Witam, zainstalowalem iDeneb i po restarcie kompa gdy uruchomil sie bootloader ten taki dosowy chocby,to mialem do wyboru tylko instalator, a nie juz zainstalowany system. Dlaczego tak jest i jak moge odpalic Maca? czytalem by zainstalowac Chameleona,ale nie wiem jak to zrobic.
Zrobilem tak,ale otworzyl sie zwykly bootloader z dwoma windowsami ktore juz mialem.
Edit: Zauważyłem że po napisie "Verrifiyng DMI Pool Data ...." Ponizej wyskakuje coś w stylu:
"boot:0 mbr
boot0:Done"
Nie wiem dokładnie czy tak pisało bo odrazu znikł ten napis.
O kurcze... :(. uruchomilem tą dystrybucje od linuksa zarządzajacą dyskami, nacisnalem jakąs opcje i moj jeden dysk został calkowicie sformatowany,pisalo ze jest wolne 180/180 gb a partycje znikly, pozostal dysk. Zainstalowalem windowsa na drugim dysku i teraz nie wykrywa tego pierwszego. Wracając do tematu, przed instalacja skorzystalem z disk utility w macu i sformatowałem na ten format całkiem na gorze (w polu wyboru na dole samym był fat 32). Jest to moze kwestia tego, że partycja nie była ustawiona jako botowalna?
Tak, partycja powinna być ustawiona jako boot, a dysk trzeba sformatować podczas instalacji w DU na HFX+. W większości przypadków partycja pod OSX nie musi być wcześniej formatowana na fat. Nie powinna być natomiast zformatowana na NTFS.
_________________ 10.6.1 on: Gigabyte P35C S3 - Core 2 QUAD Q6600 - AHCI - HD2600PRO 512mb - GFX w/o qe/ci
10.5 BOX + 10.5.6 Combo on: Acer, GM965 (x3100), ICH8 10.6.1 on: Asus p6t deluxe X58, i7, GF260
Jest to partycja podstawowa i botowalna, zainstalowalem tym razem system na dysku sata, wlaczajac przy tym ahci ( w przeciwnym wypadku osx nie wykryje tego dysku) Jednak po zakonczonej instalcji wlacza sie windows (i taki mały sczegół, pdoczas łądowania wyskakuje neibieski ekran z jakimiś komunikatem i resetuje sie komp), gdy wylaczam tryb sataw biosie to windows odpala sie juz normalnie. Ale ja dalej usiłuje odpalic mac'osa. Nie da rady w jakis inny sposob tego zrobic? Moze jest jakas komenda ktora jednorazowo odpali system bez bootowania przy wlaczenia komputera, chcialbym chociaz zobaczyć jak chodzi ideneb. Pozdrawiam.
draq, Masz coś namieszane w tabeli partycji - iDeneb i inne podobne dystrybucje już od dawna poprawnie ustawiają flagę bootowania na partycję z OS X...
To co na szybko mi przychodzi do głowy:
1. Odpal komputer np z GParted Live CD i ustaw flagę uruchomieniową na partycję z OS X
2. Włącz AHCI - inaczej ci OS X nie wystartuje...
A to że masz niebieski ekran podczas startu windy przy włączonym AHCI, to standard - winda nie kuma że została przeniesiona na kontroler o innym Device ID i wali zwyczajnie bluescreen.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.