Wysłany: 2009-08-20, 11:26 System AMD nie wstaje z kernelem Vanilla po upgradzie do5.8
Ostatnio zrobiłem update mojego kochanego system z OSx86 10.5.4 do 10.5.8 używając iDeneb Combo update.
Moj system to:
Athlone X2 5600+
Nforce 4 570 SLI
GeForece 8600 GT 256MB
Creative X-Fi
Nforce LAN
Wi-Fi Ralink RT61 - niestety nie działa i nie będzie sadzać z wpisów na formach mimo ze sterowniki są dołączone do instalacji iDeneb
Wszystko działało super do tego update'u, po nim system restartuje sie zaraz po tym jak go wybiorę w bootloaderze.
Nie mogę nawet go uruchomić w single user mode, zaraz restart. używałem kernela Vanilla, widocznie po upgradzie do 10.5.8 został wgrany mi nowy kernel.
Jedynym sposobem na uruchmienie system bylo wybranie voodoo kernela podczas uruchamiania systemu.
wie ktos może co sie stało z moim kernelem vanilla ? Moge go jakos odzyskac ?
Wogole to jaka jest różnica pomiędzy kernelem Vanilla a Voodoo. Moze powinienem zacząć używać kernela Voodoo ?
Vanilla = oryginalny niemodyfikowany kernel apple ... patchowany to juz nie vanilla
Dla amd to chyba raczej powienienes uzywac voodoo
W skrocie
Voodoo to zmodyfikowany (od podstaw na podstawie zrodel apple) kernel tak by dzialal lepiej (lub wogole dzialal) z niekompatybilnymi maszynami.
Pomógł: 234 razy Wiek: 34 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 4446 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-08-21, 11:23
toomer napisał/a:
Czyli z tego wynika ze mialem patchowany kernel Vanilla
Ktory powinenem uzywac w systemie AMD : voodoo czy Vanilli patchowanej dla AMD ?
Patchowany kernel to już nie jest Vanilla. Określenie Vanilla to nie nazwa własna, a określenie niezmodyfikowanego softu. Może odnosić się i do kernela i np. do kextów systemowych...
Wszystkie patchowane kernele opierają się na oryginalnym jądrze, ale każda modyfikacja oznacza, że masz już do czynienia z innym kernelem niż Vanilla. Jednym z nich jest właśnie Voodoo - obecnie najnowszy najbardziej dopracowany patchowany kernel, który pozwala na funkcjonowanie OSX pod AMD.
Ból jest taki, że patchowane kernele są siłą rzeczy o conajmniej krok za oryginalnym. Obecnie (10.5.8) kernel ma nr 9.8.0, a najnowsze Voodoo to 9.7.0 i to wersji alpha, która nie działa na AMD. Czyli jesteś skazany na 9.5.0 (ewentualnie gdzieś widziałem jakiś mod 9.6.0 ale nieoficjalny) i problemy z niekompatybilnością niektórych kextów w nowej wersji ze starą wersją kernela (np. znany problem seatbelt.kext).
W iDeneb v1.6 10.5.8 jest jakiś kernel Qoopz 9.8.0, ale nie wiem co to jest i czy działa z AMD.
iDeneb v1.6 domyślnie chyba instaluje kernela VooDoo 9.5.0, iPC chyba domyślnie vanilla , więc może toomer też miał VooDoo, a myślał, że ma vanilla, bo nic nie zmieniał przy instalacji.
_________________ OS X Snow Leopard 10.6.8
OS X Lion 10.7 Windows 7 | kUbuntu 11.04
Gigabyte GA-EP45-DS3P | Core2Quad Q9300@2,5GHz | GeForce 9800GTX+ | 4GB DDR2 1066MHz | ALC889A | 2x WD 1TB EALS + 500GB Seagate (GUID) | karta sieciowa Realtek 8111C
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Forum użytkowników Mac OS X na PC. Co to jest Hackintosh. Instalacja Mac OS X na PC z płyty Retail. Instalacja i opisy dystrybucji iDeneb, iPC, Kalyway, Leo4ALL, iAtkos.