Wysłany: 2009-06-25, 16:06 Probelm z montowaniem plikow "dmg"
Witam,
Zaistalowałem system w wersji 10.5.4 zaktualizowałem go do 10.5.7. I pojawił się problem z plikami "dmg" nie ze wszystkimi, tylko z tymi sciągnietymi bezpośrednio na komuter., tzn jeśli ściągne coś np ze strony appla na tym komuterze to podczas montowania pliku "dmg" zaraz na samym poczatku wywala system pojawia się przyciemniony pasek na 1/3 ekranu i system sie wiesza, nie ma zadnych komunikatow - totalnie nic. Ale jezeli ten sam plik sciagne na innym komuterze i przeniose go na ten z pendriva czy plyty nie ma zadnego problemu z motnowaniem go. W czym może byc problem?
Generalnie na komuerze działa wszystko poza wyjściami na słuchawki, mikrofon i czytnikiem kart pamięci.
Parametry komutera:
Procesor: Inter Core 2 Duo 1.66
Karta Graf. Nvidia GF 8600m 256 MB
Ram: 4GB
Dzięki, znalazłem. Wgrałem kext-a od 1.5.5 i działa
Szukałem pod "dmg" albo "problem z dmg" i podobne frazy i wyszukiwało dużo ale raczej nie na temat
Mam jeszcze kilka problemów nie wiem, nie będe chyba zakładał nowego tematu tylko napiszę w tym a jak okaże się że źle zrobiłem to porawię się i napisze nowy temat. Na razie nie chce niepotrzebnie "śmiecić" na forum
Problem 1:
Urządzenia pod USB (klawiatura, myszka, pendrive itp) Żeby działały muszą być podłączone przed uruchomieniem komputera, o ile przy myszce czy klawiaturze to nie problem to z pendrivem już tak. Jeżeli podłącze jakieś urządzenie do włączonego już komuptera to go nie wykrywa i nie raguje na nie. Czyli jak podłacze pendrive muszę zresetowac komputer i dopiero go zauważy
Kombinowałem z tym według tego co piszą tu -> http://www.insanelymac.co...howtopic=117029 ale nic się nie poprawiło.
Problem 2:
Próbowałem zainstalować program Apple Final Cut i wyskoczył mi taki komunikat po ktorym instalacja została przerwana:
" Final Cut Studio Installer recommends that your system have a Quartz Extreme capable video card.
Final Cut Studio Installer recommends that your system have 64 MB of VRAM; this system has only 0 MB of VRAM"
Rozumiem ze problem dotyczy karty graficznej (mam Nvidia GF 8600m 256MB) trzeba jakiegoś innego kext-a wgrać niz ten co był że tak powiem w standardzie? Może głupie pytanie ale nie znam się na makach i nie chce za bardzo szalec zeby nie zepsuc i nie reinstalowac systemu od nowa bo z tym tez mi sie troche zeszlo.
Pomógł: 235 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-06-25, 22:06
Problem 1. Nie podałeś specyfikacji swojego komputera, więc trudno coś Ci będzie doradzić. Napisz co masz na płycie głównej - w szczególności chodzi o mostek południowy, który obsługuje właśnie USB.
Poprawka Slice'a jest bardzo skuteczna, ale dotyczy innych problemów niż Twoje. Ale pamiętam, że był post z forum, w którym ktoś opisywał taką sytuację jak Twoja. Nie pamiętam czy to zostało rozwiązane - ale zawsze warto poszukać.
Mam wątpliwości czy używanie kernela voodoo (tak się domyślam po problemie z dmg) ma w Twoim przypadku sens. Ale to się okaże jak podasz specyfikację.
Problem 2. A masz QE/CI? Jeśli nie to znaczy, że nie masz działającego injectora do grafiki.
Zobacz czy w System Profiler'ze, w zakładce Graphics/Displays masz takie informacje? :
1
Nie moge nigdzie znalezc pelnej specyfikacji plyty glownej. Plyte mam Asus Z96S. Poszukam jeszcze papierow ktore dostalem z komuterem i jak znajde szczegolowe informacje to napisze.
Widziałem post z identycznym problemem jak mój jak przeszukiwałem forum ale był niestety bez rozwiązania.
2
Core Image mam "Oprogramowanie" a Quartz Extreme mam "nieobsługiwany" Czyli ma źle.
może źle to określiłem używajac słowa "kext" - jeszcze sie dobrze nie znam na makowej terminologii Codzi mi o te standardowe sterowniki do grafiki które wybierałem przy instalacji systemu. A widzialem w necie kexty do nVidi i pomyslalem ze moze wystarczy je podmienic i bedzie dobrze, ale to pewnie byloby za proste
A i jeszcze czy daloby rade zeby wykrywal monitor zewnetrzny? Bo na razie jak podlacze monitor to ekran robi sie czarny i nie pomaga nawet odlaczenie monitora, trzeba restowac kompa, z odlaczonym monitorem oczywiscie.
Pomógł: 235 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-06-25, 23:21
aandrzejj napisał/a:
Nie moge nigdzie znalezc pelnej specyfikacji plyty glownej.
I to chyba jest jest podstawowe źródło Twoich problemów Nierozpoznanie tematu.
Standardowe sterowniki do nvidii są już w systemie MacOS. To czego potrzebujesz to kext, który sprawi, że system będzie chiał obsłużyć kartę w wersji pod PC - tzw. injector. Te z kolei nie są pisana pasjonatów OSx86 - trudno którekolwiek nazwać standardowymi.
Kexty wybierane przy instalacji danej dystrybucji często potrafią nie działać. Gdy te same instalowane ręcznie działają bez zarzutu. Poza tym część rozwiązań działających w danej wersji systemu, w nowszej już nie chce.
I to chyba jest jest podstawowe źródło Twoich problemów Nierozpoznanie tematu.
Ja po prostu myślałem że cala instalacja bedzie jednak troche łatwiejsza. Nie przyszlo mi do glowy ze jakiekolwiek znaczenie bedzie mial mostek południowy
narazie na temat USB wkleje to co mi pokazuje system, pewnie to nic nie da ale co mi szkodzi:)
[i]magistrala USB High-Speed:
Położenie kontrolera hosta: USB wbudowany
sterownik kontrolera hosta: AppleUSBEHCI
ID urządzenia PCI: 0x283a
ID poprawki PCI: 0x0003
ID producenta PCI: 0x8086
numer magistrali: 0xfa
/i]
a i co do kernela to mam "darwin 9.5.0" nie wiem,moze to jest to samo co voodoo - nie znam sie
Piszę z pamięci, Z96S i S96S to notebooki ASUS'a - oparte o platformę santarosa 965 z ICH8-M, a na pokładzie GF8600GS 256DDR2, ALC883, lanu nie pamiętam...
Kiedyś przez parę godzin okiełznałem S96S i całkiem fajnie chodził pod OS X.
Zacznij o dobrego rozpoznania sprzętu i napisania jaki dokładnie jest.
Kernel Voodoo nie jest potrzebny na tym sprzęcie, powinien bez problemu działać Vanilla. Z USB na Retail'u też nie pamiętam aby były kłopoty. Audio trzeba poszukać jakiegoś pod 883 notebookowe i też powinien działać OK. Do grafiki - może nowy netkasowy ATY_init, ponoć doskonale sobie radzi z GF'ami od 8xxx w górę, oczywiście ATI też odpala.
Teraz bawilem sie tym EFI studio i w "Korekta ROM:" zmienilo mi się na "nVidia GeForce 8600 GTS OpenGL Engine [EFI]" i teraz chcialbym jeszcze sprobowac z NVkush ale nie moge wywalic najpierw tego EFI
EFI string jest zapisywany do com.apple.boot.plist - poszukaj jak i czym edytować. Jak wywalisz string, to przetestuj po kolei wszystkie injectory po kolei:
ATY_Init, NVKush, NVDarwin, NVInject
Jeśli teraz masz jednocześnie i EFI String i jakiś injector, to nie zadziała Ci VGA.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.