v7. Kartę wifi kupowałem osobną, bo ta zintegrowana nie działała wydaje mi się ze nie winne są tu stery od sieci lecz chipset bądź grafika. Jak wczesniej zainstalowałem bez kextów do neta to równiez włączał się jak chciał - jak to powiedział przedmówca - w zależności od kierunku wiatru.
karta sieciowa:
atheros L1 gigabit ethernet 10/100/1000Base
Zainstalowalem LegacyAppleIntelPIIXATA.kext i efekt:
Still waiting for root deivce
bądź te linie
Kexty do mojej karty graficznej są odrazu w standardowym systemie, niekótre macbooki ją miały. Wystartował bez instalowania dodatkowych kextów lecz zresetować już się go nie udało.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.