Forum OSx86 - instalacja Mac OS X na PC Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Przepiecie dysku z OSX z ICH9 na jMicron + Klawiatura
darow

Wysłany: 2009-08-03, 14:16   Przepiecie dysku z OSX z ICH9 na jMicron + Klawiatura

Witam;

Problem nr 1:
Nie do konca podchodzi pod instalacje, poniewaz mialem w pelni dzialajacy i zaktualizowany system. A osiagniecie tego celu kosztowalo mnie sporo nerwow...
Jednak zaszla potrzeba na przepiecie dysku (SATA) z ICH9 na jMicrona i po tej czynnosci system sie nie uruchamia. Oba kontrolery skonfigurowane jako nie AHCI
Uruchamianie dochodzi do pewnego momentu, po czym dyski sie wylaczaja i to by bylo na tyle. Jedynie restart, po ktorym dyski wstaja po kolei (a mam ich 5).
Na Micronie byl juz 1 dysk podlaczony i byl widoczny w OSX. Z przyczyn technicznych nie chcialbym zmieniac kolejnosci podpiecia dyskow. Istnieje mozliwosc odpalenia OSX z kontrolera jMicron?

Problem nr2:
Posiadam klawiature Microsoft Sidewinder X6 USB, ktora raz jest wykrywana przez system, a raz nie. Latwo to rozpoznac, poniewaz sama klawiatura ma podswietlane klawisze - gdy nie dziala te nie sa podswietlone. Wydaje mi sie, ze po soft resecie z Visty x64 klawiatura nigdy nie jest wykrywana. Po hard resecie i gdy jej nie dotykam wowczas szansa na jej zadzialanie jest najwieksza (albo tak mi sie wydaje). Jednak ogolnie tylko na ok 40% wszystkich uruchomien dziala poprawnie. Szukanie rozwiazania na forach nie dalo zadnego rezultatu, a patch PS2 raczej odpada, w koncu klawiatura jest USB.

Moj konfig:
ASUS P5K
Core 2 Duo
GTX 260
Audio zintegrowane
WIFI na Broadcom
Kamerka M$ (dziwne, ale dziala "z pudelka")
Mysz Wireless USB
OSX zaktualizowany do 10.5.7

314TeR 
Administrator

Wysłany: 2009-08-03, 19:41   

darow napisał/a:
Istnieje mozliwosc odpalenia OSX z kontrolera jMicron?

JMB38x powinien działać bez większych fochów, musisz mieć tylko w systemie odpowiednie kexty zanim przepniesz na niego dysk.

darow napisał/a:
Posiadam klawiature Microsoft Sidewinder X6 USB, ktora raz jest wykrywana przez system, a raz nie.

Pisałem już o tym wiele razy... w 10.5.6 i 10.5.7 występują problemy z gubienie portów USB, np w moim ASUS'ie są to najwyższe dwa porty USB na panelu tylnym. Poszukaj na forum, bo rozwiązań jest parę, m.in zmiana kextów na zmodyfikowane przez Slice'a, wymiana IOPCIFamili.kext, modyfikacje DSDT...
Jak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh
| Piszę poprawnie po polsku!

onfoo
reflexblue

Wysłany: 2009-08-03, 22:04   

Co do usb
Przy ich9 mialem problem z gubieniem niektorych urzadzen, zwlaszcza po wybudzeniu
pomogla metoda z modyfikacja dsdt

http://www.insanelymac.co...howtopic=168014

jesli uzywasz chameleona 2 to (jesli tego nie robiles)
mozesz sprobowac wlaczyc opcje resetowania systemu usb przy kazdym starcie.

USBBusFix=Yes

lub

UHCIreset=Yes

darow

Wysłany: 2009-08-03, 23:09   

314TeR napisał/a:
darow napisał/a:
Istnieje mozliwosc odpalenia OSX z kontrolera jMicron?

JMB38x powinien działać bez większych fochów, musisz mieć tylko w systemie odpowiednie kexty zanim przepniesz na niego dysk.

Kexty powinny byc, w koncu dysk wpiety do Microna byl widoczy. No chyba ze jest jakis rozroznienie pomiedzy ATA a SATA (bo wczesniem mialem wpiete jedynie ATA) Dysku z OSX nie ruszalem, natomiast na pozostalych zrobilem reorganizacje partycji, pozminialem porty (miejsce wpiecia) oraz dolozylem kolejny. Moze to miec jakis wplyw?

314TeR napisał/a:
darow napisał/a:
Posiadam klawiature Microsoft Sidewinder X6 USB, ktora raz jest wykrywana przez system, a raz nie.

Pisałem już o tym wiele razy... w 10.5.6 i 10.5.7 występują problemy z gubienie portów USB, np w moim ASUS'ie są to najwyższe dwa porty USB na panelu tylnym. Poszukaj na forum, bo rozwiązań jest parę, m.in zmiana kextów na zmodyfikowane przez Slice'a, wymiana IOPCIFamili.kext, modyfikacje DSDT...

W tym przypadku stawialem raczej na problem z sama klawiatura, bo nie mialem problemow z zadnym innym urzadzeniem na USB a mam tego troche. Poza tym w miejsce X6 wpinalem inna klawiature M$ (Wireless Photo) i ta dzialala zawsze.

Do instalacji uzylem tego poradnika: http://www.insanelymac.co...showtopic=79096 z tym, ze nie mialem wersji retail i uzylem iPC 10.5.6 final. Wg niego wszystko ma dzialac i nie trzeba DSDT...

314TeR 
Administrator

Wysłany: 2009-08-04, 11:18   

darow napisał/a:
No chyba ze jest jakis rozroznienie pomiedzy ATA a SATA

Jest, bez właściwego kext'a nie ruszysz... znajdziesz je np w linku z mojej stopki.

W kwestii usb, sprawdź dobrze... opisujesz klasyczny przypadek problemów... a one często występują na płytach ASUS'a. Zmień port, zobacz jak widać porty USB w profilu systemu, czy zawsze wyświetlają się wszystkie i czy zawsze masz je w trybie USB2.0 480Mb/s a nie USB1.1 12Mb/s.
Jak uruchomić na wypasie ALC 882/888/889/1200 | STOP Gigafail | P5W DH Deluxe - perfekcyjny hackintosh
| Piszę poprawnie po polsku!

darow

Wysłany: 2009-08-04, 22:40   

314TeR napisał/a:
darow napisał/a:
No chyba ze jest jakis rozroznienie pomiedzy ATA a SATA

Jest, bez właściwego kext'a nie ruszysz... znajdziesz je np w linku z mojej stopki.

W kwestii usb, sprawdź dobrze... opisujesz klasyczny przypadek problemów... a one często występują na płytach ASUS'a. Zmień port, zobacz jak widać porty USB w profilu systemu, czy zawsze wyświetlają się wszystkie i czy zawsze masz je w trybie USB2.0 480Mb/s a nie USB1.1 12Mb/s.

Przepialem na ICH9 i faktycznie dysk ATA na jMicronie jest widoczny, a ten na SATA nie. Dla swietego spokoju jednak zostawilem jak jest. Zawartosc dysku SATA jest mi w OSX zbyteczna, a moje umiejetnosci mizerne. Bym sie chyba zalamal gdybym musial wszystko od nowa robic

Co do USB, to zainstalowalem Chameleona 2 RC2, do tego wygenerowalem z automatu DSDT. Sprawdzalem rowniez w jakim trybie pracuja poszczegolne urzadzenia i czesc jest na 1.1 (klawiatura, bluetooth, odbiornik myszki) a reszta na 2.0 (gamepad, kamerka, czytnik kart). I tak jest niezaleznie gdzie sa podpiete. Jak na razie klawiatura dziala, na kilkadziesiat utuchomien tylko 1x jej nie wykrylo.

Takze na chwile obecna problem rozwiazany

pozdrawiam

Odpowiedz do tematu