Wysłany: 2008-12-10, 09:43 Problem z instalacja iDeneb 1.3
Witam
Wiec tak jak mowiliscie zassałem sobie dystro iDeneb v1.3 10.5.5 Mac OS X Leopard OSx86 dla AMD i wypaliłem DVD i podczas bootowania systemu na moim lapku odstaje taki komunikat :
Co to za błąd i czy jest to wina mojego laptopa czy moze zle wypalona CD sprawdzalem sume kontorlna i było ok...ale jestem laikiem w tych sprawch wiec pytam
Nagraj płytę jeszcze raz ale wolniej, wyczyść sobie napęd, sprawdź kable do napędu, wypróbuj inne iso (dystrybucja), zaktualizuj firmware w nagrywarce... Nie mam więcej pomysłów na razie.
ale wiesz nagrywarka jest ok pale nia wszystko i jest ok uzywam linuxa na tym lapku wszystko pieknie smiga...moze ktos mi powiedziec co dokładnie oznacz ten mój error ?????
A moze ktos by mi podesłał poczta sprawdzona DVD z ta distro oraz jakies inne nowe do AMD zwracam koszta ???? :)info na pRIVA
1. Podaj pełną specyfikację swojego sprzętu
2. Napisz czy testowałeś inną "dystrybucję"
3. Na przyszłość nazywaj temat tak aby stanowił odzwierciedlenie problemu - inaczej na forum będą jedynie "problem, pomocy itd." - a obecny tytuł popraw.
Odpaliła mi dystro Leo4all wiec teraz mam pytanie na jaki format sformatowac dysk bo było takm kilka mozliwosci i jak ustawic bootloadera bym mial po instalacji widoczny wybor Mac i Linuxa gdyz na drugiej partycji mam linuxa
POZDR
Instalatorem Leoparda nigdy nie wiesz jak to wyjdzie po formatowaniu nie wiadomo jakiego dysku.
Najpierw bądź pewien że partycję na której chcesz mieć Leoparda masz utworzoną jako partycję podstawową sformatowaną na Fat32 a następnie za pomocą instalatora Maca sformatuj do HFS+
Tak oto zrobiona partycja nadaje się do instalacji Leoparda.
jak ustawic bootloadera bym mial po instalacji widoczny wybor Mac i Linuxa gdyz na drugiej partycji mam linuxa
Polecam poznawanie OS X na osobnym, wyłączonym jedynie dla OS X dysku, różne cuda się zdarzały, a także wychodziły problemy z instalatorami. Jak nie masz wyboru, to pamiętaj o zarchiwizowaniu danych, tak na wszelki wypadek...
W twoim wypadku można zrobić multiboot, albo za pomocą Grub'a z linuxa, albo za pomocą bootloadera darwina. W drugim wypadku grub musisz posadzić nie w MBR, a na partycji z linuxem. Jak chcesz używać Grub'a to po zainstalowaniu OS X, będziesz musiał go naprawić i dodać stosowny wpis do konfiguracji grub'a.
No to teraz wszystko juz wiem niestety nie posiadam odzielnego dysku dla OS.Mam jeszcze jedno pytanie jak sie ma sprawa widzenia partycji linuxowych pod OS chyba powinny byc widziane ?I czy musze instalowac na MACa programy anty wirusowe jak wyglada sprawa wirusow na tym systemie i jaki soft najlepszy.Pozdrawiam
a tu fajny tutek jak by ktos mial takie problemy jak ja i nie wiedzial co i jak co prawda ze starym ubuntu ale wystarczy uzyc nowego jak i innej dystro OSa
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.